Gebarsten plafondbalken jaren 30 huis sterkte

Sander02

  • #1
Bij het gedeeltelijk openhalen van mijn gips plafond tbv voorzetwanden zag ik dat een aantal balken verstevigd zijn zoals in de onderste afbeelding. Er is dus een houten lat op de balk gespijkerd die een stuk de muur in loopt en is vastgezet met metselwerk en steen.

Nu zie je in de eerste afbeelding een balk met een flinke diepe barst erin, deze lijkt kamerbreed door te lopen. (kan alleen beide uiteinden zien).

De balken zijn +- 23x7,5 en zitten om de 57,5 cm. Zou deze balk ook vertevigd moeten worden, of maakt het niks uit, aangezien het toch nog wel 1 geheel vormt? Overigens worden ze nu met de voorzetwand ondersteund door een houtenframe. Maar goed dat is uiteraard alleen aan begin en einde.


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Scheuren in de lengterichting van de balk hebben normaal gesproken nauwelijks invloed op de sterkte van de balk. Dat pijpje erdoor is slechter voor de balk dan die scheur :)

Je zou eventueel kunnen kijken of de vloerbalken überhaupt voldoende zijn voor de vloer. Daarvoor moet je meer info geven (overspanning, dragende wanden eronder/boven), of een constructeur raadplegen.
 

Sander02

  • #3
Gelukkig! Dank je wel.
Je die oude metalen stroomleidingen zitten hier en daar nog in het plafond.
Uiteraard zijn die niet meer in gebruik.

Weet je waarom aan aantal van die balken zijn verstevigd met zo'n stukje hout?
Of heeft dat een andere reden? Waren ze misschien een beetje losgekomen in de muur ofzo?

Verder ga ik er maar vanuit dat de balken genoeg draagkracht bieden. Zou raar zijn als die niet stevig genoeg zouden zijn. Zoveel extra gewicht is er boven niet bijgekomen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als je dat stukje hout bedoeld op de 2e foto, dan lijkt me dit meer een oude sierlijst.
En misschien dat er ooit een verlaagd plafond in heeft gezeten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Er zijn genoeg verdiepingsvloeren die nu niet meer zo gemaakt zouden mogen worden, dus het is niet zo vreemd hier eens goed naar te kijken. Dat er geen gewicht is bijgekomen maakt niet zoveel uit. Maar als de vloer nu niet doorbuigt als je erover loopt/springt, hoef je je geen zorgen te maken.

Het is op basis van die ene foto niet te zeggen waarom sommige balken een extra stuk hout hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu