Staand toilet met toilet reservoir aan andere kant van muur

Vince_NL

 • #1
Beste allemaal,


De situatie is als volgt:
De badkamer is erg smal (95 cm) daarom wil ik graag een toilet die zo min mogelijk ruimte in neemt. De binnenmuren zijn van bimsteen en erg bros. Momenteel staat het toilet op de vloer.

De badkamer wil ik renoveren en het toilet iets verplaatsen (+- 20 cm), opzij en dichter naar de muur.
Idee momenteel:
Staande pot met los reservoir. Het reservoir moet natuurlijk wel te bedienen zijn vanaf de badkamer, zie laatste afbeelding onderaan mijn bericht (reservoir voorbeeld).

Ik heb 5 vragen:
1) Is het mogelijk om een toilet rechts tegen de muur aan en op de vloer te plaatsen terwijl het reservoir links aan de muur hangt? Er is voor het reservoir zo'n 17 cm ruimte (zie afbeelding doorsnede).
2) Is het daarnaast ook mogelijk om het reservoir niet recht achter de pot te hangen? Want dan is het mogelijk om deze in de keukenkast van 40 cm breed weg te werken (zie afbeelding bovenaanzicht).
3) Het voorbeeld reservoir, hoe heet zo'n bediening eigenlijk? Of zijn er ook andere opties mogelijk?
4) Daarnaast kwam ik een "geluiddempende EPS module" tegen. Is dit ook een toilet reservoir maar dan geluiddempend en is het mogelijk om zo'n reservoir toe te passen in de situatie die ik voor ogen heb?
5) Iemand ervaring of ideeën over dit idee? Want op internet kom ik deze situatie niet tegen, meestal kom ik op inmetsel reservoirs uit met een hang toilet.


Groeten,
Vince

Doorsnede:


Bovenaanzicht:


Reservoir voorbeeld:
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Klusser1954

  • #2
  Misschien kun je een inbouwreservoir plaatsen op de plek waar je nu het opbouw reservoir hebt getekend. Reken op 50 cm breed en ong 110 hoog. Daar kun je een keukenkastje omheen bouwen en heb je meteen een modern wandtoilet.
   

  RV50

  • #3
  Eventueel met een smal opbouw reservoir "laaghangend" in het kastje en een pneumatische drukker aan de badkamer zijde. Kijk even bij Wisa/Geberit op de site. EPS reservoir is mij niet bekend, doet enigszins denken aan oplossingen die ze in Engeland toepassen. Hier in NL nog niet op de markt gezien, denk door de marktvraag en Kiwa keur.

  Het enige punt wat niet in te schatten is, is het spoelverloop. Omdat je een extra bocht moet maken in de valpijp zul je minder waterdruk oftewel"stroomsnelheid" in de pot hebben. De stroomsnelheid van spoelbakken is genormeerd en afgestemd op een reservoir met 1 spoelbocht. Minder spoelsnelheid zorgt ervoor dat je pot niet goed doorspoelt. Eventueel is dit nog te compenseren met valhoogte maar dat zal krap worden als je keukenkastje ongeveer 90cm hoog is.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Stel je niet teveel voor bij een geluiddempende EPS module. EPS is sowieso niet het beste materiaal om geluid te dempen. Het is zeer aan te raden aan de keukenkant er een goede bak omheen te maken, bv. van dik MDF met glas of steenwol erin.

  Het is alleen de vraag of dit alles wel verstandig is. Het moet bereikbaar blijven voor storingen en onderhoud.

  Is een hoge stortbak niet veel handiger?
   

  Roytje101

  • #5
  Misschien iets te kort door de bocht gedacht. Maar je kan toch ook gewoon een inbouw reservoir monteren zoals op de tekening en deze aansluiten op de aanvoer van het staande toilet? De afvoer bij zo inbouwsetje is niks meer dan een los pijpje. Die kan je ook achterwegen laten waardoor de huidige afvoer situatie blijft.

  Zo voorkom je ook het probleem dat je niet bij de knop kan om door te spoelen
   

  Vince_NL

  • #6
  Bedankt iedereen voor het reageren en meedenken!  Klusser1954,
  Denk je dat de brosse bimsteen muur van 5 cm sterk genoeg is om de krachten van het hangtoilet op te vangen?
  Nadeel is wel dat de keuken naar voren moet komen om het inbouwreservoir kwijt te kunnen, want links van de hoge kast van 40 cm breed zit een hoge kast van 60 cm breed.  RV50,
  Wat betreft het spoelverloop: het is een hoge keukenkast (220 cm) dus het reservoir kan makkelijk een stuk hoger worden opgehangen zodat de valhoogte hoger wordt waardoor de vereiste stroomsnelheid wordt behaald. Heb je een idee hoe hoog het reservoir moet komen te hangen?
  Goed om te weten dat het een pneumatische drukker wordt genoemd, dat is een stuk makkelijker zoeken! Zo'n EPS reservoir kwam ik inderdaad op een Engelse website tegen. Bedankt voor je uitgebreide en heldere reactie.  IJkenhout,
  Goede punten. Wat betreft bereikbaarheid had ik nog niet over nagedacht, dit is zeker iets om rekening mee te houden. Op basis van de uitleg van jou en RV50 over EPS lijkt het me inderdaad geen geschikte oplossing. Een hoge stortbak is zeker veel handiger en makkelijker, maar dat vind ik esthetisch de minst aantrekkelijke oplossing.  Roytje101,
  Interessante idee! Wat is dan het voordeel van een inbouwreservoir t.o.v. een hang reservoir? Het toilet staat niet recht voor het reservoir dus dan zit de doorspoel knop niet boven het toilet of zie ik iets over het hoofd? De huidige afvoer situatie veranderd alleen in de zin dat een nieuw toilet op een andere plek (zo’n 20 cm van de oude) wordt geplaatst dus er moet in de vloer nog wel een sleuf maken voor het extra stukje afvoer.


  Quotes verwijderd, die zijn overbodig, mod.
   

  RV50

  • #7
  Ik heb geen idee hoeveel hoogte je exact nodig hebt om de extra bocht te ondervangen.

  De bocht (hoek) in de valpijp direct onder de bak naar links toe (diagonaal) zal al snel groter worden waardoor de weerstand ook snel afneemt. Kan mij zo voorstellen dat als je direct onder de bak met een 35° of 45° graden sok de sprong diagonaal naar links kan maken dat je dan niet veel extra hoogte meer nodig hebt omdat dan ook de weerstand snel kleiner wordt.
   

  Vince_NL

  • #8
  Nogmaals bedankt RV50 voor je reactie!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu