Sphinx wc - onderdeel niet los te krijgen

Hans12

  • #1
Hallo allemaal,

Vanwege problemen met het binnenwerk (o.a. defecte drukknop en langzaam vullend reservoir) probeer ik het binnenwerk van een Sphinx wc te vervangen. Helaas krijg ik één onderdeel niet los, zie onderstaande foto.

Wat moet ik doen om het onderdeel los te krijgen, of kan het onderdeel überhaupt niet los? Ik hoop dat jullie een idee hebben, want dit is mijn eerste keer dat ik het binnenwerk van een wc vervang, althans wil vervangen. :mrgreen:


Het witte gedeelte krijg ik niet los en dat moet volgens mij wel los


Het oude binnenwerk


Doosafbeelding van het nieuwe binnenwerk
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik meen me te herinneren dat je de stortbak ook nog even los moet halen van het onderste gedeelte, en dat er een flens tussen stortbak en onderste deel zit. Die twee verroeste moeren moeten dan los. Wees voorzichtig met weer vastzetten, te vast betekent een barst en te los lekkage.
 

Hans12

  • #3
Klopt als een bus. :) Inmiddels is het waterreservoir gedeelte los. Als ik de bak op de kop zet dan zit daar een grote witte schroef (al is dat misschien niet de beste term om het te omschrijven), echter krijg ik die "schroef" nog niet los. Op dit moment heb ik dus een waterreservoir met een wit gedeelte erin. Maar het witte gedeelte moet er zeker wel uit?

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Of die grote witte moer los moet kan je het beste zelf bepalen aan de hand van de nieuwe onderdelen die je hebt. Als het een complete vervangingsset is lijkt me dat wel waarschijnlijk. Om hem los te draaien zou je de volgende methodes kunnen proberen:

Met hele grote waterpomptang losdraaien; proberen een lijmtang erop te klemmen en die gebruiken als tang; een kleine zaagsnede in de moer maken en dan met een schroevendraaier en hamer de moer los tikken.

Een klein beetje opwarmen met een haarfohn zou kunnen helpen als het allemaal niet gaat. Als je geheel helmaal gaat vervangen kan je het ook met een dremel doorslijpen.

Succes ermee.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
@Frank

Die moer moet die waarschijnlijk nog gebruiken,ik zie hem niet op de tekening van de doos staan.


Dus niet door zagen :cool:
 

Hans12

  • #6
Er zit een zwarte moer bij die ik ervoor kan gebruiken (staat idd niet op de doos afgebeeld), dus dat komt wel goed. :)

Frank erg bedankt voor de tips, en ik ga er zometeen mee verder want ik ben al 35 minuten bezig om de moer los te krijgen. Dat ding zit echt muur vast, zelfs met een waterpomptang krijg ik er amper beweging in! Pfff, eerst een bakkie thee en dan een vernieuwde poging. Mocht het nou echt niet lukken dan laat ik er wel een monteur bij komen.

Nogmaals bedankt voor de tips! :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik probeerde het altijd met een schroevendraaier tegen een hoekje van de zeskant en dan met een hamer een tik op de schroevendraaier geven, steeds een hoekje verder gaan en een tik geven

Inspuiten met kruipolie maakt vaak wat makkelijker.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Niet te hard knijpen met die tang , want dan vervorm je de moer misschien dusdanig dat hij juist harder klemt.
@ Utreg: ik laat het ook aan de TS over om de moer te vernietigen op basis van de reserveonderdelen. :?
 

Hans12

  • #9
Heb hem los, eindelijk! Met een zaag en schroevendraaier heb ik het geheel los gekregen.

Maar nu heb ik nog een klein probleempje



Ik kan het nieuwe gedeelte niet vastzetten aan de leiding. Dat betekent toch niet dat ik het deel van de losse leiding moet gaan vervangen? :-|
Want met de moeren die erbij zitten krijg ik het niet vast... Grrrrr
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Hm. ik had begrepen dat je alleen het doortrekmechanisme ging vervangen. Maar je wil ook de vlotterkraan vervangen dus. Wat ik op de foto zie lijkt mij meer een kraan voor montage aan de zijkant van een kunststof reservoir.

Was het wel een set die bedoeld was voor dit type reservoir? Indien niet dan zou je kunnen proberen de oude kraan te reinigen en weer te gebruiken. Alle onderdelen een uurtje of wat in ontkalkingsmiddel leggen en dan weer in elkaar zetten en monteren.

Misschien zijn er nog anderen die kunnen bedenken hoe de nieuwe kraan aan de oude leiding kan?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Op de koperen pijp zit toch een wartel ?

Deze draait u op de aansluiting van de vlotter, dat zat bij de oude toch ook zo ?
 

Pepjo

  • #12
Ik weet niet wat de aansluitmaten zijn, maar een klein flexibel stuk zoals je gebruikt om kranen in keukens enz aan te sluiten ?

Die heb je volgens mij in binnen- en buitendraads uitvoering.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
@ Jan, op de een na bovenste foto zie je nog net de aansluiting van de oude vlotter (plastic). Dat is een stukje schroefdraad dat helemaal tot het eind door loopt. Op de onderste foto zie je dat op de koperen pijp voor de schroefdraad nog een stukje pijp zonder schroefdraad. Volgens mij gaat dat niet passen.
 

Fiesiekus

  • #14
Hans12 schreef:
Ik kan het nieuwe gedeelte niet vastzetten aan de leiding. Dat betekent toch niet dat ik het deel van de losse leiding moet gaan vervangen? Want met de moeren die erbij zitten krijg ik het niet vast.
Wat bedoelt u hiermee precies? Past de (oude) wartel niet over de nieuwe schroefdraad. Of komt hij niet ver genoeg erover? Of is er lekkage?
 

Hans12

  • #15
De oude wartel past niet op het schroefdraad, want die is te dik. Maar ik ben er inmiddels achter dat hetgeen wat ik gekocht heb niet gebruikt kan worden. Het binnenwerk is bedoelt voor keramiek, en het reservoir is niet van kunststof maar van steen oid. Daarnaast past de vlotter niet naast het doortrekgedeelte want er is te weinig ruimte.

Ik heb het advies van Frank opgevolgd betreft het reinigen van de vlotter. Er is wel de nodige rommel vrij gekomen. Maar de bak loopt nog steeds onwijs traag vol, en het vol lopen gaat met de nodige kabaal.

Daarnaast kan de wc nu ook even niet gebruikt worden want het water stroomt direct uit het reservoir. Dat komt doordat de ring aan de onderkant van het reservoir niet meer goed is. Ik ging er vanuit dat de "reserve" ring wel zou passen, maar dat blijkt helaas niet zo te zijn.

Morgen hoop ik bij het onderdelen huis een nieuwe vlotter te kopen en een nieuwe witte moer, en hopelijk verloopt het morgen wat soepeler.

In elk geval heel erg bedankt voor de hulp en de prima reacties. Het is dan nog niet gelukt, echter zal het een volgende keer een stuk sneller gaan. :)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #16
De vlotter reinigen zal niet zoveel helpen, het afsluitmechanisme moet ontkalkt worden, laat het afsluitmechanisme gewoon een nachtje in de ontkalker liggen en eventueel flink doorblazen en spoelen daarna. Morgen weer proberen.
 

Addie

  • #17
Van de vlotterkraan op foto 2 zijn losse membranen leverbaar.
Bij een bekende bouwmarkt... hangen ze in blisterverpakking.
 

Hans12

  • #18
Frank schreef:
De vlotter reinigen zal niet zoveel helpen, het afsluitmechanisme moet ontkalkt worden, laat het afsluitmechanisme gewoon een nachtje in de ontkalker liggen en eventueel flink doorblazen en spoelen daarna. Morgen weer proberen.
Ik laat het hele binnenwerk wel even in de ontkalker liggen, heb daar toch voldoende van in huis. Het is trouwens de vlotter die veel lawaai maakt, en water lekt (t.h.v. de witte knop). Ik hou er wel rekening mee dat de vlotter vervangen moet worden. Maar hopelijk doet een nachtje ontkalker wonderen. :)

Addie bedankt voor de tip, ik zal morgen even kijken bij de bekende bouwmarkten. :)
 

Hans12

  • #19
Kan het merk Sphinx nog problemen geven? En dan bedoel ik eigenlijk qua binnenwerk (vlotterkraan enzo). Ik ben een beetje bang dat Sphinx nogal afwijkend is qua onderdelen en prijs.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #20
Een goede speciaalzaak kan je meestal verder helpen dan een bouwmarkt, die is op de grote massa gericht, niet op speciale vragen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu