Stilvallen Vaillant ketel na oplopen aanvoertemp

Baarnink

  • #1
Met veel genoegen lees ik al een tijdje op dit forum.
Nu zelf even een vraagje nadat ik de afgelopen tijd mij meer aan het verdiepen ben in onze CV installatie.

Situatie:
Vaillant VHR 25/4 S (combi met boiler)
thermostaat Vaillant Calormatic 400 weersafhankelijk
vrijstaand huis

probleem:
De CV ketel warmt wel de boiler op tot 60C maar bij warmtevraag van de thermostaat gaat de ketel wel aan en wordt er een oplopende aanvoertemperatuur gemaakt, maar uiteindelijk moduleert de ketel weer helemaal terug tot hij ook niet veel later gewoon uitvalt/stopt. Retourtemperatuur blijft op dezelfde temperatuur als deze was.

Ik hoop dat ik het wat duidelijk heb kunnen maken. En hoop op adviezen en tips vanuit jullie kunde.
Vanuit mijn al eerdere interesse voor dit forum heb ik al eens gevonden dat de vaillant ketels vaak of geregeld problemen hebben met de driewegklep. Zou dit kunnen? is dat eventueel uit te sluiten op de een of andere manier?

Dank.

Mvg Bart
 

Tumkie

  • #2
... geen circulatie , verstopping ?
 

Baarnink

  • #3
De pomp lijkt wel te werken als ik er aan voel (lichte vibratie?)
Verstopping is ook niet het punt aangezien de radiatoren de dag ervoor wel warm werden. En dus op zich normaal lijkt te functioneren.

In de tussentijd heeft het systeem heel kort voor een half uurtje tot uur wel gewerkt. Maar inmiddels is deze weer stil komen te staan.
 

Cweb

  • #4
Vibratie zegt niet zoveel, een kapotte pomp kan ook nog vibreren.

Maar stroming in de leidingen kun je meestal wel horen, zeker bij kranen die op een klein kiertje staan. Zo kan je vaststellen of er circulatie is, op het moment dat-ie het even probeert...
 

Baarnink

  • #5
De pomp werkt goed. Dat is het probleem niet. Tenminste dat leid ik af aan het feit dat het warm stoken van de boiler ook gewoon functioneerd. Deze maakt namelijk ook gebruik van dezelfde pomp (combi ketel)

Verstopping heb ik geen idee van. Het maximale volume dat de pomp door het leidingsysteem kan rondpompen kan ik nergens vaststellen (hoe weet ik of het ergens stroef door de leidingen stroomt?)

Kan het eventueel ook met het bypass-ventiel te maken hebben? Het gaat om een huis dat verdeeld over drie etages radiatoren heeft hangen. kelder, begane en 1e verdieping. CV staat in de kelder. Misschien dat de opvoerhoogte dan nog van belang is? Weet eigenlijk niet eens wat dit in houdt. Hoe hoog een pomp het water kan pompen?
zie afbeelding vanuit de handleiding.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Zoek eens op 3 weg klep hier op het forum.
Of werken de overige radiatoren in huis wel?
Welke verdieping werkt niet?
Zit er genoeg water in systeem?
 

Baarnink

  • #7
Daar heb ik me ook al in verdiept.

Probeer inderdaad om uit te sluiten of dat het probleem is. Vooral omdat het niet een consequent probleem is zou het goed kunnen.

Maar tot nu heb ik dit niet met zekerheid vast kunnen stellen. Hoe doe ik dat?
Ondanks alles wat er over geschreven is kan ik niet bepalen hoe ik dit moet uitsluiten.
Bij het aanzetten van de ketel hoor ik de motor wel functioneren wanneer de ketel zijn testprogramma doorloopt. Ook heb ik de motor er af gehaald en kon ik de klep handmatig in en uit trekken. Dus mijn idee is dat deze ook niet vastzit.

Maar nogmaals hij zou het zomaar inderdaad begeven kunnen hebben en daarom hoor ik graag van jullie hoe ik dit moet uitsluiten.

Mvg Bart
 

Baarnink

  • #8
Obelix2 schreef:
Of werken de overige radiatoren in huis wel?
Op de bovenste verdieping worden de radiatoren op zich wel iets warm. Is daarmee de conclusie dan ook dat de opvoerhoogte niet het probleem is?
Obelix2 schreef:
Welke verdieping werkt niet?
Op zich krijgen alle verdiepen wel warm aanvoerwater als het systeem goed werkt. Alleen in mijn geval is het sinds gisteren het probleem dat de CV soms wel aanspringt maar het aanvoerwater erg snel stijgt in termperatuur en de retour temperatuur gelijk blijft (laag) en nagenoeg direct (20sec. na aanspringen) weer helemaal uitvalt. En dus weer de branderwachttijd doorloopt van 15min.
Obelix2 schreef:
Zit er genoeg water in het systeem?
Ik heb vanmorgen flink wat water toegevoegd. Er zat 1.3bar in het systeem. Nu 2.0bar. Ben benieuwd of dit enig verschil maakt.
Wat me wel op viel was dat de analoge drukmeter die de monteur extra op de retourleiding heeft aangebracht, een hogere druk aangaf als de ketel zelf. 1.8bar op de ketel en bijna 2.4bar op de 'manometer' (analoge drukmeter)

Zodra de pomp uit ging viel de druk van 2.0 bar naar 1.8bar. Dit zal het verschil dat de pomp maakt zijn? Opvoerhoogte druk?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Ja is idd de druk van de pomp.

Even testen nou.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu