Stopcontact icm lichtschakelaar, 2.5mm met 0.75mm in lasklem??

Raaf2000

  • #1
Beste klussers,

Op zolder staat een afgewerkte gestuced hollewand van gips.

Nu wil ik een bestaand opbouw stopcontact met daarnaast een opbouw lichtschakelaar, beide vervangen door een inbouw exemplaar. Dit ging makkelijk. De draden zaten gewoon in een electrabuis. Dus gatenboor, en een hollewanddoos erin gezet en kon de elektrabuis hierop aansluiten. Mijn nieuwe schakelmateriaal erop, top. Voor zover tevreden.

echter lees ik dat in 1 circuit perse met hetzelfde draad dikte (2.5 en schakeldraad 1.5) moet werken. Echter als ik een lamp aanschaf zit er 0.75 draad bij. Of ik snap de definitie niet. Ik ben maar een kantoorpikkie haha.

Wat ik wilde doen;
* Op 2.2meter hoogte zit nu een bestaande wandlamp. Ik wilde hier nog 2 nieuwe draden trekken voor een nieuw lichtpunt is de kamer aan de andere kant vd dezelfde tussengipswand. Dus heb nu een dubbel lichtschakelaar erop.

Nu komt het--> er zit netje een lasdop op dat punt van de bestaande oude wandlamp. dus ik kan in theorie deze door lussen via lasklemmen en wederom een gat in de gipsplaat naar de andere kant van dezelfde wand maken. Ik kan namelijk niet hoger in de holle wand (de wand is namelijk al afgewerkt/gestuced, en in de wand zit ook nog een verticaal draagbalk die naar de nok loopt, helaas is de gips door de oude bewoner direct daarom op die balk gezet waardoor ik draden niet door kan leggen)

Wat is het probleem dan?
op 2.2meter wil ik toch aan de andere kant uitkomen voor plafondlamp te maken en we zijn tevreden met een kabelgootje vanaf 2.2meter tot de nok.
Die kamer is tot de nok wel 3,5 hoog. De nok zelf is niet afgewerkt met gipsplaten en zijn de balken mooi in het zicht. Dit willen we zo laten. Maar een hanglamp of wellicht een plafondventilator met licht, moet toch midden in de slaapkamer komen. Ik moet dan eerst ruim 1 meter via de wand en balk een draad laten lopen. Ik dacht dus gewoon, dun + flexibel, lampen snoer van 0.75mm + in juist kleur wit.

Vraag 1 Mag dit? en waarom niet. als ik lamp met stekker gebruik ineens wel? daar zit ook 0.75mm op toch.
Vraag 2 geldt dit ook indien het een plafondventilator met verlichting wordt (max 80 watt)

bedankt!
 

Kaajee

  • #2
Officieel mag het (vast/waarschijnlijk) niet, want je gaat losse bedrading achter een stukje muur wegwerken. Verlengsnoer gebruiken als/in een vaste installatie als het ware.
Aan de andere kant spreekt de regelgeving over dat er in zo'n geval dubbele isolatie aanwezig moet zijn en in feite heb je dat dan wel, namelijk de witte plastic omhulsel en de ader omhulsing zelf (blauw/bruin). Ik zou alleen wel sowieso een wat grotere diameter nemen en wellicht geaard, 3x1mm2 wellicht.

O ja, en werk met adereind hulsjes of op z'n minst lasklemmen met de handles.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu