Sterke rioollucht uit toilet douche

Kingbeezz

 • #1
Aan de experts,

Al jaren last van sterke rioollucht die 100% alleen UIT het hangend toilet op de douche komt. Het toilet beneden geeft geen overlast. Het betreft een huurwoning, waarbij na een renovatie van ongeveer 6 jaar geleden de douche boven en het toilet op de begane grond zijn aagepakt. Afvoerbuis water is vervangen tot aan de aansluiting in de tuin bij de fundering. Tot aan de straat is een pvc rioolbuis (oud) na een verstopping (geen regen, korter douchen) afgelopen zomer geïnspecteerd met een camera en er zijn geen gebreken aan het licht gekomen. Maar het ontstoppen heeft geen effect op de rioollucht gehad.

Wat mij opvalt:
-De stank is vooral in de koude (winter)maanden
-Het weer lijkt geen invloed te hebben maar dat weet ik niet zeker. Nu schijnt de zon en is het droog en dan is de stank ook niet te harden
-Warm douchen lijkt het erger te maken maar is niet de oorzaak (warme lucht stijgt omhoog in de rioolbuis?)
-De sifon van de wastafel en het hangend toilet worden niet leeg gezogen/borrelen niet. Doortrekken geeft wel wat lawaai in de buis.
-Het waternivo in het toilet is normaal
-Het waterslot (siliconen) van het doucheputje doet z'n werk en geeft geen stank
-Er komt ook geen rioollucht uit de wastafel (een rubber van de overgang van wastafelbuis naar horizontale afvoer in de douchevloer is vervangen geweest maar heeft geen invloed gehad.

De loodgieter en woningstichting hebben geen idee waar het aan kan liggen. Er is geen rioolontluchting aangelegd. Werkt de regenpijp niet als rioolontluchter? Situatie bij de buren is overigens hetzelfde maar die hebben niet dezelfde klachten.

Zie afbeeldingen situatieschets. Ik hoop dat de tekeningen duidelijk zijn.

riool2.png riool1.png
 
Laatst bewerkt:

Dimkal

 • #2
Die stankoverlast is niet oke, ongezond en moet zsm opgelost worden. Eventueel een rooktest uit laten voeren of de toilet boven demonteren en de afvoer dicht maken om te testen of het ligt aan de aansluitset van het keramiek. Komt ook wel voor dat de PE bocht wordt gelijmd in PVC afvoer. Zolang de pijp niet vol staat met water lekt het dan niet maar het is niet luchtdicht afgesloten. Kan ook een defecte beluchter zijn in de afvoer op een plek waar je er niet meer bij kan. Daarom beste een rooktest te doen.
 

Kingbeezz

 • #3
Dank. Aangezien het een huurwoning betreft is het aan de woningstichting om de rooktest uit te laten voeren. Ik ga deze en andere tips voorleggen aan de verhuurder.

Vraag: waar kan zich zo'n defecte beluchter bevinden? Op het dak? Want er is geen rioolontluchter.
 
Laatst bewerkt:

Dimkal

 • #4
Juist omdat je aangeeft dat er geen beluchting via het dak aanwezig is, bestaat er een kans dat bij de installatie gebruik is gemaakt van een beluchter op de afvoer achter de ombouw van het inbouwreservoir. Uiteraard mag dit eigenlijk niet zo gemaakt worden. Een beluchter moet namelijk altijd bereikbaar zijn. Maar goed kans is ook groot dat er gewoon ergens anders een luchtlek zit in je afvoer, en hopelijk direct achter de pot want anders moet de boel opengemaakt worden.
 

Kingbeezz

 • #5
Oké dank zover. Ik snap het. De lucht komt echt uit de pot zelf en niet rondom waar de pot op de tegels vastzit. Kan dit ook door een luchtlek veroorzaakt worden? Ik vermoed overigens dat er geen beluchting achter de ombouw zit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Kingbeezz schreef:
De stank is vooral in de koude (winter)maanden
In die periode is de temperatuur hoger in het riool.
Kingbeezz schreef:
Situatie bij de buren is overigens hetzelfde maar die hebben niet dezelfde klachten.
Daar kan je niet van uitgaan. Bijvoorbeeld bij ons, een rij van 7 en van 3 woningen is de afwatering van de gezamenlijke dakgoot en achter de losse schuren in de tuin, naar een verzamelpunt voor in de de straat is gemaakt en daarna zijn de 3 woningen aangesloten op het riool van de gemeente.
Zoek maar uit hoe de lucht van buiten kan tochten met het riool van de gemeente.
Kingbeezz schreef:
Werkt de regenpijp niet als rioolontluchter?
Dat kan zomaar, dus is er wel iets van een ontluchting.
Kingbeezz schreef:
Doortrekken geeft wel wat lawaai in de buis.
Is dat goed hoorbaar vanuit de afvoer of die plek zou het daar open kunnen zijn. Geluid kan zicht goed verplaatsen. Zou er water in een buis blijven dan is deze gesloten en hoor je niets.
 

Kingbeezz

 • #7
Ik had al een vermoeden dat de hogere temperatuur in het riool in de winter de reden kon zijn dat het in de winter stinkt. De loodgieter is even geweest, en overlegd met de woningstichting over een rooktest uitgevoerd kan worden (ivm de hoge kosten).

Hij zegt dat als er geen goede aansluiting zou zijn achter het toilet, het daar nat zou moeten zijn. Ik twijfel daaraan, je kunt toch een luchtlek hebben maar geen waterlek? Aan de andere kant, mocht er achter het toilet een luchtlek zijn, dan moet je achter het bedieningspaneel ook rioollucht ruiken, maar dat is niet het geval.

Is dat goed hoorbaar vanuit de afvoer of die plek zou het daar open kunnen zijn. Geluid kan zicht goed verplaatsen. Zou er water in een buis blijven dan is deze gesloten en hoor je niets.
Water blijft idd niet achter in de buis, zie tekening (blauw). De boel gaat direkt naar beneden en spoelt als het goed is naast het toilet beneden, gelijk naar buiten, waardoor er lucht verplaatst wordt naar boven in de buis, wat de herrie veroorzaakt, vooral bij proppen toiletpapier.

Ik heb de neiging om zelf de pot eraf te schroeven.....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Ik heb een trauma van een hangend toilet.
Jaren geleden bij ons op kantoor kwam ook een hangend toilet. Wat bleek na veel stank en lang gezoek. Toen. Bij het ophangen van de pot stoot je gemakkelijk de afdichtingsring uit de buis.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
En omgekeerd hebben wij er al heel lang plezier van. Blijf niet teveel hangen in zaken die in het verleden niet goed uitgevoerd zijn. Daar kun je het product niet de schuld van geven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Maar het is wel iets om goed op te letten. Blijkt toch regelmatig voor te komen.
 

BigBert

 • #11
Kingbeezz schreef:
De lucht komt echt uit de pot zelf en niet rondom waar de pot op de tegels vastzit.
Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Dat zou betekenen dat het waterslot van de pot niet werkt en dat het water in de pot dus te laag zou staan. Dit kun je dan gewoon zien.
 

Kingbeezz

 • #12
Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Dat zou betekenen dat het waterslot van de pot niet werkt en dat het water in de pot dus te laag zou staan. Dit kun je dan gewoon zien.
En toch is dit wel het geval. Water in de pot staat op normaal nivo, waterslot werkt dus gewoon, desondanks komst de stank alleen uit de pot zelf!
 

Willem52

 • #13
Lijkt mij een goed idee om de pot eraf te halen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
Heb een sterke vermoeden dat het de wc pot zelf is dat daar iets niet goed zit bij de productie.
Kort geleden had ik ook zo`n vraag en hadden ze pot vervangen een probleem was over.
Zal eens zoeken als ik topic weer vind.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
Lees dit maar even had het zelfde mee gemaakt.
1677928128174.png
 

Kingbeezz

 • #16
Lijkt mij ook het meest logische. Dank voor de info.

Als de pot eraf gaat, en die is goed, moet er dan een nieuwe schuimlaag tussen? Want die is nu platgedrukt. Aangezien het om een huurwoning gaat.

Als dit probleem met de pot met een rooktest aan te tonen is, dan wacht ik liever. Anders moet ik de woningstichting overtuigen.
 

Rene93

 • #17
Je zou even een redelijk passend stuk plastic of folie bovenop de wc kunnen doen en dat rondom dichtplakken. zodat het luchtdicht is. Dan heb je direct uitsluitsel of het uit de wc komt
 

ADDave

 • #18
Henk253 schreef:
Heb een sterke vermoeden dat het de wc pot zelf is dat daar iets niet goed zit bij de productie.
Dit komt best wel eens voor. Paar keer meegemaakt al. Enige optie is pot eraf en helemaal nakijken.


Kingbeezz schreef:
Als de pot eraf gaat, en die is goed, moet er dan een nieuwe schuimlaag tussen? Want die is nu platgedrukt
Plat maakt niet uit. Als hij nog goed is (geen beschadigingen waardoor de pot de tegels raakt) kan je hem nog gebruiken. Je zal wel opnieuw moeten afkitten.
 

Kingbeezz

 • #19
Dank. Sorry voor de late reactie. Rooktest laat op zich wachten. Dank voor de tip van de folie.

Edit: Na aanbrengen folie is de stank gelijk weg.

Pot gaat er hoe dan ook af, als de loodgieter het niet doet. Maar omdat ik wil voorkomen dat er een extra lek ontstaat en men daar de oorzaak in ziet, wacht ik hiermee tot zij niets meer doen. Afgekit is de pot overigens niet.
 
Laatst bewerkt:

Kingbeezz

 • #20
Het verhaal wordt ingewikkelder. Nu begint het toilet beneden ook gezellig mee te doen, en stinkt die (vanmorgen zelfs tegelijkertijd) net zo hard als op de douche boven! Heel raar dat dit nu ineens optreedt. Dit sluit een eventueel defect (haarscheur oid) eigenlijk wel bijna uit?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu