Steiger? Anders? Advies gevraagd!

Ribruijn

  • #1
Hallo allemaal, Een vraag waar ik me al 2 jaar het hoofd over breek: het wordt tijd om het hout in mijn gevelpunt te schilderen. Dat is niet veel hout (qua hoeveelheid, zie foto hieronder):



Nu ben ik niet bang voor hoogtes, ik schilder ook mijn dakkapellen zelf. Het probleem is echter dat door mijn uitbouw (zie foto's) ik geen idee heb hoe erbij te moeten komen. Ik heb gedacht aan een hoogwerker huren, maar die kan ik niet op mijn eigen terrein zetten. En is ook erg prijzig. Ik dacht daarna aan 2 rolsteigers, de ene kan op de grond staan en het andere deel op de uitbouw op de eerste verdieping (zie foto en schets hieronder):



Maar vervolgens ging ik twijfelen aan de overspanning tussen beide steigers, die lijkt me erg groot.

Het hout is niet slecht, deze punt staat op het Oosten. Maar het begint nu echt tijd te worden. Hoe zouden jullie dit aanpakken/oplossen? Een schilder huren kan altijd, maar men vraagt ca. 800 Euro voor deze klus. En gezien het feit dat ik vrijwel altijd alles zelf probeer te doen is dat tegen mijn trots in... :wink:

Dank!!!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U maakt een houten ladder trap die tussen 2 pannen in past qua breedte en zo lang dat deze van de goot tot aan de nok komt.

Voorts zaagt u een multiplex 22 mm schot dat 30 cm breder is dan de breedte van de bomen en 25 cm. hoog.

Dit schot bevestigd u aan het einden haaks op de bomen dmv schroeven.

U heeft nu een houten laddertrap die tussen de pannen past en in de goot dmv het schot wordt geborgd. Wij gebruiken deze constructies vooral om langs zijwangen van dakkapellen te komen.Controleer wel regelmatig of het schot nog goed vastzit aan de uiteinden van de bomen.

U kunt uiteraard ook 2 steigers gebruiken met daarover een looppvlak van voldoende lengte. De praktijk leert wel dat u ver door uw knieen moet om de onderzijden van de boeidelen te bereiken, terwijl u met de laddertrap die u aan 2 zijden kunt gebruiken met de daklijn mee kunt werken.
 

Poster

  • #3
U zou bij een smid/kennis 1 stuks hoeksteun kunnen laten maken van hoekstaal b.v. 70x70x5 met een maatvoering van 1.50mtr x 0.70mtr, en een schoor,dan deze met de korte kant plaatsen links tegen de hoge muur op nokhoogte van het lage dak, d.m.v. een RVS chemisch anker M16, 10 cm van de bovenkant af aan de korte kant. 1 anker volstaat, maar vertrouwd u het niet, dan 2 ankers onder elkaar, maar voor het onderste anker is dan M12 genoeg, ook 10 cm van de onderkant
Dan kunt u volstaan met een steigerdeel van de steun tot net over de nok van het lage dak, daarna alles verplaatsen naar de rechterkant voor behandeling van dat deel.
Met 1 steun en twee ankers kunt alle twee de kanten bewerken.
Na gedane arbeid voor de netheid een dopmoer op de RVS ankers draaien voor een volgende keer. Alles wat u dan nog ziet zijn een paar dopmoertjes. Zo nodig even een "steenkleurtje geven"
1 steun + 2 RVS ankers + huur steiger/loopdeel bij B.r..t
dat blijft dik onder de € 800,=
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
2 houten trappen kosten € 100,- en die kunt u weer in de opslag leggen, direct klaar voor gebruik.
 

Ribruijn

  • #5
Ha Kees. Sorry voor de trage reactie, ik zat in het buitenland. Dankjewel overigens. Ik probeer me een voorstelling te maken van je voorstel maar het lukt me nog niet echt. Bedoel je nu dat ik de ladder niet vanaf de uitbouw recht tegen de buitenmuur zet, maar parallel omhoog ga? (dus langs/evenwijdig aan de buitenmuur?)
Dan haal ik toch niet alle plaatsen langs de gevel? Of zie ik het verkeerd? Noot: de nok van de uitbouw is NIET gelijk aan de nok van de woning. Deze staat een stukje naar rechts.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Juist. Die ladders kunt u dan in de toekomst ook gebruiken voor uw dakkapellen. ( Hoe schildert u nu de wangen van de dakkapellen?).
 

Ribruijn

  • #7
Ehm, dat is pas 1 keer gebeurd. Woon hier pas 4 jaar, dakkapellen zijn nieuw geplaatst. Dakpannen weggehaald en zittend/liggend op de panlatten... :oops:

Toch gaat je oplossing helaas niet werken, ik haal simpelweg de gevelrand niet als ik langs de uitbouw omhoog ga, zelfs niet als ik kan staan! Rechts lukt wel, maar links niet. Komt doordat de punten niet op dezelfde breedte staan, de uibouw staat meer naar de achterzijde.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Dan huur je voor de linkerzijde een smalle rolsteiger. Ik denk dat je met 2 a 3 slagen hoog genoeg komt.
Met de houten ladders hoef je geen pannen weg te halen voor de dakkapellen. Staat steviger dan op krakkemikkige panlatten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Moest het een paar keer lezen voordat ik doorhad hoe die goottrap in elkaar zat :roll: Klinkt als een handiger optie, maar wel opletten dat hij in de goot stevig staat, want in een goot met schuine voorkant, of mastgoot, kan hij misschien makkelijk wegschieten.

Je kan de rand ook vanaf de bovenkant schilderen. Ook niet makkelijk, want je hangt dan een beetje over de dakrand heen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Doordenkertje he :lol: Inderdaad. Ik ga er wel vanuit dat men geen trappen in plastic of zinken halfronde goten met beugeltjes zet en dat de opstaande rand aan de voorzijde hoog genoeg is.

Aangezien dat hier het geval is lijkt mij deze optie simpel toepasbaar.
 

Poster

  • #11
Bij gebruik van een zelfgemaakte trap in deze goot-situatie, is het zinvol om u met een lijn te borgen, één keer weg of uitglijden is genoeg voor lange narigheid. In elke situatie als deze is het een voorzorg om u te borgen.
Denk om u eigen veiligheid.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
Zo'n trap of eerder ladder staat niet maar ligt tussen de pannen.

Dat een dergelijke toepassing verdere veiligheidsmaatregelen behoeft lijkt mij vanzelfsprekend. Dat doen wij al 45 jaar.

Als je alle risico wilt uitbannen is het huren van een hoogwerker ook nog een optie.
 

Poster

  • #13
@Kees

Als TS het maar veilig uitvoerd, in mijn functie heb ik zeer veel met Arbo en verzekeringen te maken gehad, nu geld de Arbo wetgeving in een prive situatie bijna of helemaal niet.
Maar als er wel wat gebeurd, en TS ligt op de stoep, dan worden verzekeringen ineens heel vervelend.
Daarom zeg ik met dit soort klusjes, borg jezelf, en doe het goed.

Het is uiteraard geen kritiek op u advies.

Frans
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
Dat had ik al begrepen :mrgreen:

ARBO regels zijn er om de veiligheid te verhogen.
In theorie kloppen ze allemaal, maar in de praktijk zijn ze vaak onwerkbaar. Als men alles tot op de letter moet uitvoeren wordt een werk te duur en onuitvoerbaar.

Neemt niet weg dat men zelf ook een eigen verantwoordelijkheid mag toepassen.

Een particulier hoeft zich inderdaad niet te houden aan die regels, een beroepsmatige ZZP-er die niet op een bouwerij of staat ook niet. Raar he?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #15
Gelukkig niet Kees, als je de hele dag naar de regels van de ARBO moet dansen, kun je netzo goed direct WW aanvragen. Veel regels zijn achter een bureau bedacht, en totaal onwerkbaar.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #16
Dat bedoel ik.
 

Poster

  • #17
Dat er met alle regels van de Arbo niet te werken valt, is zeker waar, maar de andere kant is dat ze de werknemer adviseren/bijstaan/verplichten/beschermen
De werkgever vind het zeker een ramp, hij heeft ze liever niet, werkt hem alleen maar tegen, en kost een berg geld.
Alleen de werknemer heeft er soms voordeel van.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #18
Als TS van de trapoptie gebruik maakt is dat, gezien de situatie, een werkbare oplossing en dat was de vraag dacht ik.
 

Ribruijn

  • #19
De TS denkt nog hard na maar begrijpt alle opties en bezwaren... :)

dank voor alle reacties!
 

Poster

  • #20
Denk rustig door, maar doe het wel veilig. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu