Afmetingen van kunststof en stalen CV-buizen

Jovank

 • #1
Ik wil een CV aan gaan leggen en daar kunststof buizen voor gaan gebruiken. Ik wil 22 mm als hoofdleiding en 15 mm voor de aftakkingen naar de radiatoren. Nu lees ik dat als je 22 mm stalen buizen nodig hebt, je kunststof buizen van 20 mm moet gebruiken. En voor de stalen 15 mm buizen zou 16 mm nodig zijn. Weet iemand of dit juist is? Alvast mijn hartelijke dank!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #2
Ja is vergelijkings waardig.
 

Xr8

 • #3
Denk dat je 22 dunwandig beter met 25/26mm kunt vergelijken. De doorlaat van 20mm is maar 15,5 mm. Van 22 is deze 19,5. Dit scheelt nogal. Wat niet wil zeggen dat 20 niet toereikend is.

Succes.
 

Roykes

 • #4
Misschien is verstandig om even naar het vermogen te kijken wat door de leidingen moet... 22 wil niet altijd groot genoeg zijn. Om wat voor huis gaat het, en hoeveel vermogen wil je installeren?
 

Jovank

 • #5
Dank jullie voor jullie reacties!

Het is een Nefit HRC30/CW5 ketel. Ik wil er een zolderkamer, drie slaapkamers en badkamer en twee huiskamers met keuken en hal mee verwarmen. Bij elkaar toch zo'n 200 m3 denk ik. In totaal 24000 watt.

Het antwoord van Xr8 begrijp ik niet helemaal. Ik weet niet wanneer je over metalen leidingen praat en wanneer over kunststof.

Als ik er van uit ga dat ik 20mm en 15mm moet gebruiken (gezien het antwoord van Obelix2) dan is dus nog de vraag of deze maten groot genoeg zijn voor het vermogen? Wat denken jullie|?

alsvast dank!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #6
Ik zou het eerste stuk van de hoofdleiding in 25 uitvoeren, tenzij je direct bij de ketel 2 kanten op gaat. Indien woonkamers aan het eind van de leiding, dan nog liever de hele hoofdleiding 25 mm.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
 • #7
De doorlaat van een 20mm leiding is maar 15.5mm, maar de doorlaat van de koppelingen is van veel systemen nog veeeel kleiner. Ik zou zeker voor 25mm gaan.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #8
De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er even niet aan heb gedacht dat de leiding diameters kleiner zijn.
Dus zul je idd een maat groter moeten gebruiken.
Heb alleen gekeken naar de maatvoering en zag dat geen probleem in.
 

Jovank

 • #9
Dank!
Ik doe de hoofdleiding dus in 25 mm. Vooral ook omdat de woonkamer inderdaad aan het eind van de leiding zit.

De aftakkingen zal ik dan in 20 mm doen. Wat denken jullie?
 

Bernhard

 • #10
De opvoerhoogte van de pomp wordt verdeeld over het hele leidingcircuit.
Een goede methode is om voor de hoofdleiding een grote diameter te selecteren met een lage wrijvingsweerstand, ca 20% van de pompdruk.
De resterende pompdruk ca 80% is dan beschikbaar voor het leidingcircuit voor elke radiator. Met deze methode wordt de verdeling van de benodigde liters over elke radiator beter instelbaar.
Hoofdleiding 25mm of groter en voor de radiatoren 16mm.
mvgr Bernhard
 

Kacheltje

 • #11
20 mm is vergelijkbaar met 22 staal en 16 mm met 15 mm staal.
De leiding weerstand van kunststof is kleiner.
Voor een advies welke diameter is het vermogen nodig dat wordt aangesloten op je cv ketel.
Komen alle radiatoren van 1 hoofdleiding of vindt er bij de ketel al misschien een splitsing plaats.
 

Jovank

 • #12
De CV staat op zolder. Daar op zolder is een eerste aftakking naar een radiator. De hoofdleiding gaat door naar de eerste etage. Daar komt een aftakking naar een verdeler voor 5 radiatoren met een totaal vermogen van 8000 w. De hoofdleiding loopt door naar beneden waar een verdeler voor 4 radiatoren komt met vermogen van 11000 w.

Maar als ik het goed begrijp is 20 mm kunststof te vergelijken met 20 mm staal? Als ik 25 mm neem voor de hoofdleiding, is dat dan niet een beetje veel?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #13
Ik zou tot de aftakking naar de eerste verdeler zeker 25 aanhouden. Daarna zou je naar 20 kunnen, naar beide verdelers, maar waarom geen 25, zo heb je altijd voldoende debiet over je woonkamerradiatoren, en qua kosten scheelt het bijna niets.

20 kunststof mag je volgens de experts vergelijken met 22 staal, maar vooral de koppelingen hebben een wel erg beperkte doorlaat. Bovendien is het inregelen veel eenvoudiger, als je minder drukval in je hoofdleidingen hebt.
 

Jovank

 • #14
Thx Hessie!

Ik heb overigens twee verdelers. een op de eerste etage en een op de begane grond. Op zolder maak ik gewoon een aftakking van de hoofdleiding naar 1 radiator.

Ik hou je advies aan om de gehele hoofdleiding met 25 mm kunststof uit te voeren. Van de verdeler naar de radiatoren maak ik 20 mm.
 

Kacheltje

 • #15
Correct Hessie eerste deel 25 en vermazen naar 20 is een goede optie.
19 kw door een 20mm kunststof buis is te veel.
 

Kacheltje

 • #16
Het goed vermazen geeft de inregeling al een goede richting.
Meest goede natuurlijke voorbeeld is je eigen bloedvatenstelsel.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #17
Van de verdeler naar de radiatoren kan wel met 16 hoor (mits 1 radiator per leiding)
 

Jovank

 • #18
Iedereen bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu