Stekkerdoos aansluiten op WCD

peysey

  • #1
Hoi!

Wij gebruiken dagelijks een stekkerdoos voor onze laptops tijdens het werken.
Echter, deze staat best in de weg en die willen we iets netter wegwerken, zonder al te veel moeite.
Daarom wil ik een plattebuis plaatsen aan de WCD met draad of snoer (3x 2,5mm²) die daarna via de onderkant van de plinten de hoeken om kan gaan.
Na ong. 1,5m komt de snoer uit de plint en zal die ongeveer 1,5 meter lang los boven de vloer liggen met een stekkerdoos aan de kop.

Ik heb een foto gemaakt met tekstuele toelichting ter verduidelijking en stuit op de vraag wát voor elektrische kabel/draad ik onder de plinten mag leggen?

Heeft iemand enig idee?

Alvast bedankt!

foto.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat gaat zo niet werken...

Je zult op de muur een vast stopcontact moeten monteren, waar je vervolgens je stekkerdoos in kunt steken. Voor de vaste bekabeling gebruik je een systeem van platte buis en bijbehorende stopcontacten, óók waar nu al een stopcontact zit (deze moet je dus aanpassen).
 

HAJ

  • #3
De oplossing zoals jij voorstelt, althans zoals ik jouw voorstel begrijp, is niet toegestaan (wat Walker hiervoor ook al aangeeft). Een gewone stekkerdoos mag nooit vast onderdeel zijn/worden van de huisinstallatie.

Doch niet getreurd: er zijn nog wel wat alternatieven. De eenvoudigste is het houden van de stekkerdoos en het snoer zelf in een goot/plint leggen. Op deze wijze werk je alleen het snoer enigszins weg. De stekker van de stekkerdoos blijft ‘gewoon’ in het stopcontact zoals nu het geval is. Naast dat dat niet echt mooi staat, is het mijns inziens ook niet reuze veilig. Een verlengsnoer moet goed warmte kwijt kunnen en vraag is of dat nog het geval zal zijn indien het snoer vast ligt.

Optie 2 is het daadwerkelijk verplaatsen van de wcd. Dat kan bijvoorbeeld met het p25/k25 systeem wat je al noemde. Op de plek van de bestaande wcd wordt een opbouwdoos gemonteerd en vanuit daar worden via de bijbehorende plint(en) draden getrokken naar een wcd die in/op de plint wordt geplaatst. Aldus een opbouwsysteem, maar iets eleganter dan werken met crème pvc buizen , buisklemmen en lasdozen, zoals dat bijvoorbeeld in garages/schuren gebeurt.

Helemaal mooi is natuurlijk om op de plek waar jullie nu werken voldoende wcd’s te plaatsen en deze in te bouwen. Dan hebben we het natuurlijk over handelingen als dozen ‘inboren’, sleuven voor leidingen infrezen of uithakken en vanuit de juiste centraaldoos leidingen trekken. Goed zelf te doen, maar dat doe je niet snel even tussen de boterham en de koffie.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Optie 1 raad ik af. Een snoer moet warmte kunnen afgeven zoals je zelf ook aangeeft. Die dus niet in goot wegstoppen.

Optie 2 is prima. Dit is de optie die Walker ook benoemt. Je maakt dan gewoon met k25/p25 een opbouw uitbreiding op je installatie.
Zie ook dit topic waarin we recent iets soortgelijks hebben besproken: Link
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu