Muurtje tuin stapelblokken - constructieadvies

Ruben de Boer

  • #1
Hallo (tuin)klussers,

Ik ben bezig met een muurtje in de voortuin te maken en heb een vraag over de stevigheid.

Het muurtje bestaat uit 5 lagen stapelblokken (trapezium vorm), staat op opsluitbanden op zand (zonder cement), is verlijmd met Sakrete Stenenlijm SL en is 50cm hoog en 20cm diep. De lengte is ongeveer 2,5 meter, aan de ene kant maakt het muurtje een bocht, aan de andere kant zit een haakse hoek (is nu nog niet af - work in progress). Er is geen 'achterkant' van de bak, de aarde laten we aflopen (en de voortuin loopt op naar het huis, dus het netto hoogteverschil is - halverwege de voortuin - iets van 30cm).

Op dezelfde plek stond een bloembak gemaakt van bielzen, gemaakt door de vorige eigenaar van ons huis. De bielzen en planken heb ik allemaal weggehaald (waren verrot en scheef gezakt, na plusminus 40-50 jaar). De boom (magnolia) heeft zich lekker geworteld en heeft wortels vlak onder de bielzen (waar de bielzen lagen, dus). Bielzen zijn nu weg en ik heb zoveel mogelijk aarde weggehaald en zand erin geschept voor de opsluitbanden. Wortels doorknippen was geen optie, dat zijn er teveel en te dikke.

Nu kom ik alleen op 1 potentieel probleem wat betreft de stevigheid en ik hoop op jullie advies:
De opsluitbanden liggen net onder straatniveau in plaats van de gebruikelijke 10cm ('onder het maaiveld'). In hoeverre vormt dit een probleem voor de stevigheid, denkende aan de aardedruk? Gaat het muurtje omvallen binnenkort? Of houden de twee zijkanten (afgeronde kant en haakse hoek) het muur op z'n plek? Het geheel voelt op dit moment in ieder geval 'rock solid' :lol: echt geen millimeter beweging in te krijgen... Mocht het muurtje op termijn scheef gaan staan is dat niet erg, maar ik wil niet dat de postbode het muurtje op d'r tenen krijgt.

En als dit inderdaad een probleem is voor de stevigheid, is dit simpel op te lossen? Bijv. met een soort damwand de plaatsen vlak achter het muurtje (dus in de bloembak)?

IMG_9417.JPG IMG_9416.JPG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als het muurtje aan beide kanten de hoek om gaat, is er geen reden tot zorg.
 

Ruben de Boer

  • #3
Bedankt IJkenhout!

Ik hoopte al zoiets. Ik heb direct achter het muurtje (in de bak) twee stalen profielen 1,5meter de grond in gezet en vastgezet met snelcement. Geen idee of het uberhaubt verschil maakt, maar kan vast geen kwaad :-)

Kortom: opgelost en topic mag op slot!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Die stalen profielen voegen niet echt iets toe.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu