Spanning op randaarde bij aansluiten stekkerdoos

Yoshy7

  • #1
Dag Allemaal,

Ik heb onlangs een nieuwe huurwoning gekregen. Het huis heeft enige tijd leeg gestaan en de nieuwe eigenaren (prive-sector) hebben het huis direct in de verhuur gegooid na wat ruw kluswerk.

Enkele dagen geleden ontdekten we dat onze computerkasten onder stroom kwamen te staan door de stopcontacten hier. Na een aantal theorieen zijn er inmiddels 3 mensen over de vloer geweest lopend van elektro-amateur tot een professioneel elektricien echter blijft een antwoord uit.

In eerste instantie werd aangenomen dat de kabel of de computerkast defect zou zijn echter blijkt het volgende te gebeuren:

Elk ongeaard stopcontact in huis vertoont bij het testen met de spanningsmeter een normale positief en negatief, er lijkt niets mis mee te zijn. Echter zodra er een stekkerdoos of kabel met randaarde aansluiting op aangesloten word komt er vervolgens een spanning op de randaarde te staan, ongeacht of er een apparaat op is aangesloten wat de stroom daadwerkelijk gebruikt. Gevolg hiervan is dat vrijwel alle metalen delen (het fornuis, de kapjes van bouwlampen, de buitenkant van de dvd-speler, en dus ook de computerkasten...) onder een spanning komen te staan.

De elektricien vandaag werd er niet wijzer van en moet een aantal andere elektriciens raadplegen en dit gaat ook weer tijd kosten. Er word mij continu verteld dat het natuurkundig simpelweg niet mogelijk zou moeten zijn dat er spanning op de randaarde zou kunnen staan tenzij het een defecte kabel / stekkerdoos of apparaat betreft die de stroom probeert af te voeren over de randaarde.

Echter mijn eigen - gerust amateuristisch te noemen gedachte - is dat er een sprake lijkt te zijn van overspanning. Er word hier continu vanuit gegaan dat er 230 volt op de stopcontacten staat en er is nog geen apparatuur aanwezig geweest om dit fatsoenlijk te testen.

Mijn vraag is dus als volgt:

Is het mogelijk dat er door een technische fout (bijvoorbeeld in de meterkast) overspanning ontstaat op het gehele elektrisch netwerk en dat wanneer er een stekkerdoos / kabel word aangesloten dat deze spanning overslaat op de randaarde?

Voor de tests vandaag en gisteren hebben we meer dan 10 kabels en diverse stekkerdozen geprobeerd, het word dus zeer zeker veroorzaakt door het stroomnetwerk en niet door defecte kabels of apparatuur. Er staat ook geen spanning op aarde van stopcontacten die wel voorzien zijn van aarde (badkamer, keuken, wasmachine). De elektricien heeft deze aansluitingen getest; zodra er een voltage over word afgevoerd slaan de stoppen ook naar behoren door.

Omdat ik al 3 'experts' over de vloer heb gehad en inmiddels al enkele dagen gedwongen ben enkel stroom te gebruiken van de geaarde stopcontacten door middel van haspels e.d. ben ik ook in de ban gekomen van dit mysterie. Als er iemand is die een theorie heeft; we horen het graag! ;-)
 

Atmoz

  • #2
Computerkast die onder "stroom" staat als de computer op een ongeaarde wandcontactdoos is aangesloten is normaal. Dat dit verdergaande werking heeft naar andere delen in de installatie is vreemd, behalve evt op die computer aangesloten randapparatuur. Spanning op het fornuis bijv. is niet goed verklaarbaar. Fornuis moet een eigen aardaansluiting hebben en kan eigenlijk niet ( de omkasting bedoel ik dan ) onder spanning staan. Misschien kun je wat nader beschrijven wat er eigenlijk fout gaat. Waarmee stel je vast dat er ergens spanning op staat?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Een apparaat, waar een geaarde stekker aan zit, moet eigenlijk ook op een geaard stopcontact worden aangesloten, en niet via een verlengkabel op een ongeaard stopcontact.

Maar de elektra specialisten hier, kunnen je beslist beter uitleggen, hoe het komt dat er nu een bepaalde spanning op de metalen onderdelen staat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Apparatuur met een randaarde stekker heeft een netfilter welke storingen afleid naar aarde, dat geeft een spanning van ca 127v als je de aarde niet aansluit zoals bij een computer op een ongeaarde wcd.

De enige fout die ik kan bedenken dat een aardnet spanning gaat voeren bij inpluggen van een stekker is dat Nul en Aarde verwisseld zijn.
Alle metingen die je kan doen lijken dan juist te zijn.

Overspanning komt eigenlijk heel weinig voor, en zeker niet met deze gevolgen.
 

Yoshy7

  • #5
Atmoz schreef:
Computerkast die onder "stroom" staat als de computer op een ongeaarde wandcontactdoos is aangesloten is normaal. Dat dit verdergaande werking heeft naar andere delen in de installatie is vreemd, behalve evt op die computer aangesloten randapparatuur.
Van wat mij verteld is door de monteurs inderdaad normaal indien er een defect zou zijn met mijn vaste computer. Het zij in de randapparatuur, kast, monitors of diens adapters / kabels. Maar dit alles was niet van toepassing en dit gold voor alle computers in het huis. Bovendien is het dus niet enkel de computer, maar ook zaken als bijvoorbeeld staande (ongeaarde) huis tuin en keuken lampen met metalen onderdelen, ook die onderdelen staan onder een lichte spanning.
Atmoz schreef:
Misschien kun je wat nader beschrijven wat er eigenlijk fout gaat. Waarmee stel je vast dat er ergens spanning op staat?
De monteurs hebben allemaal mooie spanningsmetertjes bij zich met voltagemeters tot 12 volt maar ikzelf gebruik een doodnormaal schroevendraaiertje met spanningslampje.

Zo concreet mogelijk:

1) Een ongeaarde stekker in een ongeaard stopcontact zet de metalen onderdelen van het apparaat onder stroom.

en

2) Een geaarde stekker in een ongeaard stopcontact zet direct (nog voordat een apparaat is aangesloten) de aarde van de stekker onder stroom en indien een apparaat is aangesloten ook de metalen onderdelen van dit apparaat tegelijk met de aarde.

Ook wellicht noemenswaardig: mijn huis heeft 2 meterkasten. En het ziet er naar uit dat de ene meterkast de geaarde stopcontacten voorziet (keuken, badkamer, zolder waar de wasmachine staat en de slaapkamer daar) en dat de andere meterkast alle ongeaarde stopcontacten voorziet. We hebben nog niet alle groepen aan stopcontacten kunnen binden en de vorige bewoners hadden hier helaas ook geen overzicht van klaarliggen maar ruwweg lijkt dit te gebeuren.

Maar ik ben toch heel benieuwd of iemand mijn eerste vraag kan beantwoorden. Zou in het geval van overspanning (dus meer dan 220-240 volt) de stroom over kunnen slaan naar de aarde? En wanneer dit niet kan dus bij een ongeaard apparaat naar de metalen onderdelen. Het probleem is duidelijk niet adergerelateerd want de stroom verplaatst zich dus naar de aarde zonder enige verbindende aders.

Mijn partner meldde vandaag ook dat er onduidelijkheid leek te zijn bij de energieleverancier en had de indruk dat ze wellicht 2 aanvragen tegelijk hebben geregistreerd. Maar ik kan me persoonlijk niet voorstellen dat een netbeheerder als het ware 'dubbele' stroom kan leveren die doodleuk dwars door de meterkast heengaat. Maar ik denk ik noem het toch even.
 

Yoshy7

  • #6
The headhunter schreef:
De enige fout die ik kan bedenken dat een aardnet spanning gaat voeren bij inpluggen van een stekker is dat Nul en Aarde verwisseld zijn.

Alle metingen die je kan doen lijken dan juist te zijn.
Ik snap denk ik wat je bedoeld. Maar hoe is mogelijk dat er dan spanning komt te staan op de aarde aders van een ongebruikte stekkerdoos als er geen aarde op het stopcontact zelf aanwezig is? Deze aarde ader komt simpelweg niet in aanraking met wat dan ook aangezien het stopcontact geen aansluiting heeft.

En dit is dus ook van toepassing bij een geaarde onaangesloten voedingskabel (zo eentje voor computerkasten). Ook hiervan staat de aarde onder spanning.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Hoe word dat GEMETEN, een spanningszoeker is een indicatie instrument geen meter.

Je kan als 1 ader gewoon los langs spanningsvoerende geleiders ligt, dmv condensatorwerking een kleine spanning opwekken.
Eigenlijk is het niet eens spanning maar een lading.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Is de capaciteit van de aarde (als dat zo heet) ook gecontroleerd?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Misschien moet je toch nog wat duidelijker worden in wat nou precies je waarnemingen zijn. Je zegt dat als een geaarde toestellen, zoals lampen aan een ongeaard stopcontact aansluit dat er dan op de metalen behuizing spanning staat. Je hebt het verder over een "schroevendraaiertje met spanningslampje", waarmee je meet.
Is dat schroevendraaiertje je enige indicatie dat er spanning op de behuizing staat of krijg je een tikje als je die aanraakt of meet de electriciën spanning aan de behuizing?

Ik heb thuis het volgende geprobeerd (onder gevaar van mijn leven :wink: ). Aardedraad verwijderd uit een geaard stopcontact en daarop een 5 m verlengsnoer aangesloten. Als ik nu met een spanningzoeker de randaarde aan het uiteinde van de verlengsnoer aanraak, glimt het lampje lichtjes. Met een multimeter dat wisselspanningen vanaf 0,1 V zou moeten tonen, kan ik echter geen spanning tussen het aardcontact van de verlengsnoer en nul of aarde detecteren.
 

Atmoz

  • #10
Wat bedoel je precies met je uitspraak:

2) Een geaarde stekker in een ongeaard stopcontact zet direct (nog voordat een apparaat is aangesloten) de aarde van de stekker onder stroom en indien een apparaat is aangesloten ook de metalen onderdelen van dit apparaat tegelijk met de aarde.

Verder is het zeer onwaarschijnlijk, sterker onmogelijk, dat een spanning van iets meer dan 240 Volt zou overslaan en de aarding onder spanning zet. Ook de dubbele spanning veroorzaakt dit niet en trouwens, een dergelijke situatie zou nooit lang blijven bestaan, er gaat wel ergens een zekering door.
Wat wel zou kunnen is dat als er in de aardverbindingen onderbrekingen zijn krijg je natuurlijk allerlei vreemde effecten. Je meet overal spanning op apparatuurkasten enzo. Veel apparatuur heeft netfilters ingebouwd, die veelal condensatoren naar het aardpunt hebben. Als de aarde op een centrale plaats onderbroken is zie je de "netfilter" gerelateerde spanning door je hele huis terug bij apparaten die ook geaard zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu