Stekker elke dag in en uit stopcontact halen gevaarlijk?

Yolanthe

  • #1
Ik heb een vaatwasser en wasmachine die op hetzelfde stopcontact aangesloten moeten worden en waar ik derhalve elke dag met de stekkers tussen moet wisselen. Kan dit kwaad voor de apparatuur? Ik durf geen verlengsnoer te gebruiken omdat dat afgeraden wordt.
 

Lampje45

  • #2
Je zou kunnen overwegen er een dubbel wandcontact op te zetten, zodat dit verleden tijd is.

Dubbele WCD.jpg
kost bij een bouwmarkt 3,50

Wel wil ik aanraden deze niet tegelijk aan het werk te zetten
 
Laatst bewerkt:

Yolanthe

  • #3
Dat zit er al, ik heb mijn cv in dezelfde ruimte als mijn wasmachine en vaatwasser (huurwoning). Er zitten nu twee wandcontacten met ruimte voor 2 plekken (4 in totaal), waarvan 1 al wordt benut door de aansluiting van het extra wandcontact. Extra wandcontact bevat weer snoer naar ander wandcontact voor andere apparatuur. En vaatwasser en wasmachine in de overige twee. Dus ik durf het ook niet aan om nog een verlengsnoer te gebruiken.
Ik zal ze sowieso nooit tegelijk aanzetten, maar weet niet of dit kwaad kan. Steeds stekker erin en uit
 

Klussen.

  • #4
Je kunt er een goed verlengsnoer tussen zetten. Let erop dat ie 3600 watt aankan. Hang de doos aan de muur. Niet op de grond i.v.m. vocht bij lekkage. En zoals lampje45 zegt: niet beide apparaten tegelijk aanzetten! Dit kan brand veroorzaken. Zorg ook dat je huisgenoten dat niet doen of haal het verlengsnoer weg als jij er niet bent. Door steeds de stekker te veranderen zal het stopcontact sneller slijten en op den duur vervangen moeten worden. Een uitgewoond stopcontact is gevaarlijk.
 

Yolanthe

  • #5
Zie plaatje. Stopcontact 1 is het origineel stopcontact. Een vorige bewoner heeft stopcontact twee bevestigd met de stekker in stopcontact 1. In stopcontact twee zit weer in een stekker naar nog een wandcontact in de ruimte ernaast. Dus als ik een verlengsnoer gebruik, moet hij of in stopcontact 1 op de plek van de zwarte stekker (deze is van de cv ketel) en dan moet de cv ketel op het verlengsnoer met de wasmachine, of het verlengsnoer moet in stopcontact twee op de plek van de grijze stekker (vaatwasser) en dan moeten de vaatwasser én wasmachine daarop terwijl dat eigenlijk al een extra wandcontact is op een stopcontact. Ik weet dus niet of dit veilig is. Is het dan echt slecht om steeds de stekkers eruit te halen?
58CBDE28-8658-47B6-B52B-522679DD792A.jpeg
 

Lampje45

  • #6
Officieel moet een wasmachine een eigen groep hebben, dus deze radjetoe van allerlei doorverbindingen lijkt mij niet wenselijk en ook niet verantwoord.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Klussen.

Klussen.

  • #7
Ho. Dit is effe anders. Dan zou ik toch nieuwe vaste leidingen met wcd's (stopcontacten) (laten) aanleggen. Kabel na kabel .... is niet veilig en kan misgaan.
 

Sander 1972

  • #8
Die 2 de doos zit met een hobby snoer. Dus ik zou die niet meer gebruiken.
Je zou dat stopcontact 1 kunnen uitbreiden met een lasdoos er onder en een zelfde stopcontact. Maar kan je groep het baas?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Dit is inderdaad knutselwerk waarop je de verhuurder mag aanspreken. Een vaste wcd mag niet worden gevoed door een stekker en al zeker niet worden doorgelust met een stekker naar nog eens een andere vaste wcd.

Beste is om dit spul te vervangen door opbouw materiaal (buis of goot) met VD draad en dit samen te laten komen in een lasdoos waarin je alles met degelijke lasklemmen aan elkaar verbindt.
 

Yolanthe

  • #10
Het is een oude huurwoning die ook op de lijst staat voor slopen. Ik heb zelf ook niet veel verstand van kabels en zou dus niet weten hoe ik al die dingen moet doen die jullie omschrijven en of dat überhaupt mogelijk is in een oude huurwoning? Het tweede stopcontact moet ik gebruiken want daar zit de koelkast op.. het is inderdaad niet wenselijk
 

Lampje45

  • #11
Een koelkast met zijn zeer hoge aanloopstroom samen met een wasmachine met een hoog vermogen is vragen om problemen. Want je kunt daarbij niet bepalen wanneer er - en het verwarmingselement van de wasmachine is ingeschakeld -en tegelijkertijd de compressor van de koelkast aanloopt.

Ik heb dit soort processen eens uitgezocht en kwam op een geheugenscope op een piek van 32 ampere van een koelkast en daar komt dan nog eens het vermogen van de wasmachine bij.
Dit zal je echt anders moeten oplossen.
 

Klussen.

  • #12

Lampje45

  • #13
Ik hoop het wel, zeker de laatste zin, zo niet hulp vragen :wink:
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
Zeer hoge aanloopstromen van een koelkast?
Ja, dat kan 10x de normale waarde zijn, maar dat is zo kort dat het met de wasmachine erbij tijdens het verwarmen geen probleem is.

Wat nu belangrijk is, is dat doos 2 er per direct uit gaat. (de stekker uit doos 1)
Het snoer ernaartoe is te dun en brandgevaarlijk.

Tijdelijk zou het met een goede stekkerdoos opgelost kunnen worden. (dus geen 2 euro actie ding, ondanks dat erop staat dat het 3000 Watt aankan)

ps. de 3e contactdoos in de andere ruimte. Is die perse nodig?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Yolanthe schreef:
Ik durf geen verlengsnoer te gebruiken omdat dat afgeraden wordt
Jouw bovenste contactdoos is in essentie ook een "verlengsnoer", gezien het met een dun aansluitsnoer en een stekker is aangesloten. Waarschijnlijk is dit zelfs onveiliger dan een goede verlengsnoer of stekkerdoos, want de kwaliteit van dit hobbywerkje kan wel eens te wensen overlaten (zo gok ik dat er bijvoorbeeld geen adereindhulzen zijn gebruikt).

Heel slim dat je jezelf aan voorschriften wilt houden door geen verlengsnoer te gebruiken, maar neem dan alsjeblieft ook afstand van dit geknoei...
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Yolanthe

  • #16
Bedankt voor al jullie reacties. Ik ben bang dat dit heel lastig wordt. Er zijn zo weinig stopcontacten in deze woning en ik heb geen idee waar ik anders de koelkast op moet aansluiten. Ik zou de tweede stekkerdoos kunnen vervangen door een beter verlengsnoer, maar dat is zoals ik lees alsnog een tijdelijke oplossing. Zou ik dan door een ervaren elektricien veilige wandcontacten moet laten plaatsen of is dit niet mogelijk in een oude flatwoning?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Extra vaste stopcontacten zouden wel de beste oplossing zijn. Het laatste wat je wilt is dat je hele inboedel verloren gaat omdat er brand ontstaat door overbelasting van snoeren.
 
  • Like
Waarderingen: Yolanthe

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Yolanthe schreef:
Zou ik dan door een ervaren elektricien veilige wandcontacten moet laten plaatsen
Dat is inderdaad het enige juiste alternatief voor dit gevaarlijke knutselwerk.

Veel werk is het overigens niet dus het hoeft niet duur te zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Yolanthe

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu