Stekker LG wasmachine

Jsinasa

  • #1
Stekker van de wasmachine is doorgebrand, dus daar moet nieuwe op. Inmiddels al ontdekt dat nieuwe stekker niet handig is, heel snoer moet vervangen worden zodat er een gegoten stekker aan zit. Maar nu open ik de wasmachine, zit er aan de andere kant van het snoer geen open eind, maar een mij onbekend stekkertje. Wie weet wat voor stekkertje dit is, en hoe ik aan een snoer kom met deze stekker? Of is zo'n stekkertje los verkrijgbaar? Ik zie geen mogelijkheid om stekkertje van snoer te demonteren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Maak eens een foto van de andere kant, dus waar dit stekkertje op moet.

Vermeld, indien het schuifstekkers blijken te zijn, ook even de breedtemaat van die stekkers. Standaardmaten daarvan o.a. 4,8 mm en 6,3 mm.

In dat geval zou je de connector wellicht kunnen vervangen door losse (geïsoleerde) schuifstekers. Heb je wel een behoorlijke krimptang voor nodig, of even laten doen bij een electricien of (witgoed)onderdelenwinkel. Die laatste kan je vaak ook helpen aan de juiste stekkertjes.

Let ook even op hoe de aardaansluiting zit: Als een aparte aansluiting via een schroef of in het midden in deze connector? In het laatste geval worden losse stekkertjes een stuk lastiger, omdat er dan nauwelijks plaats voor is.

Tenslotte zou vermelding van het typenummer van de machine geen gek idee zijn: misschien is er gemakkelijk een compleet snoer voor te verkrijgen. Zal ook de kop niet kosten (mits het inderdaad verkrijgbaar is). :wink:
 

Jsinasa

  • #3


Hoi Kees. Bedankt voor de reactie. Hierbij foto van beide stekkers, v zit aan wasmachine. Breedte valt mee hoor, v is 19mm en m is 16 mm. Aarde is geen probleem, zit los op behuizing geschroefd.

Betreft LG f14a8fda. Maar ik had een beetje gehoopt dat het een algemene stekker is, vandaar mijn vraag. Bij LG betaal ik vast de hoofdprijs...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Met de breedte bedoelde ik de breedte van de contacttong in de stekker:



Indien dat inderdaad (zoals ik denk) 6,3 mm is, dan zou daar een standaard kabelschoen / schuifsteker / ampsteker van 6,3 mm op passen. Die dingen worden veel in auto's toegepast en een auto-onderdelenzaak heeft ze dus in voorraad. Ze zien er zo uit:



Ik heb de niet-geïsoleerde versie afgebeeld omdat dat duidelijker te zien is, maar je kunt beter de geïsoleerde versie gebruiken:



Het zou er dan zo uitzien (echter de stekkers dieper in het blok geschoven):



Ik heb natuurlijk alleen de schuifstekkers erin 'getekend', niet de bijbehorende draden.

De aardedraad heeft dan ook zo'n stekker nodig, maar vermoedelijk een met een ring eraan. Zit ongetwijfeld nu ook aan de bestaande kabel. Je kunt het stekkertje daarvan niet opnieuw gebruiken, je hebt beslist een nieuw stekkertje nodig. Kijk voor de maat van de ring even naar het bestaande stekkertje. Of misschien is dat óók een schuifstekker? Die stekker hoeft niet geïsoleerd te zijn.

De kleuren van deze stekker zijn afhankelijk van de dikte van de draden van de kabel: voor 0,5 tot ca 1,0 mm² heb je rode stekkers nodig. Vanaf 1,5 mm² blauwe.

De stekkers moeten wel, zoals ik al eerder noemde, vakkundig aangekrompen worden. Er gaat tenslotte een behoorlijke stroom door zo'n voedingssnoer heen. Als je met het originele snoer naar een witgoed-onderdelenzaak gaat, heb je een kans dat ze het geheel voor je in elkaar kunnen zetten. Het zou me niet verbazen als die snoeren compleet zo geleverd kunnen worden. Mits dus de contacttongen inderdaad de juiste maat hebben.

Succes! :wink:
 

Jsinasa

  • #5
Ah, nu snap ik het schuifstekker principe. Top antwoord, dankjewel!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu