Riool stank sinds nieuwe riolering in de straat

JanJ333

  • #1
Beste forumbezoekers,

Sinds de riolering in de straat door de gemeente is vervangen en aangepast (afkoppelen van regenwater, ipv gemengd stelsel) hebben wij rioolstank in de gang en de woonkamer. De ene dag is het er, soms niet. Soms wat meer, soms minder. De gemeente zegt dat het niet kan komen van de nieuwe riolering, dus wij zijn de afgelopen weken op zoek geweest naar de oplossing van het probleem. Tijdens die zoektocht is gebleken:

De afvoer van het hemelwater en de keuken gaat niet door het huis, maar via een bezinkput achter het huis om het huis heen, door de tuin van de buren naar het hoofdriool. (dit hebben wij afgelopen weken aangepast: de put hebben wij afgesloten en de afvoer van de keuken hebben wij verplaatst naar voren, in de kelder).

Hier in de kelder komt het water van het toilet beneden en het toilet boven, douche en bad samen, allen in pvc/pp buis. Vandaaruit gaat het richting woonkamer en naar buiten middels een eternitbuis. Dit is deels een aanname omdat ik onder de woonkamer geen kruipruimte heb. Ik heb naast de voordeur de eternitbuis opgegraven.

Een rooktest in de keuken (na het aansluiten richting kelder) gaf nergens rook. Maar ik moet zeggen dat het bedrijf de rioolbuis naar buiten niet heeft afgesloten, en ik las net ergens dat dat eigenlijk wel hoort?

Ik heb geen ontspanningsleiding kunnen vinden, beneden niet, en boven in de badkamer ook niet. Ook bij de ketel zie ik geen ontspanningsleiding.

De afvoeren boven borrelen (dat deden ze al, maar nu meer). De syphons staan echter altijd netjes vol, en de putjes zelf stinken niet.

Een bedrijf heeft de riolering doorgespoeld om ontstopping uit te sluiten.

Omdat er geen regenpijpen aangesloten zijn op het riool waar toilet e.d. opzitten, heb ik vandaag een bedrijf gevraagd om 1 van de regenpijpen aan te sluiten op de eternitbuis.

Vanavond stonk het weer naar riool in huis...

Zo langzamerhand ben ik behoorlijk moedeloos, en heb ik geen idee meer wat ik nog meer kan doen om mijn probleem op te lossen. Mijn enige idee is nog om vanuit de kelder een pvc buis naar buiten te maken, richting gemeenteriool. Op die manier kan de eternitbuis vervallen. Dit geeft meteen het voordeel dat ik dan altijd bij de buizen kan, daar ik in de woonkamer niet onder de vloer kan.

Ook heb feit dat ik geen ontspanningsleiding heb kunnen vinden zit mij niet lekker (misschien heb ik die niet), maar volgens het bedrijf dat er vandaag was kan dat niet de oorzaak zijn van de stank.

Hebben jullie nog suggesties?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Doordat er geen ontspanning leiding is kunnen de sifons leeg gaan trekken.

is het wel riool stank?

Het kan ook wezen dat de buis stuk is in de woonkamer.

Laat evt camera inspectie uit voeren hoe de toestand van je buizen zijn.
 

JanJ333

  • #3
Hallo Henk,

Dank voor je snelle reactie,

volledig leegtrekkende syphons heb ik volgens mij niet, de putjes stinken niet, en als ik ze los draai zit er water in. Ze borrelen wel flink.

Ik ben er wel zeker van dat het rioolstank is. Een camera inspectie heb ik nog niet laten uitvoeren maar lijkt me een goede tip. Ik heb een rookdetectie uit laten voeren, maar dat heeft niets opgeleverd. Toen is in de keuken rook ingespoten, maar kwam er nergens rook uit. De buis naar buiten hebben ze toen niet dicht gemaakt. Maakt dat uit?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Maakt niks uit dat rook trekt over al heen.

Maar je leiding kan onder de gang of woonkamer verzakt zijn of nog erger gebroken.
Ook kan daar een plons water staat over je leiding en dat dan gaat stinken.

Je ziet geen rook dan.

Woonkamer zit daar houten vloer in die los kan of in de gang.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Mij lijkt dat je riool zo goed als mogelijk moet worden afgesloten. Je kan dan een lichte druk opbouwen waardoor de rook ook uit een klein gaatje komt. Graafwerkzaamheden zouden best onvermijdelijk kunnen zijn.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Dat hoeft niet af gesloten te worden want het riool systeem is een gesloten systeem alleen de ontspanning is open.

Er word met constante stroom rook in de leidingen geblazen en rook komt op zeker moment naar buiten.

Zelfs soms via de straat kolken of uit de ontspanning van het dak, zo kan je ook het gehele riool en ontspanning gecontroleerd worden.
 

JanJ333

  • #7
Ik heb inderdaad een houten vloer in de woonkamer, maar als het even kan wil ik die heel laten. Als het echt moet kan ik er misschien een kruipgat inzagen, onder de bank bijvoorbeeld.

In de gang ligt beton: dat is voor een deel het 'plafond' van de kelder. De stank lijkt in de gang onder de plint vandaan te komen. In de kelder stinkt het pas als het in de gang heel erg stinkt.

Als ik het goed begrijp gaat een ontspanningsleiding niet helpen tegen de stank, alleen tegen het borrelen misschien.

Misschien moet ik dan toch de hele boel met pvc maken, dus vanuit de kelder meteen naar buiten, en daar aansluiten op het gemeenteriool. Dan kan ik in dat geval de bestaande eternitbuis buiten gebruik maken. Kan ik die dan gewoon afsluiten/dichtmaken en laten liggen?

Is het verstandig om een regenpijp aan te sluiten op de te leggen pvc buis in de tuin richting gemeenteriool?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Laat nu eerst eens camera inspectie uitvoeren zodat je te weten komt waar het probleem ligt.

De leiding kan verzakt zijn en half vol met water zitten zodat riool niet goed funtioneerd.

Daarna kan je stappen gaan ondernemen die nodig zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
In mijn geval is het riool van voor tot achter open. Het zou betekenen dat de rook zowel aan de lage-als aan de hoge kant uit het riool kan ontsnappen. Wat zorgt ervoor dat de rook uit een klein gaatje kan stromen en zichtbaar wordt.

Lang zoeken weet ik alles van. De riool ontluchting van onze buur heeft de aannemer tot onder de pannen gehouden. Zo verdien je als aannemer je guldens. :oops: Jaren gezocht waar de lucht vandaan zou kunnen komen. Het was gelukkig niet dagelijks maar bij bepaald weer en dan vooral smorgen en savonds op tijdstippen dat er warm water wordt gebruikt.
Aan de hemelwater afvoer een zwanenhals gemaakt, hielp niet.
Ik moest op zoek naar ritselend geluid. Het zat boven het plafond de zolder en de pannen. Ik tilde wat pannen op en kwam een lange rij oude vogelnestjes tegen en ook de bewuste riool ontluchting. Bingo.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
De leidingen zitten zo vol met rook geperst dat er toch op den duur uit kleine gaatjes komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu