Stadsverwarming Honeywell VC8015 doet het niet meer

R.J

  • #1
Wij hebben een Honeywell VC8015 schakelklep in de meterkast voor onze verwarming (stadsverwarming). Echter, deze slaat niet meer aan als de kamerthermostaat aanslaat (Chronotherm IV). Nu heb ik wat gezocht op internet en zou graag wat hulp hebben.

Hoe weet ik of alleen de motor stuk is, of dat ik ook het leidingkoppelstuk moet vervangen? Qua $ maakt het niet zo veel uit, maar wel qua werk.

En ook belangrijk, kan ik als amateur dit zelf vervangen?

Alle hulp is meer dan welkom!

Groeten, Ralph
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Foto zegt meer dan 1000 woorden
 

Freekcv

  • #3
Bij de aansluiting van de 8015 zit een kroonsteen. deze verbind de kamerthermostaat bedrading met de servoset.
maak even een doorverbinding op de kroonsteen.
 

Xr8

  • #4
Of je haalt je chronotherm 4 er even af en verbind hier de draden door. Loopt de klep dan om, dan heb je een probleem in je thermostaat. Zoniet dan kan de klep of de voeding ervan defect zijn.

De voeding kun je in de thermostaat wel controleren. Als je de thermostaat van de grondplaat verwijderd moet je op de draden daar een spanning meten, zal iets van rond de 24V zijn denk ik.

Succes.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je kunt de werking van de klep zien met het hendeltje dat op en neer hoort te gaan als de kamerthermostaat aan/uit gaat.
Het motorhuis van de klep kan er simpel af: het plastic knopje dat richting het leidingwerk zit indrukken en de motor knop een stukje verdraaien.
De pen op het metalen leidingwerk houdt de waterstroom dicht als die ingedrukt is. Dit is veerbelast maar moet, bijvoorbeeld met de achterkant van het handvat van een schroevedraaier,wel in te drukken zijn en soepel terug komen. Je moet de veer voelen, het moet niet stroef lopen.
Het vervangen van het motorhuis is simpel, je moet dan wel weten dat het de klep niet de volgende motor sloopt.
Het binnenwerk van het kleppenhuis zelf hoeft waarschijnlijk niet uit de leiding. Als je de stadsverwarming zeker weten kunt afsluiten (aanvoer en retour) en drukloos kunt maken/kunt aftappen, zal ook het vervangen van de klep niet echt moeilijk zijn.
Hier een link met technische informatie over deze klep
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu