Stucadoor te vroeg begonnen met stucen

Offie1337

 • #1
Goedemorgen allemaal!

Over twee weken ga ik verhuizen en volgende week zou mijn keuken geplaatst gaan worden.
Ik loop nu tegen het volgende probleem aan: ik heb hardnekkig stucwerk wat niet wil drogen.
Dit had ik vooraf al wel verwacht, omdat ik een jaren 30 huis heb en de muren zijn daar nogal scheef. Dit levert soms dikke plakken stuc op.

Maar: het probleem zit hem nu juist in de aanbouw/nieuwbouw. Dit is aangebouwd en zit 'maar' halve tot hele centimeren stucwerk op.
Dit wil maar niet drogen, op veel stukken. Het droogt nu al een maand. Ik heb kacheltjes, ventilatoren, bouwdrogers, alles. Het wil maar geen tekenen van extra drogen laten zien.
Nu heb ik de foto's van voor het stucen bekeken en van nu; het kan niet anders dan dat de muren te nat waren toen er begonnen met werd stucen.
Ter info, gedurende de winter heeft de aanbouw flink in de regen gestaan (zonder dak). Dit door diverse vertragingen in de verbouwing. De muren waren dus niet perfect droog. Met de kennis van nu had ik er toen uiteraard paar bouwdrogers in moeten zetten (nadat het dak dicht was, voor begin stucen... daar had ik meer dan ruim de tijd voor gehad, maar helaas). Stucadoor heeft ook niks gemeld van dat de muren te nat zouden zijn geweest (weet ook niet of dit gecontrolleerd is; vraag staat uit bij hem).

The one million dollar questions is nu: hoe kan ik het drogen van de bouwblokken achter de stuc bevorderen?
Of hoe lang gaat deze ellende nog duren....? Zoals gezegd, het droogt nu al een maand en zeker de laatste 1,5-2 weken is er geen vooruitgang.
En dit is precies op de muur waar de wand van de keuken tegenaan komt (ervoor komt het eiland). De andere muren waar dit ook bij speelt is niet het grootste probleem (maar ook daar had ik het liever niet gehad uiteraard)

Enige lichtpuntje wellicht, aanstaande donderdag wordt de vloerverwarming aangesloten en gaan we opstoken.

Keuken.png

Muur.png
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #2
Ik heb hier verder geen verstand van, maar je ziet duidelijk op de before en after foto dat de delen die vooraf zeiknat waren ook nu nog nat zijn.

Als stelregels zoals 1 mm per dag hier ook opgaan en je de muurdikte nu moet meerekenen aangezien die nat was ben je nog wel even bezig.
 

Offie1337

 • #3
Ja, al waren de stenen niet 'zeiknat' (fotos zijn misschien beetje vertekenend qua kleur) maar ze waren zeker niet kurkdroog en je ziet idd kleurverschil.

Gelukkig zijn het 'holle' bouwblokken dus zijn niet door en door nat, maar dat ze te vochtig waren lijkt me duidelijk ja :?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #4
Het duurt maanden voor bouwvocht (nieuwbouw) helemaal verdwenen is. Niets geks dus. Als je later gaat schilderen let er dan op dat het goed droog is anders krijg je echt problemen. De keuken kan hier ook niet geplaatst worden nu. Ik zou direct contact opnemen met het keukenbedrijf.
 
Laatst bewerkt:

Offie1337

 • #5
Hi Edwin, schilderen is geen issue, dan is dat maar later. Maar dit betekent dus ook dat ik maanden geen keuken kan plaatsen; dat is wel een probleem met gezin met kleine kids haha.

Is er een manier om bouwvocht sneller te verdrijven?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #6
Oppervlakkig vocht kun je met een bouwdroger wel sneller eruit krijgen, maar bouwvocht samen met stenen die door en door nat zijn duurt gewoon maanden. Daar helpt een droger of ventilatie of verwarmen maar relatief weinig aan. Nogmaals, ik zou met het keukenbedrijf in gesprek gaan; ze hebben altijd 2 voorwaarden voor garantie: de muur moet glad en droog zijn.
 

Offie1337

 • #7
Ja die heb ik al een week vooruitgeschoven, maar dat was met de hoop (een paar dagen geleden) dat er nog wel progressie in zou komen. Met de kennis van nu wordt dit een lastig verhaal en gaat het dus een hele tijd duren voordat we wat kunnen.

En in gesprek met de keukenboer; doel je dan ook wat er wel mogelijk is qua plaatsing of tussenoplossing? Of doel je op het feit dat het helemaal niet geinstalleerd kan worden en dus vooruitschuiven?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #8
Tegen een natte muur kun je niet installeren, alles gaat spochten en je garantie vervalt. Vooruitschuiven dus of misschien kan het eiland al wat eerder.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #9
Kan je de vochtigheid binnen in de lucht meten?
Zou best eens kunnen dat je het afgelopen weekend, beter de kachels en droger uit had kunnen zetten en de ramen open.
Maar de nachten zijn wel koud, dan moet je dus wel in de buurt wonen.

Is het een geventileerde spouwmuur?
Ik zit te denken of je dan de luchtstroom in de spouw kan forceren. Zodat het ook aan die kant sneller kan drogen. Paar pc ventilatoren op de ventilatieopeningen of open stoopvoegen.
Je zou zelfs zo ver kunnen gaan om er hoog en laag een steen uit te hakken.
Komt er nog een gat voor een afzuigkap?
Zou eventueel ook van binnenuit kunnen, gaten maken op twee plekken waar er iets voorkomt.
 

Offie1337

 • #10
Hoi Jack, ventileren heeft hoogst prio. Dus met droog weer staat het liefst de boel open, met een kacheltje links en rechts voor wat warme lucht. Snachts staat de bouwdroger aan met ramen en deuren dicht. Ik woon nu exact tegenover mijn nieuwe woning, dus dat scheelt. Ik steek de straat over en klaar.

Ik zat ook te denken om misschien paar gaatjes te boren in de muur waar de keukenkasten tegenaan komen, dan kan de lucht wellicht sneller weg. Hele stenen weg halen is geen goed idee denk ik, aangezien je de muur dan te veel aantast denk ik. Er komt ook geen gat voor afzuig.

De spouw is volledig geisoleerd met materiaal dus daar gaan we volgens mij niks kunnen doen. Ik denk dat we maar 'gewoon' geduld moeten hebben en hopen dat het eindelijk eens een keer stopt met regenen en de boel goed opstoken als de vloerverwarming aan kan.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #11
Ik denk dat kachel /bouwdroger aan en ramen dicht minder productief is dan alles open zetten, wat @Jackd eigenlijk ook al zegt. Ik heb zelf een project waar het in december en januari net zo nat is geworden als bij jou. Maar de ramen zijn pas afgelopen week geplaatst. Alles is daar al droog na ruim 2 maanden doorwaaien en wat warmere dagen, de nieuwe muren en de bestaande muren die begin februari nog door en door nat van regen en bouwvocht waren.
 
Laatst bewerkt:

Offie1337

 • #12
Het kan aan mij liggen (ik heb er niet veel verstand van en ben afgegaan op iemand zijn advies), maar de bouwdroger condenseert het vocht uit de lucht en gaat in de emmer er onder. Als ik dan de ramen en deuren openhoudt, dan is het toch snachts dwijlen met de kraan open? Vochtige lucht binnen laten en aan de andere kant condenseren via de bouwdroger? Of zie ik dat verkeerd?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #13
Oke het is een condensator, ik ging even uit van een bouwkachel. De bouwdroger droogt alleen de lucht dan, niet direct de muur . In dat geval kun je denk ik beter wat flinke ventilatoren bij zetten die voor een luchtstroom langs de muur zorgen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #14
Daarom begon ik ook met meten.
Stel de bouwdroger krijgt het op 50% bij 20 graden en buiten is het 30% bij 20 graden, dan beter alles open zetten.
Is het precies andersom, dan beter de bouwdroger en een paar ventilatoren.
De komende week hoef je niet te meten, natte bende buiten, komende week zeker beter de bouwdroger en alles dicht.
 

JFW

 • #15
Ik durf niet te zeggen of het een broodje aap verhaal is of niet maar ik had na mijn verbouwing na het stucen ook bepaalde plekken op de muur veel vocht wat er na 2 nog niet uit was terwijl de laagdikte maar max 1 cm was, wij wilden echter wel snel gaan schilderen om door te kunnen.

Heb toen met een fijne korrel lichtjes de plekken opgeschuurd met de gedachte van dat de toplaag weer kan 'ademen' om achterliggend vocht (beter) door te laten.

Zeker als je nu maximaal aan het drogen bent kan ik me voorstellen dat dit enigszins contraproductief kan werken doordat dit wellicht het vocht in de stenen insluit wanneer de stuc wel voldoende droogt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu