Houtbouw tocht, kier achter boegbord tussen OSB en draagcontstructie

Dlangr

  • #1
Goedendag,

ik heb een houten aanbouw. Aan de binnenzijde is de muur 20 jaar geleden geisoleerd met glaswol. Denk dat het goed is deze te vervangen? Muur is al open. Vraag me ook af waarom 1 strook met een ander soort (glas?) wol is geisoleerd met een reflecterende laag erop.
Neem aan dat de glaswol van tegenwoordig een veel betere isolatie waarde heeft? Dacht over de "Knauf Glaswol Naturoll 037" als vervanging, heeft RD waarde van 2.4

Dak constructie is een warm dak (isolatie op het dakbeschot, niet eronder). Isolatie op het dak wil ik in de toekomst ook laten vervangen. heeft dat zin? Zie foto's voor beoordeling wat er nu op ligt.

Ik ben vooral op zoek naar de oorzaak van tocht uit stopcontacten en plafond. nu zit er een behoorlijke kier tussen de OSB plaat (waar de dakbedekking op ligt) en de balk waar deze op hoort te liggen, tenminste, dat is aan de korte zijde wel het geval. Door deze kier zie ik de glaswol isolatie die in de muur zit , deze loopt bij de wanden wel door tot aan het plafond. Vraag is nu moet ik deze kier dicht maken met pur of met vocht doorlatende folie of iets anders doen om dit te verhelpen? Zie zowel aan de binnenkant als buitenkant niet direct vocht problemen. Heb nog niet alle boegborden eraf gehaald en kan niet het volledige dak inspecteren aan de onderkant, alleen deels via zijkant en lampgat.

Gr,
Remco

achter osb 1.jpeg achter osb 2.jpeg achter osb 3.jpeg muur binnenkant 1.jpeg muur binnenkant 2.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dlangr schreef:
Vraag is nu moet ik deze kier dicht maken met pur of met vocht doorlatende folie of iets anders doen om dit te verhelpen? Zie zowel aan de binnenkant als buitenkant niet direct vocht problemen. Heb nog niet alle boegborden eraf gehaald en kan niet het volledige dak inspecteren aan de onderkant, alleen deels via zijkant en lampgat.
Je ziet bij jouw geen problemen met vocht omdat we tegenwoordig iets winddicht en elkaar zetten.
PUR is daar een aardig product voor maar of dit ook bestand is tegen de hele langer termijn vraag ik me soms af. Het detail met de plaat die als boeideel dient, dat vraagt erom dat de wind naar binnen blaast.
 

Dlangr

  • #3
Hoi WGB, bedankt voor je reactie. Is het wellicht mogenlijk om het alsnog zo luchtdicht mogelijk te maken door ook hier van dat (op de foto blauw gruite) dampdoorlatende folie aan vast te maken en hoe zou je dat dan aanpakken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan kan zeker helpen maar ergens zal je ook een rode folie of een PE folie hebben zitten.
Geen idee hoe winddicht die dampdoorlatende folie is.
 

Dlangr

  • #5
Die zit aan de binnenkant toch? Zie foto's. Ga alleen nieuwe dampdichte folie aanbrengen aan de binnenkant. Wellicht beter om dat tot het plafond te doen dan, maar dan zal ik toch ook al de plafond platen moeten demonteren denk. Hebben een spachtel poetsje erop, dus een deel vervangen ga je zien.
 

Dlangr

  • #6
Vragen welke ik nog heb betreft mijn post:
- Isolatie vervangen heeft zin? 20 jaar oude glaswol t.o.v. wat nu in de markt is. zelfde dikte is nu 2.4 RD, maar weet niet wat het 20 jaar geleden was. Heb ergens gelezen dat het nu beter is.
- Waarom zit er op 1 plek andere isolatie met een reflecterende laag aan de binnenkant en papieren laag aan de buitenkant. Materiaal erin voelt iets zachter aan dan de rest van de steenwol. (zie foto)

Ook is meer input op deze vraag nog welkom uiteraard:
- Beste ruimte tussen OSB en balk achter boeibord dicht maken met pur of met dampopen folie? Of wellicht beter beide doen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu