Stompe deur van draairichting laten veranderen

LeroyKlus

  • #1
Beste,

Onze badkamer heeft een naar binnen, DIN links/Hollands rechts draaiende stompe deur.
Omdat we de badkamer willen aanpassen willen we het kozijn eigenlijk (van bovenaanzicht) 180 graden draaien.

Het wordt dan een naar buiten DIN links/ Hollands rechts draaiende stompe deur. Zo hebben we wat meer ruimte in de badkamer, maar ook vanuit veiligheidtechnisch oogpunt mocht er iemand uitglijden. Nu ben ik aan het inventariseren hoe dit te realiseren is. Ik kom tot 2 ideeën.
1. De sponning waar de deur tegen aanstoot als je de deur dicht doet, weg zagen en verplaatsen, evenals de scharnieren van het kozijn en het slot gat van het kozijn. Hiervoor moet je wel een hoop dicht smeren maar zou moeten lukken.
2. Een geheel nieuw binnen kozijn voor de badkamer, waarbij er een aantal nadelen kleven aan de huidige situatie, doordat er tegel op tegel is geplakt is het moeilijk aan 1 kant dit kozijn los te maken. Daarnaast zit aan 1 kant het kozijn verweven met een ander kozijn van een andere kamer.

Iemand wellicht nog andere ideeën of suggesties? Aan de deur zelf hoeft niks te veranderen! Die draait (vanuit bovenaanzicht) 180 graden)

Alvast bedankt!

Leroy

PS. ik ben niet bekent met de draairichtingen van een deur, maar ik Googlede dit en kwam deze termen tegen: draairichting deur <--klik hier
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als het kozijn er niet makkelijk uit kan, is de sponning eraf zagen en een nieuwe erop lijmen een prima optie.

Is de deur symmetrisch? De deur hoeft dan niet zoveel aan te gebeuren. Hooguit de scharnieren omdraaien. Het slot hoeft niet te veranderen, alleen de slotplaat omdraaien.
 

LeroyKlus

  • #3
@IJkenhout Dat is dus ook een beetje mijn idee. Ik zat te denken om met een multitool met oscillerende beweging en dan het zaagblad voor hout te gebruiken om dit te zagen? Die zelfde sponning wil ik dan weer gebruiken!

Aaa wacht ik snap wat je zegt als het gaat om het symmetrisch zijn van de deur, zo heb ik er nog niet naar gekeken. Die houd ik even in mijn achterhoofd, bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Lat in de bestaande sponning en de deur 30 mm smaller in de huidige dagkant afhangen.
 

LeroyKlus

  • #5
@Rola hmm hier ben niet technisch genoeg voor onderlegd, zou u dit verder willen toelichten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Hij stelt voor om de deur smaller te maken.

Met een occilerende zaag kan het wel, maar dat is veel werk. Ik zou het zelf met een decoupeerzaag doen. Wel van de lijn afblijven en goed opletten of het zaagblad recht blijft (bij de meeste machines niet). Afwerken met een schaaf.

Regel een andere lat. Het is veel te veel gedoe om de bestaande netjes genoeg te houden. En hij wordt altijd smaller (doordat je hem recht moet maken).
 

LeroyKlus

  • #7
@IJkenhout, goeie, deze informatie neem ik mee! Dankjewel!

Is een lat of rachel als deze dan geschikt of dient het ander hout dan Vurenhout te zijn?
"Vuren geschaafd 12x44 mm" Link verwijderd - mod. Deze lat maak ik vast met, (verzonken) spijkers of schroeven en lijm?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Van welke houtsoort is het kozijn?

Gebruik bij voorkeur dezelfde houtsoort, dat is meestal bij binnendeurkozijnen meranti. Vastlijmen en met een paar koploze spijkers fixeren.
 

LeroyKlus

  • #9
Hmm geen idee eigenlijk, ze staan vol in de lak. Ik dacht er een vurenhouten lat voor te gebruiken maar wellicht is dit te zacht hout. Voor ik die latten ga lijmen denk ik eerst dat gedeelte goed schuren dat alle verf weg is. Aaa, ja koploze spijkers, ik dacht dat die verzonken spijkers heten, maar koploos zeker ja! Bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Je kan een spijker met kop ook verzonken plaatsen :mrgreen:

Dezelfde houtsoort gebruiken verkleint het risico op scheurvorming door (verschillende) werking.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu