Stroomkabel tussen zonnepanelen en meterkast

Lutz

  • #1
Hoi,

ik denk over zonnepanelen na, omdat wij volgend jaar subsidie van de gemeente kunnen krijgen. Op de ene of andere manier moet de strom na de meterkast komen, om of zelf verbruikt te worden of teruggevoedt te worden. Aan wat voor eisen moet dan het stroomdraad voldoen? Ik zit hier in een voormalig woon/bedrijfspand, en alle kabeldoorvoeren zijn met cement of zo iets dichtgesmeert, en ik kom niet door.

In mijn eigen wijsheid dacht ik de zonnepanelen komen op het dak en de omvormer en batterijen op de vliering. Alleen zit ik dan nog met een kabel...

Ik woon in Nederland.

Bedankt voor het meedenken!
 

Mark en 3 meiden

  • #2
Hoi
ik heb 2 zonnepaneelen
maar die hebben geen batterijen, die gaan vanuit de omvormer het dichts bijzijnde stopcontact in :wink:
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Zonnepanelen kunnen gewoon in een stopcontact.
Wel wordt er vaak een aparte groep voor aangelegd.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Voor grotere systemen (>600Wp) en om ook maximaal van de rijkssubsidie (SDE regeling) te kunnen profiteren is het wel nodig een aparte groep aan te leggen naar de zonnepanelen. Deze dient tevens van een bruto productiemeter voorzien te zijn om in aanmerking te komen voor subsidie over het deel dat je zelf verbruikt. Ook moet je een voor teruglevering geschikte netto meter hebben om terug aan het net te kunnen leveren.
 

Tukker

  • #5
Zonne panelen zijn alleen rendabel als je zelf de stroom afneemt die deze opwekken terug naar het net voeren leverd te weinig op. Ik dacht 7 cent plus subcidie.
Dus heb je een situatie dat je overdag duidelijk meer energie afneemt dan zou het wat kunnen zijn anders niet.
 

Fiesiekus

  • #6
Citaat:

"
2. Zon
Voor kleinschalige zon-pv installaties van 1 tot 15 kilowatt piekvermogen (kWp) wordt de subsidie 24,4 eurocent per kWh en voor grotere installaties (tot 100 kWp) 35,1 eurocent. Voor kleinschalige projecten wordt in 2009 een budget opengesteld dat overeenkomt met in totaal 20 megawatt aan vermogen en voor grotere projecten is budget beschikbaar tot in totaal 5 MW aan op te stellen vermogen. Dit levert jaarlijks respectievelijk 17 en 4 gigawattuur aan duurzame elektriciteit op.

"

Einde citaat
 

Lutz

  • #7
Ongeacht hoe ik het doe, ik moet toch laatsteindelijk bij de stroom meter komen en daar een teruglevermeter mee voeden. Indien ik onder de 3kW piekvermogen blijf, wat voor kabel moet ik dan van de zonnepanelen binnenhuis na de meterkast (en dus de stroom meter en de teruglevermeter leggen?

Is dat net hetzelfde als een gewone stroomdraad (3 keer 2,5mm2)?
Of mogen het ook drie losse draaden in een pijp zijn?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Je mag 3 losse VD draden (2,5mm2) in buis toepassen of 3x2,5mm2 installatiekabel. Afzekeren in de groepenkast met een normale 16A zekering.
Ik dacht dat er tussen de panelen en de brutometer in de meterkast ook nog een werkschakelaar moet zijn opgenomen.
 

Lichtpunt

  • #9
Lijkt mij dat er idd een schakelaar 2 polig 25A aangebracht moet worden voor de teruglevermeter, het is toch een tegen emk. Een vreemde spanning dus die dus ook aangegeven dient te worden met een tekstlabel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu