Spots vervangen, plafond badkamer eruit maar hoe?

Vistavision

  • #1
Hallo allemaal,

Op dit moment hebben we halogeen spots in de badkamer met een G4 fitting, maar zolang we al in dit huis wonen is het continu ellende. Ik lees er meer over dat dit type spots vaak problemen geven door de connectie van de 2 pinnetjes. Ook zijn deze spots die passen op de trafo niet meer te koop en adviseert iedereen om de spots te vervangen naar led. Goed idee, maar dan moet ik wel bij de trafo kunnen en deze ligt waarschijnlijk op het plafond ergens. Ik heb al aan kabels lopen trekken, maar het zit muurvast. Kortom, het plafond moet los, zodat ik de spots en trafo kan vervangen.

Alleen ik weet niet precies waar ik moet beginnen om het plafond zo goed mogelijk los te halen en daarna weer terug te bevestigen. De lijsten rondom het plafond zitten gekit en genageld. Als ik achter deze plinten kijk, had ik een opening/ kleine ruimte verwacht, zodat ik de platen eruit kan schuiven, maar deze zitten tot de muur toe. Verder heb ik geen verstand van plafond dus ik weet ook niet precies wat er nu op zit. De laag tussen de beton en het plafond is maar 5 cm.

Dus hoe kan ik dit plafond het beste openen en de platen loshalen? Zijn er tips of ideeën?

Alvast heel erg bedankt!

Groeten,
Mark

WhatsApp Image 2021-01-26 at 09.25.36.jpeg WhatsApp Image 2021-01-26 at 09.25.36(1).jpeg WhatsApp Image 2021-01-26 at 09.25.36(2).jpeg
 

Kluskoppel

  • #2
Lampje eruit halen en met een zaklamp + spiegeltje proberen te kijken hoe het is opgebouwd? Of met een endoscoopcamera.
Vermoedelijk zal er een frame van latten boven zitten, waar de platen op zijn vastgespijkerd/geschroefd/vastgeniet. Ik betwijfel of je de huidige platen weer netjes terug krijgt.

Wellicht kun je door zaklamp + spiegel truc achterhalen waar de trafo ligt en alleen daar een wat grotere opening maken? Met een trekveer kun je dan wel nieuwe draden trekken vanaf dat punt naar de openingen van de spots.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: HAJ en BertPleizier

Vistavision

  • #3
Hallo Kluskoppel,

Daar was ik eerlijk gezegd al een beetje bang voor... kan inderdaad nog even kijken met een spiegel... maar als ik zo'n lamp eruit haal zie ik inderdaad latjes zitten, dus het is echt lastig te achterhalen waar die trafo zit. En mocht ik het al weten, krijg ik hem er waarschijnlijk toch niet uit zonder te slopen.

Jammer, had gehoopt dat de platen makkelijk eruit te klikken waren. Ik weet voldoende! Thanks voor de snelle reactie in ieder geval!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt ook de voedingsleiding niet vinden welke naar de trafo toe gaat?

Er is dus ook geen centraaldoos in deze ruimte?

Als je een installateur laat komen kan die vaak wel nameten waar de leiding loopt.
 

Vistavision

  • #5
De voedingsleiding is helaas niet te vinden. Er is wel een centraaldoos in de muur... maar als ik die logischerwijs volg, kom ik precies in het midden van het plafond uit...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Al eens geprobeerd met een voltstick het plafond af te speuren? Niet zeker dat je de leiding dan vindt maar wel het proberen waard denk ik.

Anders heb je 2 opties. Óf het plafond eruit trekken óf een installateur langs laten komen die voor je kan uitmeten waar de leiding loopt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Mogelijk heeft u Agnes 60x40 mes-en groefplaten verdekt genageld op een rasterwerk. Die krijg u er niet heel uit.
Als u besluit te gaan slopen: zorg ervoor dat het nieuwe plafond ( watervaste groene gipsplaat is een goede optie) minimaal 8 cm van het bestaande plafond afhangt. Deze diepte heeft u nl nodig als u de driver('s) van de nieuwe led verlichting inbouwspots met een inbouwhoogte van 3,5 cm er de volgende x zonder gedoe door het zaaggat van 45/54 mm, afhankelijk van de diameter spot, de driver eruit wilt kantelen. Als u max. 5 inbouwspots wilt toepassen heeft u aan 1 driver voldoende. Ik ga er wel vanuit dan u een centraaldoos in het orginele plafond hebt, maar daar komt u snel genoeg achter tijdens de sloop.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Dit zijn geen agnes panelen, maar gewone geplastificeerde mdf/hdm plafond panelen.
Die zitten met clips vast.
Als je de plinten er af haalt, zul je zien dat er aan 1 kant van de muur in de lengte van de panelen eindclips of schroefjes zitten.
Soms werden ze ook nog aan de kopse kanten met een schroefje vast gezet.
Maar als je dus over de hele lengte 1 paneel er uit hebt gehaald, zie je die clips te zitten.
Er zijn 2 types hier in die panelen.
1 met veer en groef, die hebben enkele clips
2 met alleen een groef, die hebben enkele clips
Als je dus die clips losmaakt bij de eerste rij, kun je de volgende panelen er zo uit halen.
En zo ga je verder met de volgende rij.
Als je een beetje voorzichtig te werk gaat, kun je alle panelen weer hergebruiken.
Die clips zijn eventueel nog verkrijgbaar bij de dhz zaken.
Zoek op hdm clips.

hdf-schroefclips.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu