Sphinx toilet, hoe bodemkleprubber te bereiken?

Badboy1999

 • #1
Ik heb een toilet zoals op bijgevoegde foto's, dat twee problemen had: het liep maar heel langzaam vol, en het loopt door via het uitstroommechanisme (niet de overstroombuis, maar het rubberen flapje beneden).

Het eerst probleem is met behulp van posts op dit forum opgelost, er was alleen een nieuwe membraan nodig in de vlotter, het tweede probleem heb ik nog steeds want ik kom er niet uit hoe ik het uitstroommechanisme los moet halen. Ik heb geprobeerd te draaien aan de grijze 'kap' maar dat levert niets op.

Weet iemand hoe ik dit verder uit elkaar kan halen? Dank!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Langzaam vol ligt aan het vlotter vaak het menbraam stuk, even los halen of een compleet nieuwe passende vlotter nemen.

  Bij sommige types kan je misschien proberen om tegen de klok in het onderste gedeelte te verdraaien, wil dat niet dan ook demonteren.

  Stenen bak moet er af en dan daar de hele grote moer los om bij je rubber te komen.   

  Badboy1999

  • #3
  Bedankt! Ik zal kijken of het onderste gedeelte tegen de klok in te verdraaien is. De tekeningen snap ik niet helemaal. Ik heb inmiddels ook Wisa een bericht gestuurd.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Je zegt bericht naar Wisa gestuurd je had toch een Sphinx
  toilet,
  De vlotter is wisa.

  heb een tekening aan gepast met uitleg, het is doorsnede hoe de bouten door reservoir en onderste pot zitten met daar tussen een afdichting rubber.
  Sphinx heeft vaak code in deksel of reservoir staan mocht je een nieuwe uitstroom mechanisme kopen dan is die nummer van belang.

   

  Badboy1999

  • #5
  Beste Henk,

  Je hebt gelijk! Ik heb mijn fout gecorrigeerd door ook een mail naar Sphinx te sturen.

  Je schreef dat ik de code moest checken, dit heb ik gedaan, en ik ben er nu achter welke assembly er precies in zit! Het is de 14, de 14s is de opvolger hiervan: https://www.kranenspecialist.nl/sphinx-uitstroommechanisme-14s-65-215-kort.html
  En nog een thread gevonden van iemand die hetzelfde probeert te doen als ik: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/sphinx-wc-onderdeel-niet-los-te-krijgen.16619/
  Deze persoon is zonder het reservoir los te krijgen al verder gekomen dan ik! Maar ik word er nog niet veel wijzer van wat betreft hoe het geheel uit elkaar gaat.


  Bedankt voor de notities op de aantekening. Maar enkele dingen zijn nog steeds niet duidelijk voor mij, zoals hoe het raketvormige ding in het midden van het mechanisme vast zit. Zo te zien zit de moer vast op de schroefdraad van het afdichtingsrubber, maar hoe zit deze 'raket' er op vast? Zojuist geprobeerd om hieraan te draaien, deze lijkt via iets rubberigs vast te zitten, ik heb niet te hard gedraaid omdat dan waarschijnlijk dat rubber kapot scheurt.
   

  Combiketel

  • #6
  Links en rechts van het binnenwerk zitten twee bouten waarmee je stortbak mee op de pot is gemonteerd. Door deze los te draaien kun je de stortbak los maken van de pot. Als je vervolgens onder op de stortbak kijkt zie je daar een grote moer waarmee het binnenwerk in de bak zit bevestigd. Door deze los te draaien kun je het binnenwerk demonteren en hierdoor makkelijk bij de bodemklep komen.

  Een simpelere oplossing voor je probleem om eerst eens te proberen is de volgende. Als je de stortbak helemaal leeg hebt deze zover vullen met ontkalker dat je bodemklep helemaal onder staat. dit een dag laten staan en kijken of je probleem opgelost is.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Die raket is de trekstang van een oudere type 13.

  Als ik bekijk onderdelen voor de sphinx 12,13,14,en 16
  dan is de bodemklep die los is te verkrijgen 85x50x3 mm.

  Je ziet in deze opstelling van sphinx pocket boekje
  https://brochures.sphinx.nl/NL/Sanitairpocket_NFE/mobile/index.html#p=404 De oude type die los kan schijnbaar geklikt zitten nokjes rond om.

  Vroeger vervangde we ze totaal want vaak als je rubbertje vervangt lekt ie nog ergens op dan was het garantie dus zeker voor onzeker alles vervangen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu