Als we de hoofdverdeler helemaal zien dan zijn er 2 opties:
1) Je hebt 10 eindgroepen (8x B16 installatieautomaten 2x B16 30mA aardlekautomaten). Van die 10 eindgroepen zijn er maar 2 beveiligd tegen aardfouten. Dat klopt dan niet want het overgrote merendeel van de groepen in een woonhuis hoort met een 30mA aardlekschakelaar beveiligd te zijn, ook 24 jaar geleden al.
2) Er zijn B16 aardlekautomaten gebruikt in plaats van aardlekschakelaars. Dit betekent dat je in de hele woning eigenlijk maar 2x 16A groepen hebt. Met groep 1 t/m 4 samen kun je maximaal 16A gebruiken, met groep 5 t/m 8 samen kun je maximaal 16A gebruiken. Dat gaat ongetwijfeld een keer fout door overbelasting. Misschien heb je dan nu wel helemaal geen last van een aardfout.
Was het indicatievenster geel gekleurd toen de schakelaar was uitgeschakeld? Zo ja dan is deze uitgeschakeld door een aardfout, zo nee dan is het gebeurd door overbelasting.
Het lijkt er op dat de hoofdverdeler aangepast dient te worden: de aardlekautomaten vervangen door aardlekschakelaars, de groep t.b.v. de PV-verdeler aansluiten zonder aardlekbeveiliging.
Laat dan ook meteen rekening houden met de gevolgen van het hebben van 2 voedingsbronnen. Als je 1x35A uit het net krijgt en tot 16A kunt opwekken met de zonnepanelen, heb je op een zonnige dag tot 35+16=51A tot je beschikking, dit is te veel voor veel standaard componenten die voor maximaal 40A geschikt zijn. Als je 2 nieuwe aardlekschakelaars moet laten plaatsen, kies dan niet voor de standaard 40A exemplaren maar voor 63A exemplaren en gebruik ook bedrading die hiervoor geschikt is.