Stank riool beluchter / ontluchter op dak

Joostpieter

 • #1
We hebben een riool ontluchter van de standleiding op het platdak (zie foto). We hebben nooit stank in huis en het riool is nooit verstopt. We hebben alleen wel stankoverlast als we op het dakterras zitten. Weet iemand hier een oplossing voor? Is het plaatsen van een hogere of andere ontluchter misschien een optie? Of misschien een paar meter verleggen met een horizontale buis naar andere plek van het dak? Alvast dank!

dak.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Dit is lastig voor je. Wat vreemd, waarom staat deze ontluchter niet op het hoogste dak.
  Zou je deze zelf kunnen omleggen naar een hoger dak.
   

  Joostpieter

  • #3
  Het gaat om het hoogste dak helaas. Dus dakterras en deze afvoer zijn beide op hoogste dak.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #4
  Toegang tot het dak via een dakluik?
   

  Joostpieter

  • #5
  ja inderdaad
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Dit is normaal de riool ontspanning word op hoogste punt neer gezet van het huis.
  Toen huis gebouwd is stond er geen dakterras op.
  Maar je mag niet zomaar een dakterras plaatsen.
  dakterras
   

  Joostpieter

  • #7
  Uiteraard hebben we voor het dakterras een vergunning.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Ik las net iets dat was ook een vergunningaanvraag en een gemeente schreef er bij dit.
  Ook heb je meer last met bepaalde winden zelfs als je hem hoger of verplaatst je houd er last van.


  Een ontspanningsleiding van de gebouwriolering zorgt voor de be- en ontluchting van de (gebouw-)riolering opdat deze op juiste wijze functioneert, deze voorziening staat in open verbinding met de buitenlucht. Zie ook https://www.riool.info/onderdelen Mogelijk gezondheidsrisico: Een uitmonding/dakdoorvoer van een ontspanningsleiding kan, wanneer het dak wordt gebruikt als dakterras (verblijf), stank veroorzaken en daardoor een gezondheidsrisico vormen. Een nadere toelichting hierop wordt gegeven in artikel 4.4.6.7 van NTR3216-2018 Riolering van Bouwwerken, richtlijnen voor ontwerp, uitvoering en beheer. In NEN 3215-2018, hoofdstuk 4 en 10 is een afstandseis gesteld voor een uitmonding van een ontspanningsleiding (gebouwriolering) ten opzichte van een voorgeschreven buitenruimte, dan wel een uitwendige verblijfsruimte. Deze afstand moet minimaal 6 meter bedragen. Aan deze afstand wordt volgens de gegevens van de aanvraag niet voldaan, de uitmonding van de ontspanningsleiding bevindt zich volgens de gegevens van de aanvraag binnen de contouren van het voorgenomen dakterras. Een dakterras ten opzichte van de huidige positie van een ontspanningsleiding van de gebouwriolering vormt een gezondheidsrisico.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu