Speakerkabel achter muur trekken lukt niet

Iemand33

  • #1
Hallo iedereen,

Net m'n eerste huis gekocht en moet maar eens een beetje leren klussen dacht ik.
Nu is het volgende het geval.

In een gipswand heb ik aan de onderkant een klein gleufje gemaakt (komt toch een plint over), recht onder de plek waar ik de speaker wil hebben.
Ook heb ik een gaatje geboord op de plek waar de kabel uit de muur moet komen.

Ik dacht dat het me wel zou lukken om een touwtje met een gewichtje eraan naar beneden te kunnen laten zakken en dan aan de onderkant er weer uit trekken.

Maar de muur is (had ik wel kunnen weten, maar ja..) gevuld met een soort wollige isolatie (glasvezel?).
Dus ik naar de winkel voor een trekveer. Nu heb ik zo'n (vrij goedkope) trekveer gekocht, van plastic.
Maar het lukt me voor geen meter om aan de onderkant dat ding er weer uit te krijgen, ik weet niet eens of hij überhaupt wel zo ver naar beneden gaat.

Ik hoop wat tips te krijgen over hoe ik dit nu het beste aan kan pakken, in het ergste geval gaat de muurbeugel over het gat heen dus er is nog geen man over boord.

Hardstikke bedankt!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Met een ijzeren trekveer heb je wat meer kans, die zijn stugger.
En je kan een stuk van de veer strak om je hand draaien zodat hij nog stugger wordt.
 

Ajoudijk

  • #3
De kans bestaat dat er tussen de staanders in de wand horizontale balkjes zijn aangebracht. Dan kom je dus nooit beneden. Dat hoop ik natuurlijk niet voor je.

De mindere optie is een kabelgootje, volgens mij toch het meest handig.

Als je wat meer tijd hebt zou je een gleuf in de hele gipsplaat kunnen maken en die weer dicht stucen/plamuren.

Succes
Arjan
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Die kans is groot, zeker als het een houten raamwerk is. Je zou het even moeten opzoeken of er horizontalen in zitten met een hout-metaal detector. Kan je een hoop werk besparen.
 

Hma

  • #5
Wanneer je zeker bent dat de veer tot onder gaat, dan kan je volgende truuk gebruiken:

Je boort een gat dia 12 mm daar waar de draad naar buiten moet komen (uw sleufje). Neem nu een stalen rol meter, niet breder dan 10 mm, rol hem af en blokkeer hem (een rol meter van goede kwaliteit heeft meestal een klemrem om het inrollen tegen te gaan). En plooi hem in het midden dubbel met een kleine lus en de holle kant naar buiten, zo ")(" en zonder dat hij knakt. Steek nu de lus door het gat en druk hem verder door. Hij zal nu een lus gaan vormen tussen de buiten en binnen wand, die steeds groter wordt naarmate u de rolmeter verder duwt, door asymmetrisch te voeden gaat de lus zich ook asymmetrisch uitbreiden. Laat nu de veer zakken, of een touwtje met gewicht, door de lus en trek de rolmeter terug.


Probeer het maar eens met 3 zware boeken:

Leg er twee vooraan met een smalle sleuf (het geboorde gat) en eentje achteraan op +/- 4 cm van de boeken vooraan en voor de sleuf. Plooi nu de rol meter en schuif de lus door de sleuf tot hij het achterste boek raakt. druk nu meter verder door en je zal merken dat de meter een lus vormt tussen de voorste boeken en het het achterste boek; de meter drukt zich als het ware tegen de wanden.

Ik heb deze truuk nog nergens anders gezien en dus beschouw ik mijzelf als de uitvinder hiervan. In elk geval ben ik er zo in geslaagd een kabel door een holle muur te trekken tussen twee gaten van 12mm in een holle muur met 14 cm brede stenen. De gaten stonden meer dan 2 meter van elkaar in hoogte en onderaan meer dan 0.5 meter uit het lood stonden. De spouw was wel zuiver.

Hugo
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu