2 Wisselschakelaars veranderen in 2 Stopcontacten

RAH

  • #1
In een kamer van mijn huis zit een lichtpunt achter een kast dat ik niet meer gebruik. Het lichtpunt wordt geschakeld door 2 schakelaars in wisselschakeling.
Ik neem dus aan dat de ene schakelaar een fasedraad heeft, de andere een nuldraad en dat beide schakelaars 2 schakeldraden hebben.
Het installatiemateriaal is van Jung.

Schematisch dus zoiets:
Schakelaar 1
L ---- T1, T2
Schakelaar 2
T1, T2 --- N

Nu wil ik van beide schakelaars (ongeschakelde) stopcontacten maken.

Volgens mij kan ik dat doen door:
Schakelaar 1
L, T1 aan stopcontact
T2 doorverbinden naar L
Schakelaar 2
N, T2 aan stopcontact
T1 doorverbinden naar N

Op die manier krijg ik echter in beide stopcontacten een lasdoosje, en volgens mij is dat niet volgens de regels.

Bestaan er van Jung inbouwstopcontacten waar ik de doorverbinding in het stopcontact zelf kan maken?
 

Kaajee

  • #2
Je zult het zelf moeten vaststellen door te kijken, maar het is niet gebruikelijk dat er een nul bij/in een schakelaar zit.
Aan de schakeldraden heb je in beginsel niets in een stopcontact, m.a.w. je hebt eigenlijke alleen iets aan 1 fase draad van 1 schakelaar helaas. Dan dus voor de overige toch draden bijtrekken vanuit de centraaldoos. 1X blauw en bij de andere blauw en bruin.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
En groen-geel.
 

Kaajee

  • #4
O ja, goeie! ( even vergeten)
(Tenzij die natuurlijk niet in de centraaldoos aanwezig is of als de andere stopcontacten in de ruimte ongeaard uitgevoerd zijn.j
 

RAH

  • #5
Dank voor de reacties. Ik heb idd een denkfout gemaakt. De nul gaat natuurlijk naar het lichtpunt, niet naar één van de schakelaars. Helaas is het lichtpunt tevens centraaldoos en staat daar inmiddels een inbouwkast voor. Ik zou ook niet 123 weten waar ik de nul dan wel vandaan kan halen, dus wordt het moeilijk de beide schakelaars een nuttige functie te geven. Over aarde heb ik het dan nog niet eens.
 

Kaajee

  • #6
Tja…..
(inbouwdozen moeten eigenlijk ook altijd bereikbaar blijven, zo zie je maar dat dat inderdaad best een handige ‘tip’ blijkt…… ;) )
 

RAH

  • #7
Eigenlijk had ik daar beter op moeten letten. De kast is door een interieurbouwer geplaatst en het was al gebeurd voordat ik het goed en wel in de gaten had. Ik kan natuurlijk de lokatie proberen te zoeken met een leidingzoeker en een gat in de achterwand boren, maar dat is wel een beetje zonde van de mooie kast,
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Bedenk ook dat schakeldraden slechts 1,5 mm2 zijn, en fase en nul een draaddikte van 2,5 mm2 hebben. Voor een algemeen stopcontact is 2,5 mm2 nodig.
 

RAH

  • #9
Ja, het hele idee gaat niet door.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu