Dampscherm bij verlaagd plafond met spotjes

Henkies

  • #1
Wellicht niet het eerste topic hieromtrent, maar ik kon op details nog geen antwoord vinden op mijn vraag.

Ik wil mijn verwarmde badkamer isoleren omdat die onder een onverwarmde, ongeisoleerde zolder zit. Het betreft een balkenvloer.

Nu wil ik spotjes en later wellicht nog speakers monteren, en om geen gedoe te krijgen met warmte of onderbrekingen in het dampscherm had ik een variatie bedacht op eerder genoemde oplossingen:



Het dampscherm wil ik graag bóven de rachels plaatsen, zodat ik dit enerzijds eenvoudig uit één stuk over gipsen 'bekistingen' voor de spotjes kan plooien, en zodat ik anderzijds eenvoudig de bedrading tussen de rachels door kan trekken zonder dat ik daarvoor dóór het dampscherm moet.


Hierover heb ik enkele vragen:
-Kan het kwaad om het dampscherm boven de rachels te plaatsen?
-Kan het kwaad dat het dampscherm geplooid is, en het over de lange zijdes dus a-la cadeaupapier een beetje in elkaar gevouwen moet worden?
- Moet ik bij het isoleren in mijn situatie nog iets van een luchtspouw aanhouden tussen isolatie en de plankenvloer? De planken vloer zal nog voorzien worden van een laag multiplex, laminaat ondervloer (zonder dampfolie?) en laminaat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
1 Wordt juist aanbevolen.
2 Kan geen kwaad er zijn dekseltjes te koop die je op het armatuur legt.
3 Nee. Dit antwoord moet je zijn tegengekomen. Sluit de damprem goed af tegen de muren.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Zorg wel dat de warmte van de spotjes geen gevolgen heeft voor de folie. Dus een plaatje gips ertussen oid.
 

Henkies

  • #4
Dank voor jullie reacties. Ik dacht dat het gebruikelijk was om het folie tussen de rachels en gipsplaat te plaatsen. Ik zal inderdaad de spotjes afschermen met een gipsplaat 'kistje' zodat ik in de toekomst ook nog speakers zou kunnen plaatsen.

Goed om te horen dat ik op de goede weg zat; ik ga aan de slag :)
 

Henkies

  • #5
Om hier nog even op terug te komen: (een deel van) de werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door een timmerman. Deze is van mening dat het dampscherm tégen de gipsplaten aan moet, omdat er anders condens tegen het dampscherm aan zal slaan wat vervolgens op de gipsplaten zal druppelen (met alle gevolgen van dien). Dit klinkt ook aan namelijk...
Hij adviseert juist om het dampscherm dus tegen het gips aan te leggen (of eigenlijk het gips tegen het dampscherm, en daarbij uitsparingen te maken voor houten belastingen voor spots.

Oftewel: ik krijg tegenstrijdige adviezen en ben benieuwd of iemand de voor en tegens van beide methodes *onderbouwd met theorie* kan uitleggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Klopt niet zolang het scherm voor de isolatie zit, van binnenuit gezien. Om het vocht in de warme lucht te laten condenseren is de temperatuur te hoog, door de isolatie. Achter het scherm bevind zich minder vocht in de warmte stroom en dat betekend dat er voor condens de temperatuur nog lager moet zijn als die van de ruimte.
Dat van het aantal gaatjes in het dampscherm, raggels of platen, begrijpt tie wel? :wink:

Anders moet je hem het Forum/Internet maar laten doorspitten.
 

Henkies

  • #7
Dat klinkt logisch, maar ik blijf het lastig vinden hoe dat nou gaat met de grote hoeveelheid waterdamp die ontstaat in de badkamer. Trekt dit niet gewoon omhoog, door de gipsplaat om vervolgens tegen het dampscherm te gaan hangen? Of gebeurt dat daadwerkelijk alleen als het dampscherm een andere temperatuur heeft?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Laatste keer. :D

Zo gaat het precies. In de gehele ruimte zal veel of weinig condens ontstaan. Zijn de oppervlakken koud veel en zijn deze warmer minder. Valt het je niet op dat in de badkamer op het bovenste deel van de muren minder condens wordt gevormd. Is de temperatuur van de damprem gelijk aan die van dat deel van de muur zal daar ook geen condens worden gevormd.
De theorie van de gaatjes wat vond de timmerman daarvan?
 

Henkies

  • #9
Ik waardeer je hulp zeer dus vergeef me mijn vasthoudendheid; ik probeer vast te stellen wat de achterliggende gedachtes zijn want ik kan het maar één keer doen :)

Je geeft zelf aan dat er /minder/ condens zal zijn bij hogere temperaturen, dus niet niets. Uiteindelijk komt er bij een grotere ruimte tussen dampscherm en gips dus relatief meer vocht in die ruimte. Gezien deze ruimte niet geventileerd is zie ik daar wel een mogelijkheid tot de, door de timmerman genoemde,voxhtplekken in het gips. Hierbij moet wellicht nog in ogenschouw genomen worden dat de badkamer ook weer sneller afkoelt dan de ruimte tussen de rachels...

Ik ben het met je eens dat uitsparingen in het dampscherm een no-go zijn, maar ga daarbij dan wel proberen om de ruimte tussen gips en dampscherm te minimaliseren en dus niet boven de rachels te plaatsen...
 

Marcn88

  • #10
De waterdamp kan niet condenseren onder het damoscherm omdat de temperatuur nagenieg gelijk is aan die van de badkamer immers de isolatie zit boven t dampscherm, het vocht wat dus in de lucht zit die blijft in de lucht en kan pas gaan condenseren als deze in aanraking komt met een (veel) kouder oppervlak.
Probeer t is met een pan heet water als het deksel van de pan even heet is zal er geen condensvorming zijn op deze deksel,laat u het deksel eerst afkoelen en houd m dan boven de pan met heet water zal er zich condens gaan vormen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu