Steunpalen (constructie) op maaiveld in betongieten

Basset

  • #1
Wij hebben 15 jaar terug het huis uitgebouwd, waarbij er een staalconstructie is gemaakt voor het balkon en de uitbouw (dijkwoning)Helaas is de aanneemer zijn belofte niet nagekomen, dat het een verzinkte constructie zou worden.

Nu zitten er onder het balkon in het midden dus 2 palen die op de heipalen gemonteerd zijn. Nu waren deze alleen in de menie gezet en later met een jachtlak afgelakt en zijn de platen en een deel van de palen (die net boven de grond uitsteken behoorlijk gaan roesten, doordat de bestrating er tegen aan is gezakt.. Ik heb dat voor het grootste deel afgeschuurd en de boel in de hammerite gezet, zie de foto.

Nu denk ik er aan om de boel een stukje uit te graven en er een betonnen poer omheen te gieten tot 10-15 cm boven de tegels, zo'n 3cm rondom de vierkante plaat en dus een stukje er overheen. Echter hoor ik dat het eigenlijk beter verroest kan zijn.

Nu is het daar in principe behoorlijk droog, omdat het overdekt is. Dus ik vraag me af, of ik niet gewoon de bekisting moet maken en gaan gieten, of is dat niet verstandig? Van boven zal er nauwelijks water in komen vermoed ik, en ik kan de hechtingsnaad tussen staal en beton ook met wat bitumenkit afwerken om water van bovenaf te vermijden.

Waarschuwingen, tips, of gewoon doen?

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mijn mening (eigenlijk ook een leek op dit gebied): niet doen. Je maakt het er alleen maar erger door. Water loopt altijd tussen het beton en het metaal door, wat je ook doet om het dicht te maken.

En als het daar eenmaal tussen zit, gaat het onherroeplijk veel erger roesten dan het nu doet. Zodanig dat het binnen korte tijd helemaal weggeroest is.

Je onderschat de kracht van een regen- of zelfs stortbui, dan komt er nog zat water vanaf de zijkant... Bovendien zijn die palen koud en condenseert er elke ochtend een laag water tegenaan.

Er zijn naar mijn idee eigenlijk twee opties:

- het metaal is nog goed genoeg om een goede anti-roest behandeling te geven (beter dan alleen een laagje hammerite). Dat is van afstand niet te beoordelen. Misschien helpen foto's van dichterbij (alhoewel je er nu overheen geschilderd hebt, dan is er niet veel te zien).

- het metaal is niet goed genoeg meer. Dan moeten de palen vervangen worden, waarbij de zaak eerst gestut zal moeten worden met geschikte stempels.

Er beton omheen zetten is voor mijn gevoel gevaarlijk knoeiwerk.
 

Basset

  • #3
Dus het beste zou eigenlijk zijn, om er nog een paar lagen verf op te gooien. Ik ben bang dat doordat er zand op blijft liggen, toch de verf er snel weer af gaat. Het staal is overigens volgens mij nog wel dik genoeg, dus daar maak ik me vooralsnog geen zorgen om.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Kan je een foto plaatsen waar de roest goed op te zien is?
 

Basset

  • #5
Zo zag het er uit voor het verven, na de staalborstel er overheen gehaald te hebben.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Tegels leggen tot ongeveer 3cm van de stalen staander, rondom alles vrij houden en daar bitumen in gieten tot bovenkant voetplaat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die aannemer was niet echt slim. Kijk op welke plek de draadeinden en de moer in de voet zijn gemaakt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Aan de binnenzijde roesten dit soort kolommen vaak nog meer dan aan de buitenzijde.
 

Basset

  • #9
Wgb schreef:
Die aannemer was niet echt slim. Kijk op welke plek de draadeinden en de moer in de voet zijn gemaakt.
Over de aannemer heb ik het liever niet meer. Die man heeft me al 10 jaar van mn leven gekost. Jong en naïef was ik zeg maar. Dat heb ik inmiddels achter me gelaten. Ik kijk alleen nog maar vooruit.

Maar goed. Bitumen gieten.....Ook dan zie ik niet meer wat er verder gebeurt toch?

Wat betreft roest aan de binnenkant. Als het goed is, is dat luchtdicht, dus het lijkt me onwaarschijnlijk dat het doorroest.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
De roest aan de buitenkant ziet er in ieder geval niet ernstig uit. Met de juiste bescherming kan het nog jaren mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu