WCD stucadoor

Gerritje1

  • #1
Hallo,

binnenkort begint er bij mij een stukadoor in de woonkamer.
Het betreft een bestaande bouw.
Hoe kan ik het beste omgaan met mijn WCD's?
Moet ik deze eruit halen, of is goed afdekken voldoende?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De wcd en schakelaars e.d. demonteren.
Voorkant stucwerk moet gelijk liggen met voorkant doos, indien benodigd vulringen op de doos monteren.
De doos afdichten met een deksel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Hangt er vanaf wat hij komt doen.
Is het alleen de muren gladmaken dan de rand verwijderen en de rest goed afplakken
Komt er een laag op de muur dan zou mijn advies zijn van verwijderen meteen de juiste dikte opbouwringen monteren en afplakken of deksel er voor.
Plak je niet af/plaats je geen deksel dan loop je het risico dat straks alles vol gesmeerd is en dat je moet zoeken waar alles ook al weer zat.
Komt er een dikkere laag voor en heb je de juiste ringen er al zitten dan kan alles netjes strak afgewerkt worden doe je dat niet dan moet je zelf de gaten op maat maken met het risico dat er net iets te veel afbreekt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Ook bij een dunne laag is het verstandig om alles even te demonteren. De wcd's en schakelaars moeten op het stukwerk gemonteerd worden. Als het stukwerk er tegen aan wordt gesmeerd, loop je ook met dunne lagen altijd het risico dat de afdekkingen niet goed meer passen.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Gerritje1

  • #5
Huidige muren zijn voorzien van spuitwerk, er zal een laag van een aantal mm's opkomen om de muren glad te maken. Beste dus om binnenwerk te verwijderen en met opvulringen een aantal mm's op te dikken. Vervolgens afdekken met een plaatje zodat niet alles vol komt te zitten?!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Als het enkele millimeters worden dan zou dat inderdaad mijn advies zijn.
opvulringen zijn in verschillende diktes te verkrijgen maar 2 bovenop elkaar kan ook.
 

Gerritje1

  • #7
Prima... bedankt!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Alles inderdaad even verwijderen. Draden afdoppen met een lasklem per draad. Evt. alvast vulringen plaatsen en iedere doos voorzien van een stucdeksel.

Als de stucadoor over alle dozen heen stuct dan iedere dag even kijken tijdens het droogproces en markeren waar de dozen zitten. Die tekenen zich af tijdens het opdrogen. Sommige stucadoors laten een stukje van het deksel vrij of krassen een kruis op de plaats van een inbouwdoos.
 

JFW

  • #9
Ik heb er geen goede foto meer van maar bij mij is 2 weken geleden volledige woonkamer van spachtelputz naar mooi strak sausklaar gestuct. Hierbij is in totaal zo'n 6-7mm nieuw stucwerk op de muren gekomen.

Ik had alle inbouwdozen afgedekt met een bijpassende deksel. Na 1 tot 2 dagen drogen zag ik precies een nog grijs (nat) rondje waar deze deksels zaten. De deksels nemen namelijk geen vocht op van het stucwerk zoals de muur doet dus hier blijft het er wat langer nat uitzien. Wacht hier dus niet te lang mee want anders droogt ook dit uiteindelijk en dan zie je niks meer. Je kan het nog wel horen als je er op tikt maar als je niet meer ziet waar ongeveer dan wordt een laaaange dag kloppen tegen de muur, leuk voor de buren:lol:

Daarna met het handvat van een hamer alle ramen ingetikt want wat kosten die dingen nou, €5,- voor 10 stuks ofzo? Het stucwerk breekt mooi rond af rond de inbouwdoos dus dit ging perfect. Ik had voor de zekerheid wel vantevoren gemeten en genoteerd waar alle dozen zaten voor het geval dat maar dit was achteraf niet meer nodig.

Het gebruik van opvulringen zag ik de waarde niet van in, je stopcontacten etc. komen toch al tegen de nieuwe gestuct muur? Vervolgens langere M3-schroeven erin om de extra afstand te overbruggen en klaar is kees? Maar misschien kan iemand anders mij dit uitleggen (als dat nog mag in iemand anders zijn topic.
0147764.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
JFW schreef:
Het gebruik van opvulringen zag ik de waarde niet van in, je stopcontacten etc. komen toch al tegen de nieuwe gestuct muur?
Klopt. En dan heb je zo'n binnenwerk met wat veel en stugge draden die moeilijk op zijn plek wil blijven. Dan moet je de bouten aardig strak aandraaien voordat hij blijft zitten. En zonder opvulring erachter trek je dan met het aandraaien heel het binnenwerk krom.... wel mooi 20 cent per inbouwdoos uitgespaard natuurlijk.

Of je langere bouten nodig hebt, hangt af van wat er nu in zit en hoeveel dikte erbij is gekomen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Een inbouw doos moet gesloten zijn en je weet nooit wat de invloed is van het stuk/kalk op de metalen delen.
Zelf gebruik ik ook altijd deze deksels en na het stucken verwijder ik deze, snijd dan voorzichtig het
stucwerk weg en plaats dan de opvulringen.
Je kunt van tevoren wel vulringen plaatsen maar je weet nooit hoeveel je er moet plaatsen.
Soms is dat een paar mm en soms veel veel, dat is niet te voorspellen.
Ook kunnen die ringen in de weg zitten bij het stucken.

Even offtopic, wat is de juiste spelling voor stucken, stuken, stucwerk, stukwerk enz?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Ik heb een kunststof plaat met een gat erin ter grootte van de inbouwdoos. Die druk je stevig tegen de muur en slaat zo het deksel kapot en de randen van stucwerk blijven netjes recht.

Achteraf vulringen plaatsen kan ook, is soms iets meer werk dan ringen verwijderen of wisselen.
 

JFW

  • #13
Maar als je sowieso je binnenwerk niet tegen het stucwerk aan wilt laten komen en dus opvulringen gebruikt kom je toch altijd een of twee mm buiten je muur uit? Met als gevolgd en kier tussen je muur en afdekraam?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
De buitenrand van het binnenwerk komt wel tegen de muur. En tegen de opvulring dus. Daarnaast kun je 1 a 2 mm te dikke opvulringen wel opvangen met het afdekraam. Je moet geen centimeters extra gaan toevoegen natuurlijk.
 

JFW

  • #15
Ronny schreef:
Even offtopic, wat is de juiste spelling voor stucken, stuken, stucwerk, stukwerk enz?
Volgens het dikke paarse boek der wijsdom m.b.t. de Nederlandse taal...
Knipsel.PNG
Knipsel.PNG
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
JFW schreef:
...als dat nog mag in iemand anders zijn topic.
Je hebt het topic anders wel heel leuk overgenomen inmiddels.
Topickapen noemen ze dat!
 

JFW

  • #17
Kees schreef:
Topickapen noemen ze dat!
Dus t.b.v. het onderwerp waar het over gaat een vraag stellen zodat andere, waaronder de TS, misschien gelijk ook wat leren (voor eenzelfde situatie geschetst in het onderwerp) is tegenwoordig al kapen?

Amai, mag tegenwoordig niet veel meer...:-|
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu