Stompe deur komt in 1 hoek naar voren

Fsas

  • #1
Dag

We hebben in een oud huis met een bestaande open doorgang een deur gehangen. Het kozijn in die doorgang was niet meteen geschikt voor een deur en is daarom aangepast tot een passende maat. Ik denk zelf dat het kozijn wel in orde is. Dat zit allemaal recht.
We hebben het geheel niet door een timmerman laten doen omdat dat erg lang zou duren voor het in zijn planning paste en het was een 'must" dat er snel een deur in die doorgang kwam ivm kou en ook ivm een poes en meerdere giftige kamerplanten en andere dingen niet geschikt voor een poes... Het was dus geen overmoed; we beseffen dat het afhangen van een deur geen sinecure is.

We hebben er een stompe deur ingehangen. Geen ervaring mee. Zo secuur mogelijk gewerkt. Gewone scharnieren (met een knoop, dus geen paumelles). Drie stuks. De deur valt aan de kant van de klinksluiting aan de bovenkant van de deur niet helemaal weg in het kozijn. Een behoorlijk stuk. De deur hangt overigens miniem scheef in het kozijn (vrij weinig, niet storend dus we hebben er geen probleem mee dat zo te laten) maar dat bedoel ik dus niet. Hij komt echt aan de rechterbovenhoek (scharnieren zitten links) naar voren maar in de andere drie hoeken lijkt de deur als deze gesloten is mooi gelijk aan het kozijn te vallen. Maar in die vierde hoek komt de deur bijna een centimeter uit het kozijn. Het is aan de achterkant ook erg duidelijk te zien: aan die zijkant sluit de deur onderaan mooi aan maar bij de bovenkant zit een kier van bijna een centimeter terwijl het links bij de scharnieren goed aan sluit. Het kozijn is niet scheef en de deur ook niet naar ik aanneem (nieuwe deur). Kan dit aan onze bevestiging van de scharnieren liggen (nooit eerder gedaan. Totaal geen ervaring mee) en kunnen we dit herstellen (en zo ja, hoe?).
Ik hoop dat ik het goed heb uitgelegd. Het is in een woning van mijn zonen en ik heb er momenteel geen foto van.
De deur is bewust nog niet geschuurd omdat er wellicht op een andere manier nog iets aan moet gebeuren om die uitstekende hoek te verhelpen. Hij loopt nu nog aan (de bestaande en aangepaste doorgang was aan de onderkant net een paar mm smaller dan aan de bovenkant) maar dat lijkt me een kwestie van schaven. hij is ook nog niet "arm" geschuurd.

Hopelijk kan iemand me vertellen of we zelf hier iets aan kunnen doen en zo ja, wat.

groetjes, Anjo
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Mogelijke oorzaken
-Kozijn staat scheluw, dus minimaal één stijl uit het lood
-Deur is scheluw
-Afstand scharnier tot sponning is ongelijk
 

Fsas

  • #3
dank. Dus het is niet iets wat met verzetten van de scharnieren op te lossen zou zijn?
groetjes, Anjo
 

Fsas

  • #4
of op een andere manier door ons?

groetjes, Anjo
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Jawel: als het kozijn scheluw staat zul je het recht moeten zetten.
Dat los je dus niet op door de scharnierkrozingen aan te passen.
 

Fsas

  • #6
dank je wel voor je reactie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu