Welke soort cv leiding heb ik?

KasperJ

 • #1
Ik wil mijn verwarming uitbreiden met twee extra radiatoren. Het schijnt een 1 pijps systeem te zijn al zie ik wel twee leidingen per radiator uit de grond komen. Blijkbaar zit dat hem in het onderblok welke 50% of 35% (weet niet wat) doorgelust wordt naar de volgende radiator. Afijn vraag is wat voor soort cv leiding heb ik? Diameter is 15 mm met een dunne laag plastic (pvc?) erom heen. Het lijkt me een stalen pijp maar ik kan hier niets van vinden op het internet ik zie alleen maar aluminium met een pvc coating. bestaat staal met een coating ? De coating is wit (niet geschilderd)
Alvast bedankt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Misschien is het handig een foto te plaatsen, van de leiding en van het bewuste onderblok.
  Hoe oud is de installatie?
  Zit er echt geen verdeler in een kast of bij de CV ?
   

  KasperJ

  • #3

  Als het goed is zijn hier de fotos. het huis en de installatie is van 1996 de ketel is van AWB en de radiatoren van Radson. Op de eerste foto zie je het onderblok met de aansluitingen en de andere foto is direct na de ketel op zolder en de derde van de leidingen op de begane grond. Er zijn verder geen andere verdelingen te vinden ook niet onder de grond.
   

  Fiesiekus

  • #4
  Dit is geen 1-pijpssysteem. Zo te zien 22 mm hoofdleiding met daaraan 15 mm aansluitingen/pijpen.
   

  KasperJ

  • #5
  Ja dat leek mij ook, maar ik heb er te weinig verstand van. volgens de verwarmings installateur (erkend en gerenomeerd bedrijf alhier) was dit een 1pijps systeem waarbij een deel van het water via het onderblok doorgevoerd wordt naar de volgende radiator. Ik zeg ook maar wat mij verteld is,
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  We houden ons hier niet bezig met meningen over bedrijven zullen we maar zeggen...
  U kunt aftakken van een van deze verdelers, b.v. met een 22 - 15 - 22 T stuk. De pijp die in de huidige situatie als eerste warm wordt is de aanvoer en moet bovenaan de nieuwe radiator uitkomen, de andere is de retour die onderaan de radiator zit.
  Vergeet het voetventiel niet, dan is de doorstroming te regelen mochten sommige radiatoren niet meer warm worden.
  Ik ga er hierbij van uit dat je de nieuwe radiatoren met zichtwerk aan wilt sluiten, geen nieuwe leidingen door de vloer wilt maken dus.
   

  Klaas34

  • #7
  KasperJ schreef:
  was dit een 1pijps systeem waarbij een deel van het water via het onderblok doorgevoerd wordt naar de volgende radiator. Ik zeg ook maar wat mij verteld is,
  Het is mogelijk dat de monteur bedoelde dat er 50% onderblokken zitten. Simpel gezegd houdt het in dat je 2 radiatoren doorlust en die twee radiatoren als 1 radiator aansluit op een twee-pijps systeem.

  Je kunt dit makkelijk controleren door op het onderblok te kijken of hier 50% op staat.

  Er zijn inderdaad een tijdje stalen leidingen op de markt geweest met een kunststof laagje er omheen.

  succes
   

  KasperJ

  • #8
  Ik ga de radiator die nu in de garage zit afkoppelen en met die twee leidingen verder om twee andere radiatoren te plaatsen. Een onderblok heb ik dan al van de oude radiator die weg gaat en dan moet er nog een onderblok bijkomen. De leidingen werk ik weg in de dekvloer die toch nog twee cm verhoogd moet worden. De aansluitingen komen dus op het onderblok. Het is alleen niet duidelijk op de huidige onderblokken welke de aanvoer en welke de afvoer is (geen pijltjes of driehoekjes etc. Dat voelen aan de leiding is een goed idee , dat gaan we doen. Dat verhaal met die 50% doorstroom klopt volgens mij wel. Ik hoop dat ik de stalen buis met mantel kan verlengen met iets anders dat tegenwoordig op de markt is. en dat dit spul compatibel is.
  Mensen bedankt voor jullie help, alle input is gewardeerd.
   

  Xr8

  • #9
  Zie het antwoord van Peter, als dit geen 1 pijps systeem is dan zouden er twee radiatoren op de verdeling aangesloten zijn, zijn dit er meer dan is het wel een 1 pijps systeem, verdeeld in twee groepen. Werd wel gedaan om leiding te besparen, en met bv 4 radiatoren 2 x 2 op de verdeler aan te sluiten.

  Het voordeel van dit systeem is dat je geen verbindingen in de vloer hoeft te maken omdat alle verbindingen op de blokken boven de vloer zitten.

  Als je er nog een radiator bij zet dan zul je er nog eenzelfde blok bij moeten hebben, de vraag is dan echter of de 15mm leidingen genoeg water kunnen aanvoeren.

  Ken de situatie niet maar kun je bv de twee knieen op het eind niet vervangen door t stukken en de nieuwe radiator(en) niet gewoon aansluiten als 2 pijps systeem?

  Succes.
   

  KasperJ

  • #10
  Iedereen bedankt voor alle informatie. Ik ben inmiddels wel overtuigd dat het een 1pijps systeem is verdeeld over de boven en beneden verdieping van het huis. Nu alleen nog een gelijk onderblok vinden. Mijn grote vraag is, wat voor soort cv leiding kan ik op de bestaande aansluiten. Dit is een 15 mm metalen buis met een pvc (of soort gelijk plastic) mantel er strak om heen. Ik heb begrepen dat deze buis niet meer gebruikt wordt. Kan ik er gewoon een aluminium buis met mantel aan knopen of wordt dat vanwege het potentiaal verschil tussen alu en metaal niets., wat is het alternatief of de metalen cv pijp te verlengen?
   

  Xr8

  • #11
  Dit soort installaties werden ook wel met wicu buis gemaakt. Dit is soepel koper op rol en is prima te solderen. Overigens hebben verbindingen in de vloer nooit de voorkeur.

  Succes.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu