Slagpluggen in 'verse' halfsteens muur?

Windrush

 • #1
Het dak op mijn garage moet worden vervangen, dakbalken (plat dak) lagen nu op de muur. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken de muren eerst iets te verhogen zodat ik een sectionele kantelpoort (die ik al heb) kan plaatsen.

Dak is ca. 23m2 (6,5 x 3,6) en had geen afschot, lag gewoon pas.Er is maar 1 rwa op 1 hoek, oude dak had veel plasvorming.

Ik wilde nu wél wat afschot creëren en kreeg daarom de tip nu te werken met een randbalk, en de dwarsbalken daarop met balkschoenen zodat het wat eenvoudiger die afschot kan 'doseren'.

1e vraag: moet ik het dak zowel in lengterichting en dwarsrichting laten aflopen naar die ene afvoer in de hoek, en zo ja, hoeveel? (komt waarschijnlijk gewoon bitumen op).

2e vraag: Als ik werk met een randbalk moet deze bevestigd worden op het 'verse' metselwerk.
Het is dus maar halfsteens, en ik vrees dat het niet denkbeeldig is dat wanneer ik de dakbalk probeer te bevestigen met bv. kozijnpluggen er misschien stenen worden losgetikt. Iemand ervaring met zoiets? Meeste slagpluggen kun je later weer uitschroeven, kun je ze ook inschroeven (om te voorkomen dat ik te hard moet meppen) of draait het dan gewoon 'dol'?

Bedankt vast,

Groeten,

Erwin.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Tiho

  • #2
  Slagpluggen kun je altijd inschroeven. Alleen de plug erin tikken en de schroeferin draaien
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Kozijnpluggen kan je erin schroeven, slagpluggen niet.
  Maar bij het boren van de gaten komen de stenen al los.
   

  Windrush

  • #4
  Bedankt voor de reacties,
  Zouden de stenen ook al loskomen bij gewoon boren, zonder kloppen of hameren? Dan zou het helemaal niet mogelijk zijn een randbalk te bevestigen?

  In geval het toch zou lukken, kun je deze (soort) plug helemaal aanspannen door 'm in te schroeven zonder 'slaan'?  Ik heb ergens gelezen (vind het niet meer) dat je bij een kozijnplug dwars door de balk in de muur kunt boren, en dan de plug door het hout heen monteren. Maar ik neem aan dat je dan toch eerst de gaten in je balk met een houtboor of desnoods hss boor moet maken, dat wil toch echt niet met een steenboor, of is daar iets speciaals voor?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Google eens op muurplaatanker. Misschien is dat handig in dit geval. Die kan je meemetselen.

  Afschot kan ook met afschotisolatie gemaakt worden.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Zet die balk goed in de verf.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu