Sterkte dorpel vloeibaar zandcement

Jacob2019

  • #1
Ik wil een lange ruimte (ca 20 meter lang, 3 en 4 meter breed) in delen verbouwen en in delen afscheiden door (glas)wanden. De oorspronkelijke toegang wil ik laten zitten. Vanaf ca. 1,5 meter daar vandaan komt het eerste deel (ca 5 x 3m ). Als eerste afscheiding wil ik een kozijn plaatsen (wil ik op maat laten maken) en daarin twee ruiten plaatsen. Restant van de breedte wordt deur en deurkozijn.

De betonvloer(met daarop een laag zandcement)is in slechte staat en loopt af aan alle kanten. Hoe ik dit op ga lossen weet ik nog niet zeker, maar ik wil gaan beginnen met de kozijnen.

Om deze waterpas te kunnen stellen, had ik bedacht dat ik of een balk op de vloer waterpas maak (en daarop het kozijn plaats) of een soort van dorpel van vloeibaar zandcement met behulp van bekisting maak (dat nivelleert als het goed is zelf) en daarop het kozijn plaats (kozijn komt tot het plafond). Dit laatste lijkt mij het makkelijkste, maar ik weet niet hoeveel gewicht die dorpel zou kunnen dragen (glas wordt 2 x 2950 mm x 1000 mm, dus weegt wel wat).

Iemand een idee of een beter plan ?
 

Jacob2019

  • #2
In aanvulling op mijn post, ik zat nog wat verder te zoeken en vroeg me af of een wapeningskorf (mag hier denk ik geen links zetten) een idee zou zijn.
 

Willem52

  • #3
Hoi,
Ik zou eerst de hele ruimte egaliseren. Balk aan weerszijden bevestigen. Een daarover afreien. Maak in de afrei aan weerszijden een inkeping.
 

Jacob2019

  • #4
Hoi Willem, bedankt voor je bericht.

De hele ruimte van 20 m bij 3 en deels 4 m egaliseren is logistiek niet handig, maar het eerste stuk van 5 x 3 m eerst egaliseren, (dat bedoel je denk ik ?) is een betere optie. Wil iig vloeibaar zandcement gebruiken, dan is afreien niet nodig als ik het goed begrepen heb.

Ander idee was een soort van stelkozijn maken met balken, dus balken a/d vloer en plafond en beide muren te bevestigen.

Neig naar het laatste, dat waterpas maken lijkt mij makkelijker dan een heel kozijn waterpas te plaatsen en als ik eenmaal een waterpas kader heb, moet het waterpas plaatsen van het kozijn niet lastig zijn denk ik.

Zou betekenen dat het het houtwerk (kozijn inclusief balken) (los van het deurkozijn) ca. 14 cm breed is, dat lijkt mij niet te breed voor het gezicht.

Nu, we piekeren verder :).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als de vraag alleen over de dorpel gaat: Maak deze (op z'n kop) van vezelversterkte gietmortel. Ik heb ergens op dit forum er een beschrijving van staan.
 

Jacob2019

  • #6
Bedankt voor je reactie. Die dorpel ben ik inderdaad tegengekomen, mooi gedaan, iets om te onthouden ! Maar in mijn geval gaat het er om dat ik de ondergrond waarop het kozijn geplaatst wordt, waterpas heb gemaakt voordat ik het kozijn plaats(dat wordt ca. 3 m hoog en 2 m breed)en om praktische redenen liever eerst het kozijn plaats en dan pas de vloer wil egaliseren. Zoals ik al schreef, denk ik dat ik een soort stelkozijn maak, allereerst een balk waterpas met ondersabelingsmortel op de vloer leg, vervolgens aan de zijkanten en het plafond ook een balk en daarop het kozijn bevestig. Ik denk dat op die manier het sowieso ook makkelijker is om het kozijn te bevestigen en een 'omlijsting van 14 cm (met het kozijn er bijgeteld), is denk niet te breed voor het zicht gezien het oppervlak.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Bevestig het kozijn aan de muren. De onderkant hoeft niet op de vloer te steunen.

Ik heb mijn dorpels er later onder gezet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu