Standleidingen: Secundair, Versleping en Vereveningsleiding

JuliaA

  • #1
Beste klussers!

Momenteel hebben wij een zeer "creatieve", en zeker minder handige, constructie rondom ons binnen rioolwerk. Daarom wil ik kijken, met het oog op de toekomst, hoe wij bepaalde dingen misschien alvast kunnen voorbereiden en/of verbeteren en wat meer kennis opdoen zodat ik niet blind vaar op adviezen.
  1. We gaan o.a. de wasmachine afvoer verplaatsen. Die komt boven het gastentoilet (incl wastafeltje) op de begaande grond. Is er na jullie inzicht nog een groot voordeel om de wasmachine afvoer bij de wastafel i.p.v. toilet te laten samenkomen? Is dan een ontluchter (voorbeeld) na de sifon van de wasmachine voldoende of moet er een hele ontluchtingsbuis het dak uit?
  2. Hoeveel en hoe vaak mag/kan je een standleiding verslepen van grond tot dak?
Ik zou graag de standleiding in de meterkast beginnen. Dan komen we al snel bij een bocht 45-graden vanuit de meterkast naar onder de badkamer vloer (boven de meterkast zit de trap en kan die niet verder naar boven). Dan kan die tot aan zolder weer recht omhoog, tot we dus weer een bocht moeten maken om de ontluchting ook echt via het dak weg kan. Anders hebben we namelijk de schoorsteen in de weg. Moet de pijp zeg maar verticaal het dak uit, of mag dat ook vanuit dus die hoek? Zou het nog uitmaken als de tweede bocht niet zijwaarts naar voren is? Dus de diepte in? Sorry als ik het niet goed uitleg :oops: Of is er hiervoor al een vereveningsleiding nodig?

Hieronder heel snelle schets zijaanzicht huis. De cirkels geven dus de verslepingen aan.

1712936107401.png
 

Dimkal

  • #3
Houd ook rekening met extra geluid. Een versleping zorgt voor meer geluidsoverlast.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Misschien is wat diameters van de buizen erbij zetten.
 

JuliaA

  • #5
Wgb schreef:
Misschien is wat diameters van de buizen erbij zetten.
Oh zeker. Excuses.

Standleiding zou 110 mm worden. Ik had gelezen dat die de diameter moet hebben van de grootste aansluiting.

Gastentoilet beneden wordt ook 110 natuurlijk. Wastafel en wasmachine 50 denk ik? Ik las dat 40 ook kan, maar 50 lijkt me beter. Alhoewel je 40 weer beter kunt wegwerken.
 

JuliaA

  • #6
Ik kan bovenstaande niet meer corrigeren, maar in het bestand aangereikt door ADDave zijn enkele diameters te groot of kunnen aangepast worden.

Ook uit aangeleverde bestand kom ik over versleping dus alleen dit tegen:
1712956936172.png


Als er geen maximale hoeveelheid benoemd wordt ga ik er maar van uit dat die er niet is?
Voor de rest ga ik het document ngo eens goed doornemen. Bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
JuliaA schreef:
Ik las dat 40 ook kan, maar 50 lijkt me beter. Alhoewel je 40 weer beter kunt wegwerken.
Hoe groter de diameter van de buis hoe kleiner de kans op het volledig gevuld kunnen worden van een deel buis. Daarmee voorkom je het leeg trekken van syphons of stanksloten.
 

JuliaA

  • #8
Wgb schreef:
Hoe groter de diameter van de buis hoe kleiner de kans op het volledig gevuld kunnen worden van een deel buis. Daarmee voorkom je het leeg trekken van syphons of stanksloten.
Bedankt voor de tip!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu