Stroom in tuin, centrale contactdoos binnen?

Keijers

  • #1
Ik heb een nieuwbouwhuis waar ik een voorbereiding heb laten treffen voor stroom buiten. Binnen heb ik een schakelaar waar een bruine, blauwe, geel/groene en zwarte draad zit. Via een pvc buis gaat er een leiding naar buiten. Deze komt uit onder de grond.

Nu wil ik vanuit de schakelaar binnen de stroom buiten aansluiten, waarbij ik een aantal stopcontacten wil verwerken in wat plantenbakken en met de schakelaar wat lampen kunnen schakelen. Dus dan heb ik een XMVK-as 3x2,5 kabel nodig als het goed is.

Kan ik dan gewoon die grondkabel door de pvc buis vanuit mijn tuin naar mijn schakelaar binnen trekken. En daar dan aansluiten zodat dat mijn centrale contactdoos wordt? Of moet ik per se zo'n lelijke centrale doos boven de grond buiten maken?

En voor de stopcontacten in de plantenbakken, moet ik dan een ondergrondse kabeldoos aansluiten waar ik de grondkabel dan aftak naar een XMVK Buitenkabel? Of kan ik de XMVK-as kabel gebruiken om het stopcontact op aan te sluiten en zo door te lussen naar het volgende stopcontact?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
230V kabels welke in de grond zitten altijd uitvoeren als XMVK-as, en kan in 1x door naar de schakelaar / lasdoos binnen. Koppelingen in de grond idd als gietmof. Daarom is het handiger om op strategische plaatsen waterdichte lasdozen met stopcontact te plaatsen. Vergeet niet de aardlitze door te verbinden zodat alles geaard is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Je kunt de kabel rechtstreeks invoeren naar de schakelaar.

Verbindingen kunnen ondergronds met een gietmof, bovengronds in een spatwaterdichte kabeldoos of inderdaad in een component zoals een contactdoos. De eerste optie is misschien de fraaiste (alles uit zicht), de laatste twee opties zijn wel tig keer prettiger als er ooit een storing in mocht zitten! Aangezien je zonder graven en moffen slopen alles kunt nazien.

Let wel dat je in een contactdoos weinig ruimte hebt om twee grondkabels aan te sluiten. Dit kan best een geprul worden. Dus als je kans ziet om ergens uit het zicht nog een kabeldoos te plaatsen...

Let ook op: Grondkabel 3x2,5+as heeft meestal bruin, zwart, grijs en een aardlitze. Officieel mag je die niet gebruiken voor jouw toepassing, de nul moet namelijk blauw zijn. Kabel met bruin, zwart, blauw en een aardlitze is ook verkrijgbaar maar wel tamelijk zeldzaam.
 

Keijers

  • #4
Bedankt. Ik denk dat ik de grondkabel tot in mijn plantenbak laat lopen, daar dan een gietmof gebruik die dan split naar het stopcontact in diezelfde plantenbak en het andere uiteinde gaat dan weer terug de grond in. Zo hoef ik dus alleen wat aarde uit de plantenbak weg te halen om eventueel de mof open te breken bij een storing.

Ik kan ook geen 3x2,5+as met een blauwe draad vinden. Maar een 4x2,5 heeft dat dan weer wel. Dan kan ik dus de grijze nergens op aansluiten, en dan heb ik het volgens het boekje wel goed aangesloten toch? Of ik neem een 2x2,5 en schakel met de bruine draad gewoon heel mijn buitenverlichting vanuit mijn schakelaar binnen. Dan heb ik dus geen stroom meer op de stopcontacten en dus ook niet op de verlichting.


Een quote is niet nodig, mod.
 

Keijers

  • #5
XanderH schreef:
Let ook op: Grondkabel 3x2,5+as heeft meestal bruin, zwart, grijs en een aardlitze. Officieel mag je die niet gebruiken voor jouw toepassing, de nul moet namelijk blauw zijn. Kabel met bruin, zwart, blauw en een aardlitze is ook verkrijgbaar maar wel tamelijk zeldzaam.
Bij de bouwmarkt hebben ze xmvk-as 3*2,5 met blauwe, bruine en zwarte draad voorverpakt in de schappen liggen! Dus die is perfect voor wat ik wil!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu