Siemens vaatwasser, werkt goed, stinkt niet maar schone vaat ruikt niet fris

KCKC

 • #1
Beste medeklussers,

Ik heb een bizar en vervelend probleem. Een jaar of 5 geleden kochten wij een Siemens inbouwvaatwasser. De SX878D46PE/33 FD:9706. Deze werkt super en heeft veel luxe opties. Helaas is het projectielicht op de grond al 2x vervangen omdat het niet meer leesbaar was. Dit viel gelukkig volledig onder de garantie dus het kostte ons alleen koffie voor de aardige monteurs. Voor de rest niks dan lof over deze machine.

Probleem
Echter sinds een paar maanden lopen wij tegen het volgende vervelende probleem aan. De vaat die uit de vaatwasser komt ruikt niet meer fris/neutraal. Dat merk je met name bij het drinken uit de glazen en kopjes, maar het is ook bij de borden en het bestek merkbaar. Het vreemde is dat de binnenkant van de vaatwasser zelf gewoon absoluut niet (vies) ruikt en alles blinkt je ook tegemoet. Het is wel zo dat het soms erger is dan een andere keer terwijl er dan niks bijzonders aan vooraf is gegaan...???

Onderhoud/schoonmaak
Ook onderhouden wij alles (voor sommigen misschien zelfs overdreven) netjes. De vaat gaat er niet heel vies in (vooraf even afspoelen onder de kraan), het filter in de bodem wordt wekelijks schoongemaakt, wij voeren de reinigingsprogramma's uit die het apparaat zelf voorschrijft (via de app en op het apparaat), de sproeiarmen en rekjes en al het andere zijn schoon.

Ik heb nu diverse keren extra reinigingsprogramma's gedraaid met echte Siemens reinigers, de soda reiniging en de azijn reiniging en de gecombineerde soda/azijn reiniging. Waarbij ik de vaatwasser onderbroken heb en uren heb laten weken en daarna zijn programma weer heb laten afronden etc... Bij deze reinigingen heb ik gekozen voor zowel de heetste stand als de speciale reinigingsstand. Helaas helpt dit niet.

Gebruik
Het apparaat staat bij gebruik voornamelijk op stand Auto maar ook regelmatig kiezen we voor het heetste programma. Wij programmeren de vaatwasser iedere dag zodat deze klaar is als wij 's morgens gaan ontbijten. Wij halen de vaat er dan droog maar nog wel warm uit. Bij het openen ruik je wel dat de vaatwasser heeft gedraaid maar dat is geen vieze lucht. Wij gebruiken altijd alles in 1 blokjes van Finish of Sun. Wij gebruiken geen zout en geen glasspoelmiddel.

Vraag
Kortom, volgens mij hebben wij er alles aan gedaan wat er maar gedaan kan worden.
- Heeft iemand een idee waar ik dit moet zoeken?
- Moet ik bijvoorbeeld kijken of het labyrint of de afvoer vervuild is?
- Van mijn vorige Siemens vaatwassers weet ik dat er een klein slangetje aan de voorkant achter een klep zat. Die kon wel eens vervuild raken. Kan dat het zijn?

Oplossing/DIY
De vaatwasser zit echt heel degelijk ingebouwd en de plinten zijn van leisteen. Die zijn gekit. Dus even de vaatwasser eruit halen en dingen doen valt helaas niet mee... Ik moet dus echt gericht te werk gaan want je wilt dit niet een paar keer moeten doen...

Ik hoor graag.
Alvast bedankt.
Cees
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Misschien rare vraag maar loopt de afvoer van keuken goed weg?
  Ik ga er van uit dat de afvoer slang vaatwasser daar naar toe gaat.
  Misschien sluit het keerklepje niet goed af zodat er riool water in komt.
   

  KCKC

  • #3
  Bedankt Henk253 voor je reactie. Ik realiseerde me bij het schrijven van mijn vraag dat ik de afvoer wel eenvoudig kan controleren omdat die in het gootsteenkastje ernaast zit. Zojuist gecontroleerd. De vaatwasser afvoerslang zit in een soort plastic klem waardoor deze gebogen in de PVC afvoerbuis gaat (en blijft zitten). De afvoerslang heb ik eruit gehaald en bekeken. Deze is helemaal schoon. De PVC afvoerbuis heeft een universeel sifon. Die heb ik open gedraaid en daar kwam ook schoon water vandaan. Wel zat er wat bezinksel in het bakje wat ik eronder hield maar dat mag geen naam hebben. Wat mij wel opviel is dat het water in de sifon lauw van temperatuur was. Dit terwijl de vaatwasser al minimaal 6 uur klaar was met zijn programma... Betekent dit dat er soms water van de wasmachine (die staat in heel andere ruimte, 8 meter verderop maar wel op begaande grond) of water van de quooker/gootsteen soms omhoog komt? En eventueel in de vaatwasser stroomt? Zou dat die geur kunnen veroorzaken?

  Waar vind ik het keerklepje? Is dat onderdeel van de vaatwasser?

  Wij hebben een dubbele gootsteen. Beiden lopen gewoon goed weg. Ik heb wel een maand of 6 geleden een keer zo'n rubberen ontstopper met een houten stok gebruikt want toen viel ons op dat het water uit de gootsteen minder goed wegliep. Dat was toen na 2x pompen opgelost. Ik heb daar nooit meer aan gedacht. Kan het daarmee te maken hebben?
   
  Laatst bewerkt:

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Plaats eens een foto in je aanrecht kastje.
  Pfff dat zal ik moeten gaan zoeken ergens in onderdelen tekeningen online klepje zit ergens tussen pomp en slang aan de voor kant.
   

  KCKC

  • #6
  Het is nogal een vol kastje. De beige slag (op de achtergrond) is de afvoer van de vaatwasser. Ik zie nu ook dat het logisch is dat het water in de sifon nog warm is. Het overloopventiel van de Quooker zit daar dichtbij aangesloten.

  photo1625673822.jpeg photo1625673822 (1).jpeg photo1625673822 (2).jpeg

  Bedankt voor je exploded view. Daar kun je van binnenuit de vaatwasser niet bij komen ben ik bang. Toch?
   
  Laatst bewerkt:

  Ambidexterity

  • #7
  Je aanrechtkastje is aardig nat vanbinnen lijkt het wel op de tweede foto, als je dat zo lang laat rot je kastje weg en gaat er van alles groeien.

  Je onderhoud en schoonmaak is niet overdreven, wij spoelen ook eerst af. Wel eens verhalen gehoord dat goed is voor de vaatwasser dit niet te doen, dit is natuurlijk kletskoek.

  Dat luchtje in het glas of kopje komt bij ons ook wel eens voor, zowel thuis als op de zaak, een soda cleaning lost dit probleem dan ook altijd op.

  Echter onlangs lukte dit op de zaak niet, mensen kijken niet zo nou als de spullen niet van hun zelf zijn, dus dat schoonspoelen gebeurt op de zaak iets minder nauwkeurig. Na wat speurwerk zijn we er achter gekomen dat de rubbers rondom erg smerig waren, nadat deze zijn schoongemaakt was het probleem voorbij.
   

  KCKC

  • #8
  Dat natte is van het bekijken van de afvoerslang en openen van het sifon. Want je kunt er onmogelijk bij… Dat is normaal echt niet zo nat
  De rubbers zijn erg schoon. Had ik inderdaad nog niet vermeld. Ook die onderin de klep. Dat kan het niet zijn.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Bedankt voor de foto.
  De afvoer zit zo te zien wel goed mits hij niet diep in de buis sifon zit zodat het gaat hevelen.
  Het laatste water wat er uit gepompt is stroomt dan weer terug als klep niet af sluit.
  maar dan moet er wat rest water bij de zeef zitten dat dan een geur heeft.
  Anders ga in contact met siemens hun kunnen je ook helpen.
  Contact opnemen met Siemens Service | Siemens Huishoudapparaten (bsh-group.com)
   

  KCKC

  • #10
  Dankjewel. Hoe ver moet de afvoerslang in de pvc afvoerbuis zitten? 10-15 cm?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #11
  Hevelen kan bijna niet bij een Siemens omdat deze in het labyrint hier al een anti hevel systeem heeft ingebouwd omdat deze toestellen op hoogte ingebouwd kunnen worden.
  Ik zou eerst eens beginnen met het toestel niet meer 's nachts te laten draaien maar gewoon waar je bij bent soms kan je aan het geluid al horen of er iets niet goed gaat.
  Draaien de arm rond als de machine draait?
  Citroen geurbuiltje al eens geprobeerd?
  Sommige plastic bakjes kunnen enorm stinken.
   

  Ambidexterity

  • #12
  Misschien totaal onzin wat ik nu schrijf, maar kan het aan de temperatuur liggen?
  Ik bedoel, je hebt tegenwoordig allemaal van die eco programma's, misschien draaien jullie altijd op 40graden en spoelt de vaatwasser niet alle bacterie goed weg.
   

  KCKC

  • #13
  Dankjulliewel. Ik ga overdag luisteren, maar het reinigen deed ik telkens overdag en toen hoorde is niks bijzonders….

  het eco programma kan het niet zijn want zoals in mijn 1e melding al schreef kiezen we altijd voor het Auto of het Heetste (70 graden geloof ik) programma.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu