Spotjes in plafond met dampscherm

Chris39

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraag over een situatie die volgens mij wel meer voor moet komen maar waarover ik weinig informatie kan vinden op internet.

Op de bovenste verdieping heb ik een plat dak met dakbeschot. Dat dakbeschot ligt op houten balken van zo'n 25cm hoog. Tussen de balken heb ik isolatie van zo'n 12cm dik geplaatst tot tegen het dakbeschot (ook op m'n dakbeschot ligt al een laag PIR isolatie van 60mm).

Ik zal een dampscherm moeten plaatsen en deze wil ik vast nieten aan de onderkant van de balken. Tussen het isolatie en het dampscherm zit dan een loze ruimte van zo'n 13cm.

Hieronder komt dan de plafond constructie waar ik dan vervolgens m'n gips platen op afmonteer. In die gipsplaten zou ik echter graag inbouwspotjes willen maken maar die komen dan uiteraard tegen mijn dampscherm aan.

Nu zou ik op de plek van die spotjes het dampscherm natuurlijk niet strak maar wat losser tegen de balken kunnen nieten, zodat ik het dampscherm wat omhoog kan drukken en dan alsnog m'n spotje kan plaatsen zonder het dampscherm kapot te maken.

Echter is het probleem natuurlijk dat een spotje warmte creëert. Ik kan gaan voor een LED spot maar vraag is of ik die gewoon tegen het dampscherm aan kan monteren. Of is er een andere oplossing mogelijk?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Warmte en folie gaan niet samen. Over het algemeen wordt het afgeraden om de dampremmende laag te onderbreken voor inbouwspots ed.

Wat je zou kunnen doen: Maak een nisje van onbrandbaar plaatmateriaal, zo diep als nodig is voor de spotjes. Zet aan de koude kant een laag hoogwaardige isolatie en pak het geheel in met een dampremmer.Naden uiteraard ook goed aftapen. Deze kun je vervolgens met alu-tape opnemen in je isolatie met dampremmer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Er zijn ook kant en klare oplossingen voor spot"doosjes".
 

Chris39

  • #4
Ok bedankt! Ik neem aan dat die gewoon bij bouwmarkten te verkrijgen zijn?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat weet ik niet :denk:
In ieder geval online.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Die ga je bij een bouwmarkt niet vinden... Daarvoor moet je naar een technische groothandel, of idd online zoeken. Ik kan ze niet vinden, vandaar mijn tip om zelf eea te maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
In dit topic zijn ze te zien.

Google op "Downlight covers" of "isolatie afstandshouder".

Ik heb ze trouwens wel eens gezien bij een grote Duitse bouwmarkt. Die heeft sinds een tijdje ook één winkel in NL.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu