Smering kettingzaag

Atmoz

  • #1
Hallo allemaal,

de smering van mijn elektrische kettingzaag, Bosch AKE 35-17s, doet praktisch niets. Het oliekanaaltje heb ik nagezien, is open, het pompje zelf werkt, als ik het plunjertje met de hand bedien tenminste. Maar ik vraag mij af hoe deze smering moet werken, het plunjertje drukt tegen de kunststof schijf waar ook de aandrijving van de ketting aan vast zit. De schijf is voor zover ik het kan beoordelen helemaal rond, ik vraag mij dus af hoe die plunjer moet bewegen.
Wie weet raad, ik zaag nu eventjes en breng dan wat olie met een kwastje aan. Dit zou ik natuurlijk graag anders zien.

gr, Atmoz.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Door de schijf wordt de plunjer steeds iets ingedrukt bij het lopen van de machine.
U kunt de machine even laten lopen zonder zaagketting, u kunt dan zien wat de pomp precies doet.
Het is ook best mogelijk dat de sleuf in het zaagblad waar de zaagketting door loopt vol zit met houtmot, ook het gaatje voor de olie in het zaagblad moet schoon zijn.
De goede olie is ook van belang, te dikke olie werkt niet goed, altijd olie voor de kettingzaag gebruiken.
Is dit wel een machine uit ons land ?
Ik kan hem niet vinden in de documentatie, wel in Engeland.
 

Atmoz

  • #3
Jan, bedankt voor de reactie.
De machine heb ik in Nederland gekocht, helaas is de zaak inmiddels opgeheven. Aankoopdatum misschien wel 15 jaar geleden.
Het kanaaltje en de sleuf zijn helemaal schoon. Dat van die dikke olie kan wel invloed hebben herinner ik me nu. Als het erg warm weer is werkte de smering beter, maar vergeleken met andere machines maakte deze altijd al een heel mager oliespoortje als ik de zaag voor een vlak hield waarop het oliespoor zichtbaar werd als ik de machine liet lopen.
Mijn dilemma: als de schijf zoals ik meldde helemaal rond is, hoe wordt de plunjer dan ingedrukt? Ik zou verwachten dat er een nok zit op die schijf zit waarmee de plunjer bedient wordt. Ik gebruik uitsluitend kettingzaag olie.
Ervaringsfeit: ik heb wel eens motorolie met het kwastje aangebracht, na een tijdje zat de ketting helemaal vast en het wieltje aan het eind van het blad draaide ook niet meer.

gr, Atmoz.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Aan de binnenkant van het wiel zit een verdikking dat zorgt voor het indrukken van de plunjer, misschien is de plunjer iets afgesleten maar daar weet alleen de fabrikant de maat van.
U zou er eentje kunnen bestellen bij een dealer, die dingen kosten weinig maar of ze nog te krijgen zijn betwijfel ik, het type komt in de onderdelenlijsten niet meer voor.
Misschien heeft een dealer of een groot servicepunt er nog eentje liggen.

Probeer het eens met biologische kettingzaagolie, die is wat dunner dan normale en smeert net zo goed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu