Stalen CV buizen onder vloer vervangen door flex leiding boven de vloer

TimC78

  • #1
Hallo, wij hebben een nader huis gekocht waar de vloerverwarming van de woonkamer op het 'oude' stalen buizen netwerk onder de vloer/grond is aangesloten.
Hier zitten naast de vloerverwarming (60 m2) ook nog 2 convectoren en 2 radiatoren op aangesloten. (de gehele beneden verdieping)
Aangezien we toch flink gaan verbouwen willen we dit oude ondergronds leidingwerk laten vervallen, vooral omdat we vaker gehoord hebben dat dit kan gaan lekken over tijd. Huis is van 1980, de exacte leeftijd van dit leidingwerk is niet bekend, maar we vermoeden dat dit vanaf 1980 bestaat.
We willen volledig over op kunststof leidingen welke dan via de zolder naar de eerste en ook de 2e etage willen laten (door)lopen. De ketel hangt in de garage en deze willen we daar laten hangen. Ketel is een Remeha Tzerra 39C. Aangezien we ook ons vorige huis zelf verbouwd hebben en de leidingen hebben gelegd willen we dat nu ook weer zelf doen.
Alleen is deze installatie iets uitgebreider en daarmee wat complexer :-) Langste leiding naar de verste radiator op de eerste verdieping zou ongeveer 30 meter zijn.
Benedenverdieping heeft straks vloerverwarming van 60 m2 met 6 groepen, badkamer met aparte vloerverwarming, plus nog 3 radiatoren.
1e verdieping heeft badkamer met vloerverwarming, 3 slaapkamers met radiatoren. Totaal vermogen van de installatie is ongeveer 22 kW.
Hulpvraag is nu welke standleiding diameter nodig is, lees zoveel verschillende verhalen? Complexiteit zit hem met name in de volgorde, de vloerverwarming van de woonkamer zou vrij ver van de ketel terecht komen, als we en ring zouden aanleggen zitten er 3 radiatoren en de vloerverwarming van de pomp voor de 2 badkamers voor.
Idee was standleiding van X diameter, met 16mm aftakkingen naar radiatoren en 25 mm naar de woonkamer vloerverwarming. Hoofdleiding zou dan 28 of 32 mm moeten zijn??
Of is het beter voor een andere installatie te kiezen??
Alle hulp en info is welkom!
 

Sander 1972

  • #2
Kun je dan niet beter ook de vloer slopen
 

TimC78

  • #3
haha.... nee ligt een natuursteen vloer in, vloerverwarming is 10 jaar geleden aangelegd. Dus deze willen we graag behouden.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
de tzerra kun je aansluiten met 25 of 26 mm, dit als hoofdleiding gebruiken hiermee ook de verdeler voeden en dan de rest aftakken vanaf de hoofdleiding met 16 naar een radiator of eventueel met 20 voor 2 tot 3 radiatoren dit alles afhankelijk van het vermogen van de radiatoren.
tevens zou ik ervoor zorgen dat er eventueel rekening gehouden word met het opdelen in zones 1 voor boven en 1 beneden deze leidingen zullen dus toegankelijk moeten zijn om er een klep tussen te zetten, leg meteen een 5/8 leiding mee vanaf de verdeler en boven naar de ketel
 

TimC78

  • #5
Top! Dank je voor de input. Ik ga het eens uittekenen! Zou de grote afstand nog een probleem kunnen worden? Ik lees her en der over maximaal vermogen te transporteren over bepaalde diktes van leidingen?

Dit kwam ik tegen:

12 mm 4.100 watt (4.1 kilowatt),

15 mm 6.000 watt (6.0 kilowatt),

22 mm 13.400 watt (13.4 kilowatt),

28 mm 22.500 watt (22.5 kilowatt),

35 mm 35.000 watt (35.0 kilowatt).

De installatie hier zit tussen de 21kW en 23 kW schat ik, precies moet ik het nog uitrekenen, we gaan namelijk een aantal convectoren vervangen door radiatoren, precieze wattage nog niet bekend.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu