Remeha avanta storing door stroom?

Freakin

 • #1
Hi

De afgelopen dagen heeft de storingsmonteur van mijn Remeha ketel diverse onderdelen vervangen na een E6 storing. Voor zover de 'verwarming en gas forum overlap'.
Nadat de storing steeds terug bleef komen heeft de monteur contact gehad met de Remeha storingsdienst. Deze gaf aan dat, na het vervangen van de onderdelen, het wellicht handig was om enkele zaken na te lopen betreffende de Electra:

1) hoeveel volt meet je op het stopcontact van de ketel
2) wat is de waarde van de gele draad
3) draai de stekker om en doe deze weer in het stopcontact

Antwoorden:
1) de ketelmonteur gaf aan bij de meting van het stopcontact 250 volt te meten en daarna ging ie direct terug naar 230 volt (zijn woorden, ik heb niet meegekeken)
2) gele draad gaf iets met 0,30 nog wat aan (sorry, ik heb geen verstand van elektra), ook dit heb ik hem alleen horen zeggen
3) de stekker zit nu andersom in het stopcontact en dit lijkt dus te hebben geholpen.. De storing is niet meer teruggekomen....

Nogmaals, ik heb amper verstand van elektra maar ik vraag me dus nu toch af wat er met mijn stroom aan de hand is.

De ketel hangt er al een tijdje en er is niks geks gedaan aan het stroomnetwerk de laatste tijd. Ik heb geen apparatuur om zelf te meten, en ik heb aan geen enkel ander apparaat in huis gemerkt dat er issues kunnen zijn met de stroom.

Ik schreeuw het maar uit, heeft hier iemand wellicht tips, tricks of ideeën wat er wellicht aan de hand kan zijn? Of zitten we nu echt in de fase 'meten is weten'?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #2
Veel ketels zijn fasegevoelig. En omdat je niet weet welk contact van de wcd fase is en welke nul, kan het dus zijn dat de stekker er verkeerd in zit. De ketel doet het dan wel als je de stekker omdraait.

Qua metingen kan ik er weinig van zeggen als je niet weet hoe en wat en met welk instrument gemeten is.
 

Freakin

 • #3
De ketel heeft 11 jaar probleemloos gefunctioneerd met de stekker er op de 'ouderwetse manier' in. Nu, de stekker omgedraaid in het stopcontact, heeft het er 'plotseling' voor gezorgd dat de ketel storingsvrij is.

Ik vind het nog steeds raar :)
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #4
de avanta is NIET fase gevoelig, 99 van de 100 x is er een aardingsprobleem
 

Freakin

 • #5
Aarding van de ketel of van de elektra/contactdoos?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #6
aarding van de ketel komt van de wandcontact doos, als deze dus een slechte of geen aarding heeft, heeft de ketel dit ook niet
 

Freakin

 • #7
Hmm.,de ketel is nadat de stekker andersom gezet is niet meer in storing gekomen. Is dit te refereren aan de aardings issue?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #8
zoals ik al aangaf is de avanta niet fasegevoelig, dit is dus waarschijnlijk puur toeval dat ie t nu wel doet
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #9
Degeneratie van de elektronica of een iets hogere spanning op de nul door bv. Veel zonnepanelen in de wijk.
 

Freakin

 • #10
Dat zou echt raar zijn. Dat ding ging meerdere keren per dag in storing.
Wat ik me ook dan afvraag, dat stopcontact is nooit aangeraakt oid. Die zit daar gewoon vanaf het begin. Hoe kan t opeens zijn dat er een issue is met de aarding? Zo uit het niets?

en wat is jouw visie op de gemeten 250 volt?

sorry, niks te klagen hoor, ik probeer het te snappen haha
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #11
Netspanning mag 10% variëren dus er kan gerust 250V op een wcd staan. Zeker op zonnige momenten als er in de wijk veel PV installaties aan het terugleveren zijn. Pas boven 253V moet een omvormer uitschakelen en dat gebeurt tegenwoordig ook steeds vaker.

Aarding beste laten controleren door een installateur. Je weet niet wat of hoe er gemeten is dus voor ons is er weinig over te zeggen hoe jouw aarding nu functioneert.
 

Freakin

 • #12
Is dit dan een zaakje voor de energieleverancier of de elektricien?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #13
Voor de aarding heb je een electricien nodig. Voor een te hoge netspanning de netbeheerder maar dat lijkt me nu nogal voorbarig.
 

Freakin

 • #14
tnx boys
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu