Stalen kozijn past niet meer op gestucte binnenmuur

Boerenroem

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een probleem. Ik wil een binnendeur verplaatsen. Ons huis heeft overal dezelfde stalen kozijnen en etagehoge deuren, hartstikke mooi en handig want we hebben al heel wat verplaatst en veranderd in de loop van de jaren. Alle binnenmuren zijn in principe even dik dus eigenlijk past het altijd.
Maar vandaag dus niet. Ik heb de nieuwe uitsparing gemaakt, kozijnen erbij gepakt en wat blijkt: vanwege het stucwerk en spachtelputz dat op deze muur zit, is de totale dikte zo'n 8cm in plaats van de normale 7. Het stalen kozijn past daar met geen mogelijkheid omheen.

Ik zal het muurtje aan beide zijden van de deuruitsparing dus moeten affrezen of -vijlen om het kozijn eromheen te kunnen plaatsen. Maar hoe doe ik dat het slimste? Is er gereedschap voor (heb geen ervaring met frezen of slijpen) of is het een kwestie van secuur handwerk?

(En voor de duidelijkheid: ander kozijn is geen optie.)

Alvast dank voor het meedenken!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Gipsstuc is niet zo hard. Aan één kant een cm eraf halen moet wel kunnen. Voorbeeld hoe dit kan: begin met verticaal inslijpen langs een rechte lat (rood), en hak het dan weg (paars).

Inslijpen kan bv. met een occilerende machine, en weghakken met een oude houtbeitel.

 

Poster

  • #3
Hallo

Meerdere malen insnijden met een stan......mes, en dan voorzichtig wegsteken met een "oude" houtbeitel.

Tape de snijnaad eerst even af, dat voorkomt het brokkelen

Kozijn plaatsen, en de hoeken op de muur kitten, en de muur sausen (als dat gewenst is)

Grt.
 

Boerenroem

  • #4
Dank voor de reacties. Duidelijk verhaal, inmiddels met succes uitgevoerd. Kozijn en deur zitten er in, zij het met wat moeite.

Dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu