Storing F4 vaatwasser ADG Space Whirlpool

SvenO

  • #1
Beste lezer,
Kan iemand mij verder helpen met een storing F4 in mijn vaatwasser. Hij blijft water afpompen en gaat daarna in storing F4. Ik heb gisteren de hele machine uit elkaar gehaald, te verstaan de zijwanden en zag dat de onderbak vol met water stond. Vreemd en wil uitsluiten waar dit vandaan komt maar dat gaat niet omdat ik niet verder kom wegens de storing F4. Dus eerst de pompstoring ik op dit forum gelezen dat het kan zitten in de schakelaar van de watercollector, deze schoongemaakt maar blijft het probleem houden. Kan ik de conclusie stellen omdat de pomp blijft afpompen dat de pomp niet defect is? Of zitten er nog meer onderdelen die defect kunnen zijn. Ik heb een foto toegevoegd van de watercollector. Mijn vraag is kan de watercollector(foto is van de watercollector) ook defect gaan en heeft deze functie naar de pomp omdat deze maar blijft doorpompen of zit ik helemaal verkeerd??

Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen. In afwachting op reacties
Groet Sven

 

Techrax

  • #2
F4 geeft aan dat er een probleem is met de afpompfunctie.
De afvoerpomp start en na 4 minuten geeft de Water Indicator (WI)
aan dat de machine niet 'leeggepompt' is.
Mogelijke oorzaak:
- afvoerpomp defect of verstopt,
- sifon zit dicht,
- Control Board defect,
- Optical Water Indicator defect.
Controleer eerst dit eens. het apparaatje op de foto is een OWI (optical water indicator) deze meet hoeveel water er in de machine is en heeft inderdaad een functie naar de pomp zolang dat dat apparaatje aangeeft dat er water in de machine is, blijft de pomp lopen. Hij kan defect gaan, u kunt dat controleren door hem door te meten indien hij oneindig is is hij defect. De pomp kunt u ook doormeten ook als hij oneindig is is hij defect.
 

SvenO

  • #3
Beste Techrax,

Bedankt voor je reactie.
Om er zeker van te zijn het volgende. Pomp pompt water uit de vw mijn afvoer in alleen hij stopt daarna niet meer met pompen... moet ik het dan zoeken in de sifon wat is dat, waar zit deze of kan et alleen nog maar de OWI zijn?
 

SvenO

  • #4
Met daar meten moet ik dus de aansluiting meten op ohm?? Op de voedingsklem van de pomp en op de OWI? Ook op de aansluitingen? Gisteren gehoord met schoonmaken van de OWI dat hij schakelde. Maar niet gemeten is dat een juiste conclusie dat hij oke is? En waar zit de control board wat doet deze?

Bedankt alvast
 

Techrax

  • #5
Als hij schakeld is hij waarschijnlijk niet defect. De sifon is die buis waar de afvoerslang inzit. Het control board zit in de deur en stuurt de hele machine aan hier zitten ook alle programma's op, demonteer hem en controleer op verbrande plekken en losse solderingen. Maak ook de bak droog en schoon waar al het water in stond.

Succes!
 

SvenO

  • #6
Ik heb de VW volg gezet met water, dit wordt weg gepompt, dus kan ik wel aannemen dat de sifon dan niet verstopt zit toch?
De onderbak had ik gisteren al droog en schoongemaakt, vind het nog steeds vreemd waar dat water dan vandaan is gekomen, heb jij een idee? Of waarom dat water er op komt, in 1e instantie zou je denken aan een lekkage van een slang of zo?

Ik zal eens even naar de controle board kijken, of ik daar iets aan kan zien.
 

Techrax

  • #7
Als u bijvoorbeeld een oude krant verspreid over de bodemplaat waar al het water stond kunt u precies aan de hand van de natte plek zien waar hij lekt.
 

SvenO

  • #8
Zo waar deed 1 keer de vaatwasser weer zijn programma, en kon ik verder zoeken naar de lekkage, nou die was zeer groot, het water kwam door/onder het rubber door waar de pomp, e.d. aan hangt(binnenzijde zit het binnen rooster en sproeiarm aan gemonteerd) dus direct de aardlek eruit. Hoe dat nu kan dat rubber is helemaal niet los geweest? Wel zag ik dat de sproeiarm toevoeg niet goed zat maar kan dat niet controleren want de F4 storing was er weer. Ik denk persoonlijk toch dat de F4 melding wordt veroorzaakt door de OWI komt, heb deze doorgemeten maar bijschakelen loopt het aantal ohm op... geen vaste waarde... en waarom hij het nu 1 dag weer zo maar deed weet ik niet gisteren ook al dat OWI opengemaakt schoongemaakt en hij heeft goed kunnen drogen gisterenmiddag/avond.
Wat kan die lekkage zijn, want ik heb gisteren ook de motor van de sproeiarm los gehad(zit ook aan de onderkant), maar snap dan niet waarom het water door de rubber gaat en zo bij de pomp en verwarming komt(echt veel water), dus voor mij nog even een raadsel, ook omdat ik niet kan testen omdat de VW steeds weer in een F4 storing gaat kan dat ook met de hoeveelheid water komen?? Dat hij daardoor in de F4 schiet omdat er op de contacten water gaat?

Ik bestel in ieder geval zo'n OWI(od is dat niet verstandig), heb je nog suggesties waar ik dat kan bestellen, want ik heb vorige keer met deze vaatwasser al een flowmeter besteld bij Europarts, deze was 1/2 jaar geleden defect, daar kost de OWI 22,34 euro?

Bedankt weer
 

Techrax

  • #9
Kunt u het typenummer en een foto van het rubber waar het water uit kwam sturen?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #10
Dit is geen OWI maar een normale waterindicator geschakeld op waterdruk.
OWI staat voor optische waterindicator en zit in de wat nieuwere uitvoeringen , deze is gewoon mechanisch.
 

SvenO

  • #11
Dag S. oldeerbout, ik begrijp dan dat het vervangen van de waterindicator geen zin heeft? Hij schakelde met de hand prima..en is nu schoon... kan ik die conclusie nemen dat hij dan goed werkt? maar ja waar zit het probleem met de F4 afvoerpomp dan weldan wel..... heeft u ook een idee..

Of heeft de lekkage door het vocht dit veroorzaakt, in de foto heb ik bij mijn vinger kwam rondom het water eruit ook voor Techrax is deze foto
 

SvenO

  • #12
Dat doormeten van de pomp, kan ik dat gewoon op de aansluitklemmen waarop het stekkertje zit meten? En op welke ohmse waarde(max) moet ik dan de meter instellen, want ik heb een meter met verschillende meetbereiken per stand, 2,200,2000,2k ohm e.d

Ik hoor het wel
 

Techrax

  • #13
Ik denk dat het rubber uitgedroogd is en daardoor niet meer goed afsluit.
Artikelnummer rubber: 32702610
Controleer ook het control board in de deur op verbrande contacten en losse solderingen.
 

Techrax

  • #14
U kunt ook op een makkelijkere manier controleren of hij defect is door te voelen of er op het schoepje speling zit

Ja? Defect
Nee? In orde

Als u hem wilt doormeten voor extra zekerheid moet u op het stekkertje van de pomp meten en ik zou hem op 200 ohm zetten.

Succes!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #15
Ja wel , de waterindicator schakelt uit als er geen water meer in het toestel zit door het membraan.
Je kan hem makkelijk doormeten is een wisselcontact , alleen luisteren of hij schakelt zou ik niet doen , bij ernstige lekkage kan het contact nu slecht zijn.
 

SvenO

  • #16
Wat voor speling moet ik controleren?
In de lengte van de as of de breedte/? Van de pomp
En wat is het verstandigst om het rubber te vervangen? De binnenzijde de schroeven losdraaien waarna de pomp e.d zit bevestigd?

Voor die water indicator, ik had gisteren gemeten maar wat is de waarde ik kwam om 700-900 ohm maar of dat goed is weet ik niet.

Bij welke waarde is de pomp nog goed, hoeveel ohm?
 

SvenO

  • #17
En kan het zo zijn dat door de lekkage de F4 melding/storing heeft veroorzaakt door het vele water, is dat technisch mogelijk?
 

Techrax

  • #18
Als er een lekkage was zou de machine foutcode F2 weergeven. Ik zou in de lengte en de breedte van de as voelen.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #19
Afvoerpomp doormeten is bijna altijd zinloos , zijn eigenlijk nooit onderbroken.
Waterindicator moet gewoon nul ohm meten is een wisselcontact.
 

SvenO

  • #20
Nou ik ben weer even verder gegaan.
Ik heb het rubber tussen het pomphuis en filter vervangen, dat ging goed.(getest heb ik het nog niet omdat de VW het nog steeds niet doet. Ook heb ik de watercollector vervangen.
Het probleem dat de pomp blijft pompen totdat er een storing(F4) ontstaat is er nog steeds.
Ik heb de pomp (zie foto's) uit de VW gehaald en zag dat het rubber los zat, er zat ook wateer en vuil in het pomphuis, en dit heb ik schoongemaakt en weer in elkaar gezet. De pomp werkt goed dit heb ik gecontroleerd. Weer alles in elkaar gezet en blijf het probleem houden.

OOk de printplaat nagekeken(wat in de deur zit) maar geen visuele defecten waarneembaar.
Mijn vraagstelling is dan ook de pomp werkt, krijgt alleen geen signaal of iets dergelijks zodat hij stopt met pompen en het programma aar de volgende stap gaat, is het niet zo te concluderen dat de besturingsprint defect kan zijn, dit omdat ik pomp schoongemaakt heeft en geod functioneert en het water uit de VW wegpompt naar het riool. pomp heeft geen terugmeld contact(voeding erop en draaien)
zijn er dingen die ik over het hoofd zie, maar idee is dat het alleen nog maar in de print kan zitten(programma wat niet doorloopt), wel vreemd dat hij dan storing F4 blijft geven(Stuurt de pomp een waarde(ohms) naar de print(zie foto) waardoor deze nu niet uitgschakeld).

Ik hoor jullie graag weer, want ik kom er zo niet uit foto zend ik in een ander bericht
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu