Stroomstoring of kortsluiting opsporen

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal!

Wij merkten vandaag dat de vaatwasser niet meer aan ging. De oven bleek ook niets meer te doen. Een blik in de (ABB) groepenkast wees uit dat een aardlekschakelaar voor 1 van de groepen is afgegaan/uitgevallen. Wanneer ik hem weer naar boven schakel, springt hij weer vanzelf terug naar beneden.

Ik heb vervolgens alle schakelaars in deze groep uitgezet, de aardlekschakelaar naar boven geschakeld, en één voor één de schakelaars omgezet. Hierdoor weet ik nu welke schakelaar in de groep de boosdoener is - want daarbij sprong de aardlekschakelaar weer uit.

Waarschijnlijk zit op deze groep de close in boiler in de keuken aangesloten, want het warme water doet het namelijk ook niet merkten we.

Ik zou nu als stappen denken: dat ik de close in boiler moet zien op te sporen - deze zit mooi weggewerkt ergens achter laatjes of de plint - en vervolgens kan controleren of dit de boosdoener is door de stekker uit het stopcontact te halen, en te zien of de schakelaar dan weer omhoog blijft. Klopt dat?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja dat is wel stap 1 inderdaad.

Als je die ene problematische groep uit laat en de aardlekschakelaar weer inschakelt, doen de vaatwasser en oven het dus weer wel? De boiler is dan het enige wat niet functioneert?
 

Dekraan

  • #3
Hi @XanderH, ja, voor zover wij kunnen zien, doen alle andere apparaten het nu wel gewoon, behalve de boiler. Het water blijft iig koud. Ik kan me goed voorstellen dat die op een aparte groep zit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Normaal gezien inderdaad wel ja.

Dan is het dus zaak om uit te zoeken of de fout in het apparaat zit, of in de installatie. Dus inderdaad de stekker eerst eens lostrekken.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Dekraan

  • #5
Ha @XanderH, probleem zit inderdaad in de boiler, wanneer ik deze aansluit springt de schakelaar gelijk weer omlaag. Ik heb online al gezien dat er veel geklaagd wordt over deze close in boiler, eerst eens kijken of ik kan uitzoeken hoe oud het ding is, maar dat wordt waarschijnlijk gewoon vervangen. Dank je voor je hulp! :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu