Wasmachine stekker te kort

mchammer

  • #1
Hallo, ik heb een probleem. Mijn standaard wasmachine stekker is te kort om aan de trekschakelaar aan te sluiten. Vanaf 2.5 meter gaat het lukken. Nu heb ik de fabrikant gemailt want bellen kan niet. En die wezen mij door naar verschillende onderdelen website winkels. Helaas had ik die al geprobeerd. Of ze hebben niks of ze hebben alleen de standaard snoer. Wat moet ik doen?! Het is een whirlpool fscr70410 859207120010. Met een stroomcondensator? aan het stroomsnoer.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Wat voor een aansluiting heeft de kabel op de wasmachine? Vaak zijn dit kabelschoentjes die erop geperst zitten en die over de contactpennen van de wasmachine schuiven. Plaats hier anders eens een foto van.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
De gebruiksaanwijzing zegt niks over een bijzonder snoer, een verkoper heeft een foto van de achterkant staan en ook daar zie ik niks bijzonders.
Een foto kan inderdaad helpen, voor nu denk ik dat er gewoon aan lang snoer aan de wasmachine gemaakt kan worden.
 

ABCDE

  • #4
Snoer er af, langer snoer er aan. Indien niet prefab te koop dan zelf vlakstekers aanknijpen. Of als het even mogelijk is de trekschakelaar constructie saneren.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #5
Aangegoten stekkers dienen aan het apparaat te blijven zitten. Wat je veel beter kunt doen is een 3m enkelvoudige geaarde verlengkabel kopen (dus stekker ene kant contra stekker andere kant) daar knip je de stekker vanaf en het open einde monteer je binnen in de trekschakelaar en de contrastekker hangt dan gewoon aan de trekschakelaar. Daar kan gewoon de aangegoten stekker van het apparaat dan in. Dit is ook makkelijker mocht je hem een keer aan de kant willen halen.

Groetjes
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als er nu iets niet mag, dan is het wel een verlengverbinding maken in een badkamer, waar om bepaalde redenen alleen een aansluiting aan een trekschakelaar is toegestaan.

Het advies van Sleutelmeneer dus beslist niet opvolgen, levensgevaarlijk!
 

mchammer

  • #7
PXL_20210223_111259400.jpg
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #8
Wat een onzin ik bedoel een enkelvoudige verlengkabel aansluiten aan de trekschakelaar. Dit is gewoon toegestaan en helemaal niet gevaarlijk. De aansluiting is precies hetzelfde als wanneer je een snoer aansluit aan een trekschakelaar. Alleen i.p.v de kabel van het apparaat de onderbreken zorg je voor een contrastekker aan de de trekschakelaar. Dit is een aangegoten contrastekker en voldoet aan alle eisen volgens nen 3140. Ga maar even terug naar school als je niet begrijpt wat ik bedoel.

Zie afbeelding hieronder. Deze knip je op 1m bijv van de contra af en dan bevestig je de adereindes in de trekschakelaar. Geen enkel probleem en veel praktischer.

51110.jpg
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #9
Bovendien mag je tegenwoordig ook gewoon geaarde inbouw wcd's gebruiken in een badkamer. Een trekschakelaar is helemaal niet meer voorschrift. Maar vaak zit het er nu eenmaal.
 

Lampje45

  • #10
Als je nu eens verwijst naar de artikelen in de NEN voorschriften, die verwijzen naar alle stellingen die jij hier poneert, dan kunnen wij er misschien ook nog wat van leren?
Bijvoorbeeld hoe dat ook al weer zat met zones enzovoort. En losse snoeren vast in een installatie?

Toch wel handig dat je verwijst naar een NEN norm, die niets met huisinstallaties van doen heeft.

NEN 3140 Het toepassingsgebied is elektrische installaties, machines en gereedschappen. Toegepast in fabrieken, kantoren, bouwplaatsen, schepen enzovoorts.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Eerst even in de meterkast kijken wat daar hangt en dan zijn er mogelijk meer opties.
Goeie kans dat bij een moderne groepenkast er meer mogelijk is. (als het een huurhuis is, weer lastiger)

Die extra veiligheid van een trekschakelaar begrijp ik trouwens niet. In de praktijk staan ze altijd aan..
Maar ze zijn van voor mijn tijd, dus misschien mis ik iets.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Een wcd in een badkamer is alleen toegestaan als deze achter een 30mA aardlek zit.

De reden van de vaste aansluiting dmv een trekschakelaar is dat de aansluiting dus niet aan de aardlek voldoet en dus niet voor algemeen gebruik gebruikt mag kunnen worden en het apparaat moet kunnen worden afgekoppeld van het net, en dat kan alleen dubbelpolig. Tevens mag er geen aansluiting zijn in zone 2 dus moet de aansluiting hoger zitten dan vroeger 2.25 en nu 2.60, dat is lastig een stekker insteken.


Vroeger waren aardlekschakelaars niet verplicht en vaak te gevoelig voor wasmachines dus zat deze vaak buiten de aardlek om en vaak in de badkamer dus vast aangesloten.
Tegenwoordig zit elke wcd achter een aardlek, deze mag dus in de badkamer buiten zone 2 geplaatst worden en die mag dan ook voor de wasmachine zijn.

Bij bv NTA8025(woning apk) kijk je naar de installatie veiligheid en het veilig gebruik van de installatie.
De hierboven genoemde verlengsnoer constructie is afkeur punt omdat dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
 
  • Like
  • Informatief
Waarderingen: Jackd, XanderH, Kees en nog 1 andere persoon

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
@Sleutelmeneer Wat heeft NEN3140 hier mee te maken? Laten we het maar bij NEN1010 houden.

Uiteraard is de trekschakelaar iets van vroeger. Deze stamt uit de tijd dat NEN1010 stelde:
NEN1010:1962 art 475 lid 2 schreef:
In badkamers en doucheruimten, alsmede in toiletkamers, slaapkamers en dergelijke, waar zich een bad of een douche bevindt, mogen zich geen verplaatsbare elektrische toestellen bevinden.

Deze bepaling geldt niet:
*c. voor wasmachines en centrifuges, die door middel van een zware rubbermantelleiding (RMrLz) of een daarmee onder de voorhanden omstandigheden gelijk te stellen leiding vast zijn aangesloten, mits de leiding door een vaste schakelaar in alle polen of fasen en de nul kan worden uitgeschakeld.
Oftewel, een wasmachine mocht helemaal niet in de badkamer staan. Tenzij deze vast werd aangesloten op een trekschakelaar. Vast aansluiten doe je natuurlijk niet met een stekker en contrastekker.

Ja, dit is een oude normtekst. Tegenwoordig mag je gewoon contactdozen plaatsen in de badkamer. Maar je kunt natuurlijk niet zomaar één stukje uit een nieuwere norm lenen, als de badkamer volgens een oudere norm is aangelegd en niet in zijn geheel aan deze nieuwere norm voldoet (denk aan de zone indeling, lokale potentiaalvereffening, 30mA aardlekbeveiliging).

Weet jij in welke zone deze aansluiting zit? Mag daar wel een contactdoos worden geplaatst? Anders natuurlijk ook geen contrastekker.

Weet jij of deze aansluiting is beveiligd door een 30mA aardlekschakelaar, zoals verplicht is voor alle contactdozen in badkamers?

Het grote verschil tussen een vaste aansluiting en een contactdoos / contrastekker is natuurlijk dat je de contrastekker gemakkelijk voor vanalles kunt gebruiken. Vandaag steek je er de wasmachine in, morgen besluit moeders dat het toch ook wel handig is om de föhn aan te sluiten, overmorgen ligt er een stekkerdoosje naast om toch ook maar de elektrische tandenborstel te kunnen laden tijdens het wassen... De vaste aansluiting waarborgt dat er maar één specifiek toestel wordt aangesloten.

Wellicht is de badkamer wel in overeenstemming met hedendaagse normen en zou er op die plaats een contactdoos geplaatst kunnen worden. Ook dan zou ik niet met een afgeknipt verlengsnoer gaan prullen, schroef dan gewoon een opbouw contactdoos tegen de muur.

Een beetje jammer om deze hele discussie aan te zwengelen, als @mchammer al gewoon op het goede pad was. Het aansluitsnoer vervangen door een langere is namelijk een prima oplossing.

@mchammer die krimpverbinders kun je met geschikt gereedschap ook zelf aan een snoer zetten. Of je zoekt naar een kant en klaar snoer waar ze al aan zitten, dit lijkt niet heel merk specifiek... Googlen op "aansluitsnoer wasmachine" brengt me bijvoorbeeld bij de volgende, dat moet toch ook passen?

0.05.11.10-0.png


Ik kan op de foto alleen niet zien of dat blokje voor de invoer / trekontlasting ook in de behuizing van jouw machine past. En hoe zit de aarde aangesloten? Die zien we niet op de foto.
 
  • Like
  • Informatief
Waarderingen: Walker, The headhunter, Lampje45 en nog 2 andere personen

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #14
Okee inderdaad zijn er nog steeds bepaalde voorwaardes van toepassing zoals 30mA aardlek en zone indeling. Jullie hebben gelijk, ik ging er gemakshalve vanuit dat het aansluitpunt aan de voorwaardes voldoet.

Waarom ik refereer naar 3140 is simpel we willen een apparaat aansluiten. Maar 1010 is zeker net zo belangrijk.

Ik wilde alleen een optie aanbieden die praktischer is dan een lang snoer vast aansluiten die naar mijn mening wanneer de aansluiting voldoet aan de voorwaarde een rubberen aangegoten geaarde contrastekker prima voldoet aan zowel 1010 als 3140.


"Bij bv NTA8025(woning apk) kijk je naar de installatie veiligheid en het veilig gebruik van de installatie.
De hierboven genoemde verlengsnoer constructie is afkeur punt omdat dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen."

Ik vraag me af of zoals ik beschrijf dit wel afkeur is, maargoed daar valt denk ik over te twisten, zou ook niet weten welke gevaarlijke situatie kan onstaan. Verbinding is spatwaterdicht, geaard, aangegoten en geisoleerd.

Een langer snoer is gewoon te bestellen het snoer dat XanderH hierboven laat zien past. Alleen de trekontlasting is anders. Echter kun je bij jou machine de ontlasting open maken en het nieuwe snoer er weer in bevestigen. Het blokje dat aan het snoer zit heb je dan niet nodig.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Sleutelmeneer schreef:
Verbinding is spatwaterdicht, geaard, aangegoten en geisoleerd.
Dat is het niet, want zodra je de stekker uit de contrastekker haalt heb je een open verbinding in een natte ruimte/zone!
Denk je nu echt dat een gemiddelde leek erbij dan denkt dat ie de machine zo niet mag afkoppelen?
En in plaats van de wasmachine tijdelijk een haarföhn of een scheerapparaat aansluiten, eveneens in een onveilige zone.
Makkelijk, want dat aansluitpunt zit er toch al.

Er mogen in een dergelijke situatie gewoon geen verlengsnoeren gebruikt worden en dat is niet voor niets!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #16
Ik begrijp je punt. Maar er zijn gewoon contrastekkerd die openingen afsluiten als er geen stekker ingestoken zit. Bovendien zijn die zones dus niet meer zoals ze geweest zijn. Bij mij zit er een wcd langs mijn spoelbak voor scheerapparaat of fohn te gebruiken en dit is gewoon zo opgeleverd.

De huidige zones zijn voornamelijk van toepassing op de douchecabine ruimte en eventueel een bad tot zoveel cm/m daar vandaan (excuus dat ik dit niet uit mijn hoofd weet.)

Ik denk gewoon oprecht dat als je een goede contrastekker en snoer gebruikt met de juist IPwaarde mijn optie voldoet aan alle eisen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Jouw situatie betreft zeer waarschijnlijk een bouw (of verbouwing) uit (redelijk) recente tijden. Je hebt er ook, met name in huurhuizen, waar sinds de bouw (heel lang geleden) niets veranderd is. Dus geen aardlekschakelaars en een klein badkamertje met net plaats voor een douche en meteen ernaast de wasmachine. Ik heb ze zat gezien!

Het is gewoon NIET waar dat je een verlengsnoer mag gebruiken in een badkamer. Ongeacht wat jij daarover 'denkt'.
Op dit forum willen we graag veilige adviezen geven, want iedereen, ook degenen met nul verstand van elektra, leest hier en denkt: o dat mag dus. Terwijl dat dus levensgevaarlijk is.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Ik denk oprecht dat TS moet uitgaan van het juiste advies van Kees, Xander en Headhunter.

Grote verbruikers aansluiten met een verlengsnoer is nooit een goed advies en zeker in een natte ruimte (waarbij we hier nog niet eens weten of er goede aardlekbeveiliging is en om welke zone het gaat) moet je niet met verlengsnoeren gaan stunten.

Ik vind het gevaarlijk advies en wil TS met klem aanraden om de overige reacties ter harte te nemen.

Beste is (voor de 5e keer geloof ik inmoddels) simpelweg een langer snoer monteren. Dat is hufterproof want kan niet voor andere doeleinden worden gebruikt en ook nog eens geheel waterdicht.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #19
Laat ik voorop stellen dat ik het ermee eens ben dat een langer snoer gewoon een goede oplossing is.

Maar de discussie die we nu voeren is er een om na te gaan wat nou daadwerkelijk wel en niet toegestaan is.

Enfin, laten we de discussie stoppen omdat we toch verschillen van mening op deze kwestie.
 

Lampje45

  • #20
Sleutelmeneer schreef:
Ik denk gewoon oprecht dat als je een goede contrastekker en snoer gebruikt met de juist IP waarde mijn optie voldoet aan alle eisen
En ik denk dat de NEN 1010, daar heel anders over denkt. En of het bij jou nu anders zit, is nog geen reden om gevaarlijke situaties te legaliseren.
Als het een speciaal voor scheerapparaat en fohn bedoelde WCD is, dan zou het goed kunnen zijn, dat dit een uitvoering is waarbij er een scheidingstrafo tussen is geplaatst en deze uitvoering was al toegestaan net na de 2e wereldoorlog
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu