Stroomstoring piekspanning?

12mark12

  • #1
Hoe kan het zijn dat er ineens een aardlek uit springt, en wanneer ik die aanzet er verder niets meer gebeurt? Ik bedoel dat alles weer normaal lijkt. Zou er iets van een soort piekspanning kunnen zijn o.i.d.
Er is wel een electrische oven in gebruik geweest tentijde van de uitval die ook na de uitval weer werkt. Is ook een apparte groep voor de oven.

Het betreft een nieuwbouw (5 jaar oud) dus de installatie is z.g.a.n.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Vaak is het vocht bij de aardsluiting verdampt dat iets waardoor de aardlek niet meer optreed totdat het vocht weer terug is.
 

Xr8

  • #3
Zit er wellicht ook buitenverlichting in het verhaal?

Indien je een Nefit cv ketel hebt is het verstandig eens naar de gloeiplug te kijken. Hiermee kun je ook dit soort storingen krijgen.

Succes.
 

12mark12

  • #4
De buitenverlichting was niet aan. maar misschin dat er sneeuw smelt en het vocht nite goed weg kan en in een armatuur of contactdoos trekt?
 

Xr8

  • #5
Verlichting hoeft ook niet aan te staan om een aardlek uit te laten schakelen. Zit er vocht in wat contact maakt tussen nul en aarde dan zal de schakelaar ook uitschakelen. De nul wordt meestal nl niet afgeschakeld.

Succes.
 

Beavis

  • #6
Klinkt bekend, heb zelf ook een hele lange tijd gehad, dat heel random de ALS "eruit klapte", ging weken/maanden goed, maar soms, als ik een steker in een geaarde WCD stak, was het prijs, uiteraard ook niet altijd.

Gebeurde ook wel eens zonder iets gedaan te hebben.

Tot een paar jaar geleden het licht opeens ging knipperen, en de zekering in de groepenkast eruit klapte, je begrijpt dat ik wel ff zoet was om de boosdoener te vinden, en uiteindelijk gevonden: :shock:



Blijkbaar was het in deze lasdoos al een tijdje aan het rommelen, wat het probleem veroorzaakte.

Wat ook kan, is dat je een apparaat hebt, die een lekstroom heeft, die net tegen het triggerpunt van de ALS aan ligt.
 

12mark12

  • #7
Vandaag weer 2x dezelfde groep uitgevallen in 5 minuten. Na de eerste keer dat alles weer ingeschakeld werd begon de motor van de vriezer te rammelen als een diesel. Zou dit op een probleem kunnen duiden dat de aardlek laat uitspringen? Is dit te meten of de vriezer de boosdoener is?

Probleem is dat de storing nu niet meer voorkomt zodat ik de vriezer niet uit kan trekken en het zo kan controleren. De vriezer is al wel enige jaren oud.

Dus: Iemand een tip om de vriezer na te kijken?
 

Gerrit

  • #8
Hiervoor heb je een isolatieweerstandsmeter nodig, ook wel "megger" genoemd.
Dat zijn echter vrij kostbare meters en niet echt iets voor de klusser.
Vraag een installateur. die heeft verplicht zo'n ding.
 

Ronald41

  • #9
Die vriezer ging rammelen omdat je hem gelijk weer inschakelde en het systeem nog onder druk stond.

Dan kan hij daar niet doorheen starten en schakelt de clixon hem tijdelijk uit, de druk verdwijnt dan en de vriezer zal weer werken.

Dat rammelen zegt helemaal niks over een eventueel aardlek, hoewel een vriezer natuurlijk ook stuk kan gaan.

Gr Ronald
 

Kaajee

  • #10
Als je het vermoeden hebt dat het je vriezer is, moet je deze eens testen. Dus de vriezer niet aansluiten en kijken of het probleem blijft bestaan.

Ok, is bij een vriezer lastig (ontdooien enzo), maar wellicht kun je de vriezer tijdelijk met een verlengsnoer op een andere groep (die dus ook op een andere ALS zit) aansluiten. Dan kun je het wel testen.......
 

12mark12

  • #11
Vandaag weer storing. Omdat hij nu meer is voorgekomen (3x deze week) dacht ik het nu een uit te proberen. Omdat we steeds storing hebben als de oven in gebruik is dacht ik daarmee te beginnen. Alle groepen uitgezet behalve de oven (die alleen op een groep zit) en de oven zelf aan. Na 5 min al bingo. weer een uitschakeling.

Nu maar eens de oven laten nakijken. Deze heeft nog een paar maanden garantie (verlengde garantie tot 5 jaar van Bosch) Ben benieuwd wat er aan scheelt.
 

12mark12

  • #12
Ter info: Omdat de aardlek niet steeds uitspringt als de oven in werking is is dit natuurlijk ook moeilijk te vinden. Wat zou hiervan een oorzaak kunnen zijn? Kan een monteur ondanks dat dit niet regelmatig gebeurt wellicht toch een storing meten?

Gebleken is dat de groep van de oven (zit alleen op een groep) toch de aardlek laat springen.
 

12mark12

  • #13
Wellicht dat deze vraag in de rubriek van problemen met keukenapparatuur hoort. Ik stel hem daar nogmaals.

Iedereen bedankt die hier heeft gereageerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu