Sterkte glad gestuktemuur versus sierpleistermuur

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben volop aan het slopen in mijn nieuwe woning :lol:

Binnenkort is de tijd aangebroken dat ik eindelijk mag gaan opbouwen.

Wat betreft de muren, deze heb ik het liefst zéér strak en in een kleurtje.

Ik zit echter flink in dubio. Ik hoor van veel mensen dat een gestukte glade muur met daarop een kleur erg kwestbaar is. Een kleine tik door een boodschappen tas schijnt al te zorgen voor een beschadiging. In mijn huidige woning heb ik op dit moment sierpleister. Ik moet zeggen dat dat erg robuust is en zeer goed tegen een stootje kan. mijn vragen zijn:

- klopt het dat een glad gestukte muur erg kwetsbaar is ?
- heb je wellicht verschillende sterktes in "het spul" wat je gebruikt?
- kan je stuken op kleur (mengsel dus mengen op kleur voordat je het aanbrengt)
 
Ik heb glad gestucte muren in huis.
Ik heb ook twee kinderen, van 3 en 5.

En ik heb geen problemen met de slijtvastheid ( van de muren :mrgreen: )

Dus gewoon stucen en schilderen in de kleur die je wil.

Ik heb overigens nog nooit op kleur gemaakte stuc gezien.
 
Glad gips (rotband) is wel harder dan geelband (las ik elders), maar het is ook geen steen. Ik kan me wel voorstellen dat op een glad oppervlak je de kleinste onregelmatigheidjes eerder zult zien dan op sierpleister. "Monsterproof" maken is misschien te hoog gegrepen. :wink:

Verder heb ik inderdaad begrepen dat je stucgips op kleur kunt brengen, maar het gaat dan alleen om lichte tinten. Als je een donkere kleur wilt kun je het beter gewoon verven.
 
Het is volgens mij te verklaren doordat in het materiaal van de sierpleister, kunstharsen verwerkt zijn welke bij droging een veel harder oppervlak geven dan een glad gestuckte muur.
 
Sierpleister is wat taaier dan stucwerk maar alles valt en staat bij de opbouw van je ondergrond en de voorbehandeling van de ondergrond.

Een taaie laag zal minder snel brokkelen dan een kei harde, da's logisch.
Een keiharde laag is eveneens kwetsbaar juist door de hardheid.

En dan een relatief harde laag op een zachte ondergrond is ook kwetsbaar en geeft meer schade dan een zachtere laag op een harde ondergrond.

Een opbouw van; raapmortel bestaand uit kalk en cement op een goed geprepareerde ondergrond, afgewerkt met een pleisterlaag van 10mm dik is een zeer solide afwerking die goed tegen een stootje kan!

Je hebt tegenwoordig ook in Nederland, zoals al eeuwen in andere landen, wat meer keuze in afwerklagen.
Een mooie afweking is bijv. Venetiaans stucwerk, Italiaans stucwerk, tadelakt, "murs al ancien" afgewerkt met lijnolie of was, etc.

Alle varianten, ook de gebruikelijke gipspleisters kunnen op kleur worden aangemaakt en/of aangekocht. De kleur zit dan "door en door" dus bij deukjes zie je geen witte ondergrond.

Zelf ben ik nogal gecharmeerd van de Italiaanse pleisters die bestaan uit kalk en marmerpoeder. Deze zijn sterk en kunnen zeeeeer glad afgewerkt worden en evt. nog nabehandeld met een was of lijnolie zelfs in glas worden afgewerkt

Steek je licht eens op bij een gespecialiseerde bouwmaterialenhandel. die hebben vaak een showroom waar je alle varianten kunt bekijken.
En neem meteen een kaartje mee van een goeie stucadoor want de technieken voor speciale pleisters beheers je niet zomaar even :wink:
 
Ben het niet helemaal eens met Hans wat betreft ondergrond.
Heb zelf hier in de woonkamer kalkzandsteenmuur met glad gestuckte afwerking en kalkzandsteenmuur met gestuckte laag erop en vervolgens met spachtelputz afgewerkt.
Het grote verschil in sterkte moet ik regelmatig aan horen van mijn vrouw die zich ergert aan de kwetsbaarheid van de glad gestuckte muur.
 
Maar waar ben je het dan niet mee eens?!

Een structuurverf, spachtelputz of hoe je het ook noemt is niet te vergelijken met een pleisterlaag, domweg omdat het twee verschillende dingen zijn.

Structuurverf is taai, bijna filmvormend, je sluit daarmee een muur af met een soort kunststoflaag.

Een pleisterlaag is een ademende afwerking die je zo hard en zacht kunt krijgen als je wilt. Elk heeft zijn voors en tegens.

Daarnaast heb je hechtpleisters en kristalliserende pleisters, een hechtpleister die overmatig wordt doorgeschuurd om het strak te krijgen heeft een zwakke oppervlakte laag. Enfin vele redenen en oorzaken waarom een muur in een specifiek geval als kwetsbaar of juist sterk wordt ervaren.

Punt is dat er vele mogelijkheden zijn voor afwerking waarbij ook de eis aan hardheid overeind kan blijven in de overwegingen.
 
Klein misverstand: structuurverf is geen spachtelputz. Structuurverf is een latexverf met structuurkorrels, spachtelputz is een gipspleister met net zulke korrels (in verschillende grootten verkrijgbaar).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
3
Weergaven
839
Binnenmuren, wanden en plafonds
Walker
Reacties
6
Weergaven
2K
Binnenmuren, wanden en plafonds
IJkenhout
  • Gesloten
Reacties
2
Weergaven
4K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Mr. Jacobs
Reacties
4
Weergaven
4K
Binnenmuren, wanden en plafonds
IJkenhout
Reacties
8
Weergaven
3K
Binnenmuren, wanden en plafonds
DeWith

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu