Stopcontact verlagen in voorzetwand

Barend

  • #1
Ik heb een muur met een voorzetwand van gipslaten (ter isolatie). Tussen de gipsplaten en de muur zit glaswol (± 4 cm dik).
In de muur zitten wandcontactdozen welke naar de voorzetwand verplaatst en tegelijkertijd verlaagd moeten worden.

Ik wilde dit doen door de oude inbouwdoos eruit te halen, het pvc-buisje dat in de bovenkant van de inbouwdoos uitkwam vrij te maken en daar met een sok een nieuw stuk buis op te zetten.

Dit nieuwe stukje buis zou ik dan op de plek waar de inbouwdoos zat met twee bochten van 45 graden uit de muur laten komen en dan tussen de muur en de voorzetwand naar beneden laten lopen (parallel aan de oorspronkelijke buis waar hij op aangesloten zit).
Als inbouwdoos in de gipsplaat dacht ik aan een hollewanddoos.

Zou dit een goede methode zijn, of heeft iemand misschien betere suggesties?
 

Ronald42

  • #2
Lijkt mij prima. Sommige mensen doen het met kroonstenen of lasklemmen op plekken waar je naderhand niet meer bij kunt. Nieuwe langere draden in verlengde pijp is het enige juiste.

Om het jezelf wat makkelijker te maken zou je wellicht flexible buis kunnen gebruiken. Oja lijm de sokjes even zodat ze niet los kunnen schieten.

Suc6
 

Toon

  • #3
Zoals gezegd, de buis verlengen en volledig opnieuw bedraden.

En dan een hollewanddoos gebruiken. Je kan met flexibele buis aan de slag, die zal je toch moeten toepassen bij hollewanddozen. Trek hier echter wel eerst draad in voordat je verder alles vastzet in de doos.

Succes
 

Barend

  • #4
Ok bedankt, zal wel even lastig klusje worden maar moet lukken zo...
 

Ronald42

  • #5
Wat de "vaklui" meestal doen is pijp oplengen met flexibele buis en direct draad trekken. Dan deze met wat overlengte ongeveer op zijn plaats hangen. Voorzet wand maken. Gat boren voor doos, pijp door gat heen halen en op maat maken. In tuit van doos steken en doos vastzetten. Wand afwerken en daarna pas afmonteren.
 

Barend

  • #6
Klinkt best logisch zo, wel m'n hoofd erbij houden en dan moet het goedkomen denk ik.
 

Barend

  • #7
Nu ik er mee bezig ben heb ik toch nog een vraag over de inbouwdozen die ik hiervoor moet gebruiken. Ik was uitgegaan van hollewanddozen, maar ik vraag me af of daar alles in gaat passen.

Ik zal even de situatie proberen te verduidelijken: er moeten twee maal twee aan elkaar gekoppelde dozen worden aangesloten op de pijp die van boven uit de bestaande muur komt. De dozenparen worden onderling verbonden door een horizontale pijp, zoiets dus:

OO---------------------OO

De aanvoerpijp komt van boven in de derde of vierde doos binnen.
In iedere doos wil ik een geaard stopcontact plaatsen.

Mijn vraag is nu of de hollewanddozen van 4 cm diep ruim genoeg zijn om én de stopcontacten in kwijt te kunnen én de lassen te maken voor de verbinding met het andere dozenpaar.

Zou ik ook gewone inbouwdozen kunnen/mogen gebruiken en deze vastzetten in de bestaande muur met een schroef in het midden van de doos? Als ik dan een 5 cm doos zou kunnen gebruiken moet ik wel een stukje uit de muur hakken zodat deze een centimeter in de bestaande muur valt.
 

Ronald42

  • #8
Indien je stopcontacten neemt waarop je kunt doorlussen is er geen probleem. Wel goed kijken of ze er echt geschikt voor zijn.
 

Barend

  • #9
Okee, dan gebruik je dus helemaal geen lasklemmen. Mocht ik dergelijke stopcontacten niet kunnen vinden, is de andere oplossing die ik aangaf (met een gewone inbouwdoos) ook een optie of is dat heel slordig?
 

Ronald42

  • #10
Als je de doos vast krijg zonder er schroeven doorheen te jassen mag dat ook, maar bedenk dat zodra de wand dicht zit en de doos zit niet vast het wel heel erg lastig om je schakelmateriaal vast te zetten.

Er zijn dozen merk weet ik even niet (mag ook niet trouwens) die je eerst aan een staander kunt vast zetten deze zijn er wel in 5 cm. Het is dan echter zaak om de gaten erg precies uit te meten. Zijn die hollewand dozen met die lange M3 bouten langs de zijkant ook geen 5 cm diep??

 

Barend

  • #11
Heb even gezocht en inderdaad, die zijn er dus gewoon. Nu kom ik er wel uit, bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu