Schuifdeuren maken van stompe deuren

Mark Paauw

  • #1
Hallo,

Ik ben een plan aan't maken om een gedeelte van de keuken af te sluiten d.m.v. twee schuifdeuren. Ik wil van scheidingswand twee wandjes zetten waar de deuren in kunnen schuiven (soort kamer-en suite idee).

het plan voor de constructie en de ophanging van de deuren heb ik al helemaal klaar.

Ik heb nog twee oude kastdeuren staan die passen bij de andere paneel-deuren in huis. Daarom wil ik deze graag gaan gebruiken als schuifdeuren.

De deuren zijn 3 cm. dik. Mijn plan is om rondom aan beide kanten van de deuren een verdikking te maken door er een strookje MDF of latje van ca. 8mm. x 10 mm. op te maken. Bij de ene deur laat ik dan het latje ca. 5 mm. oversteken voorbij de kopse kant deur. Aan de andere deur laat ik het latje, aan de kopse kant, dan achterwege.

Als ik de deuren dan sluit grijpen de deuren in elkaar..... :?
(beetje idee van stolpramen, alleen dan recht in elkaar)


Ben nog niet erg enthousiast, maar kan nog niets anders verzinnen.
Originele schuifdeuren vallen ook iets in elkaar....

Iemand een beter idee? Hoor ze graag.

Vast veel dank
 

Veronika

  • #2
Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met "rondom", is dat nodig? Ik kan me voorstellen dat je eenvoudig profiellatje aan beide zijden op een deur plaatst, om alleen de kier in het midden te dichten. Dus de ene deur aan de voorkant en de andere deur aan de achterkant. Zo vallen ze beide in een "sleuf". Dan wel de deuren waar ze in het latje moeten vallen mooi afronden, zodat je niet je latje eraf tikt. En liever eoa profiellatje denk ik dan mdf strookje, dat lijkt me dunner en mooier, wie weet is er wel een profiel dat enigszins past bij het profiel van je deur en deurposten etc.

Heb je voldoende breedte beschikbaar om de zijkanten van de deuren te bewerken? Je zou ze dan ook kunnen (laten) frezen met twee in elkaar passende vormen.
Of als je juist iets straks wilt, ze in verstek zagen, tegenover liggend, je kijkt dan van voren ieg niet tegen een kier aan (maar schuin van voren weer wel, als je me goed begrijpt).
 

BeeTeeWee

  • #3
In plaats van latjes zou ik er echte stolpdeuren (of iets wat daarop lijkt) van maken. De zijkant van de ene deur frees je in het midden uit, de andere deur frees je rond.
 

Ducko

  • #4
Ik heb zelf ook schuifdeuren gemaakt van 2 gewone stompe deuren. En heb heel het latje weggelaten. En ook geen stolping ofzo, gewoon 2 rechte deuren tegen elkaar. Als ze dichtzitten zie je als je er precies recht voorstaat wel een klein spleetje, maar dan moet je er ook echt precies recht voorstaan. Ik vind het trouwens niet gek staan bij mij.

Verschil is wel dat mijn deuren op een rails op de vloer staan, waardoor het stellen een stuk makkelijker is (denk ik).
 

Alex S-B

  • #5
Gewoon aluminium H-profiel
op de kopse kant van de deur schroeven of verlijmen.
De deuren vallen in elkaar en is nog stevig ook.
 

Tiho

  • #6
Dat lijkt me kinderen niet echt veilig zo,n knipmes in de deur.
 

Alex S-B

  • #7
Zoiets blijf je altijd houden met schuifdeuren
 

Mark Paauw

  • #8
Dank voor jullie antwoorden.

Al met al, denk ik dat het idee met de latjes minder gelukkig is.
Lijkt dat frezen de beste optie is. Een rechte sponning infrezen lukt deze DHZ-er nog wel maar een deur aan de kopse kant mooi afronden en ook contra mooi afwerken wordt lastig lijkt me.

Het afronden zou wellicht ook wel met een (band)schuurmachine kunnen?

Groet,

MP
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Een bandschuurmachine is niet voldoende onder controle te houden, met een gewone schuurmachine of een driehoek schuurmachine kan dit wel.
Ook met een fijn afgestelde en vooral scherpe handschaaf wil het prima, let wel op bij de uiteinden van de deur, altijd van buiten af naar het midden schaven.
 

Tfro71

  • #10
Misschien kun je met goed zoeken nog een bol en hol profiel vinden? Op een oude set deuren bijv. Die zaag je eraf en plak/schroef/spijker je erop en dan alles netjes schuren en lakken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu