Fundering vlonder - Is dit een logische constructie?

Elroban

  • #1
Inmiddels druk bezig met de tuin en nu aan het uitdenken hoe we de vlonder gaan monteren.
De vlonder komt tegen ons huis aan te liggen met aan de andere kant nog een extra funderingsbalk. De overspanning hiervan is circa 3 meter.

Het mooiste is natuurlijk als we de balken aan de ene kant aan het huis bevestigen en aan de andere kant op de funderingsbalk zodat we nooit last zullen hebben van verzakkingen. Hierbij denk ik eraan om een horizontale ligger vast te maken aan de betonnenvloer en daarop de 3 meter lange liggers op te monteren. Aan de kant van de funderingsbalk hoeven ze dan alleen op hoogte gebracht te worden en vastgemaakt.
Fundering Vlonder.jpg

Zie deze simpele schets voor het idee. De rode balk maak ik vast aan het huis en de gele liggers leg ik op de rode balk. Bij de blauwe streep ligt de funderingsbalk.
Qua liggers denk ik dan aan een minimale hoogte van 20 cm in verband met de benodigde overspanning.

Is dit een logische constructie of zie ik nu iets over het hoofd?
Of zouden jullie toch gewoon piketjes gebruiken?
 

Willem52

  • #2
Zoals ik al eerder schreef:
Probeer balken van 5 cm breed x 9 cm hoog iedere 50 cm ondersteund door een trottoirtegel van 30 x 30 x 4,5 daaronder anti worteldoek. Onderlinge afstand van de balken hangt af van de dikte vsn je vlonder. Leg tussen de balken bijvoorbeeld grind.
Leg in de trottoirtegels je afschot mee.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Uitstekend plan om de toch al aanwezige funderingsbalken te gebruiken. Deze zijn daar gelegd voor een toekomstige aanbouw? Dan is er namelijk rekening gehouden met extra gewicht.

De balkenschuif geeft een balkmaat aan van bijvoorbeeld 70x170 hoh 600. Voor een terras gebruik je vaak hardhout, dat is sterker dan vuren, waarmee in de balkenschuif gerekend is. Dus een maatje kleiner kan mogelijk ook.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Balkenschuif gaat uit van klimaatklasse 1, droog.
Een vlonder valt in klimaatklasse 3, de doorbuiging neemt toe en de toelaatbare belasting is lager. Nat hout vervormd meer :wink:
 

Elroban

  • #5
De funderingsbalk ligt er omdat het originele plan van deze woning uitging van een in het design verwerkte terrasoverkapping. Deze hebben we destijds vanwege kostenaspect achterwege gelaten en bij de balk hebben we verder niet meer stilgestaan. Deze is in ieder geval berekend op de houten overkapping die er normaal gesproken zou komen maar volgens mij zitten er 2 boorpalen onder als ik het me goed herinner. Die kan wel voldoende dragen voor dit doeleinde.

Aan de kant van het huis kunnen we helaas de funderingsbalk niet gebruiken, deze ligt volledig onder de gestorte betonvloer. Deze gestorte betonvloer kunnen we echter natuurlijk wel gebruiken.
Ik zit alleen nog na te denken hoe we daar dan de liggers op kunnen aansluiten.
Zo dacht ik in eerste instantie eraan om een balk horizontaal aan die vloer te bevestigen en daar de liggers met raveeldragers op vast te maken. Probleem is alleen dat het stucwerk 5 cm uitsteekt waardoor ik deze balk niet op de juiste hoogte kan hangen.

Alternatief is een dikkere balk ophangen en daar de liggers op leggen maar dan kom je al op een balk van circa 15 cm om nog genoeg vlees te hebben om te liggers op te leggen. Dan is de vraag, hoe maak je dat verstandig vast aan de betonnenvloer?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
@Rola bedankt voor de correctie. Is dezelfde maat dan voldoende (omdat het hardhout is) of toch een maatje meer?

Je kan aan de bestaande fundering bijvoorbeeld een stalen hoeklijn bevestigen waar de balken op komen te liggen. Moet wel uiteraard de juiste bescherming krijgen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Dat is afhankelijk van de gekozen houtsoort, in het algemeen voldoet dezelfde maat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Bij het toepassen van loofhout (hardhout) dus.
 

Elroban

  • #9
Uitkomst tot op heden is om hoekijzers te gebruiken (op maat gemaakt door de metaalbewerker) die we vastmaken met keilbouten. De houten liggers (Azobe 50 x 200) leggen we 500 h.o.h. hierop en maken we vast met houddraadbouten waarna de garapa vlonderplanken hierop worden bevestigd.
Volgens mij moet het zo helemaal goedkomen, bedankt voor het meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu