Afvoerpomp Siemens vaatwasser werkt niet

Hans1961

  • #1
Ik zit met een probleem waar ik niet uitkom. Er blijft water staan in mijn Siemens vaatwasser. Ik heb de gebruikelijke checks gedaan: de zeven verwijderd, kapje van de afvoerpomp losgemaakt en vastgesteld dat de pomp vrij kan draaien.

Ik heb vervolgens het voltage op de afvoerpomp gemeten bij het opstarten van het programma. Er staat geen spanning op de pomp dus het lijkt erop dat de control-unit niet goed functioneert of zelf misschien wacht tot er aan een bepaalde conditie is voldaan.

Het gekke is dat ik tijdens de opstartfase wel een brommend geluid hoor in de machine terwijl de afvoer pomp dus niet draait. Heeft iemand een idee wat ik over het hoofd zie?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Is het labyrint vervuild / verstopt?
 

Hans1961

  • #3
Er is inderdaad een gedeelte dat er vuil uitziet. Kan het een relatie hebben met de falende afvoer?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Alleen als je de afvoerslang in een emmer doet en hij pompt dan wel goed af.
Heb je wel het kapje teruggeplaats?
Typenummer?
 

Hans1961

  • #5
Hij pompt niet af, ook niet met de slang in een emmer.
Het typenummer is S9IT1S.

Dank je wel!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Ik denk dat dat brommend geluid van de waterwisselaar is, meestal draait dat uit op einde verhaal omdat dan zowel het complete verwarmingsunit en besturing vervangen moet worden.
Na een reset en toestel even aan en uit doen moet toestel bij het kiezen van een nieuw programma direct beginnen met afpompen en dus zou je 230 moeten meten.
Ook zou je even de rode dobber bij de regelaar omhoog kunnen houden om af te laten pompen.
 

Hans1961

  • #7
Eindelijk weer even tijd gevonden om verder te gaan met de vaatwasser.

Dank je voor je tips. Ik meet inderdaad 230 als ik het systeem weer goed reset of de rode dobber omhoog beweeg.

Ik heb de motor gedemonteerd en aangesloten. Hij draait niet maar beweegt een paar graden op en neer en maakt het geluid wat ik nog steeds hoorde.

Ik ga de motor bestellen en vervangen. Ik houd jullie op de hoogte.
 

Repair-man

  • #8
Heb je de afvoerpomp ook verwijderd..?? Vaak kan het zijn dat de schoep te zwaar draait omdat er achter het schoepje vuil zit of elastiekjes etc.. , Als de afvoerpomp te zwaar draait zal de electronica een te hoge stroomafname van de pomp herkennen en blokkeert dan het water nemen. Als je de afvoerpomp verwijdert haal dan beslist de spanning van het apparaat af want ook als het apparaat uit staat , staat er een gedeelde spanning op de bedrading. De afvoerpomp heeft een bajonetsluiting, Rechtsomdraaien = los en linksomdraaien = vast.
Check goed of de pomp goed is teruggeplaatst , gooi een beker water in de kuip (bij verwijderd filter) en kijk of dit water niet wegloopt.

Ik ga ervan uit dat de vaatwasser niet ouder is dan 6 jaar. Dus het nieuwere type betreft.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
S9IT1S valt na mij weten altijd onder de noemer oudere type's.
Tevens knap als je op de afvoerpomp spanning hebt kunnen zetten bij 3 aansluitdraden.

"Als de afvoerpomp te zwaar draait zal de electronica een te hoge stroomafname van de pomp herkennen en blokkeert dan het water nemen" Vervalt dus compleet.
 

Hans1961

  • #10
Dank voor jullie tips!
Ik heb de afvoerpomp gedemonteerd en de twee (niet drie) aansluitdraden weer vastgemaakt. Hierdoor kon ik het gedrag van de pomp beter bekijken dan in gemonteerde toestand met de klep dicht. De pomp is met de hand makkelijk rond te draaien afgezien van de magnetische weerstand die je elke slag voelt.
 

Hans1961

  • #11
Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan....

Zojuist de nieuw motor ontvangen, aangesloten op de twee genoemde draden, draait als een zonnetje. Vervolgens schiet echter een van de draden los en maakt sluiting met massa. Grote vonk, stop eruit en nu geeft de hele vaatwasser geen teken van leven meer.

Moet ik hem afschrijven of is er nog hoop?
 

Hans1961

  • #12
Ziet er niet best uit... De printplaat in de module is behoorlijk beschadigd. Zou vervangen van de module zin hebben of is er risico dat er nog andere onderdelen kapot zijn gegaan bij de sluiting (relais, schakelaars)?
 

Hans1961

  • #13
Graag jullie advies....
Ik kan een nieuwe module bestellen maar: is de kans groot dat bij de kortsluiting nog meer onderdelen kapot zijn gegaan? Met andere woorden: loopt de voedingsdraad naar de afvoerpomp vanuit de module nog via andere gevoelige onderdelen?

Ik hoor graag jullie advies
 

IsabellaK

  • #14
:( Helaas had ik niet zoveel geluk ... Bij mij liep het water rechtstreeks naar de keukenvloer. Ik ben benieuwd hoe Siemens reageert en hoe Kulant voor mij is .. Ik schreef een klacht op hun reclamatie site, nu maar afwachten.

Een prettige avond gewenst
Groeten Christian
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu