Siemens vaatwasser bromt continu, werkt wel

Zaagje

 • #1
Sinds een week maakt mijn Siemens vaatwasser tijdens het hele programma een ratelend/brommend geluid. Het klinkt alsof er een stukje zacht plastic tegen een schoepenwiel aan loopt. Ik heb al gevoeld of er onderin de bak iets tegen de afvoerpomp aan lag, maar het is daar brandschoon. Een grondige schoonmaakbeurt met soda (en een nachtje inweken) heeft ook niet geholpen. Verder loopt het programma wel gewoon goed, de vaat wordt netjes schoon, er blijft geen water in de bak staan en er zijn geen foutcodes na afloop.

Het is me wel duidelijk dat dit niet vanzelf overgaat en dat er dus iets vervangen moet worden. Maar welk onderdeel zou de meest voor de hand liggen als boosdoener? De circulatiepomp? Het moet in elk geval een onderdeel zijn dat een groot deel van de cyclus draait.

Alvast bedankt voor het meedenken!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Evenwatanders

  • #2
  Siemens vaatwassers zijn in de loop van jaren in vele totaal verschillende uitvoeringen gefabriceerd. Er valt daarom geen zinnig woord over je probleem te zeggen, dan alleen: het zou inderdaad in de circulatiepomp kunen zitten, want die zorgt voor de rondstuwing van het water.

  Misschien kun je (om te beginnen) de exacte gegevens van het typeplaatje hier aangeven? E-nummer (ook het nummer vermelden na de / ) en het FD-nummer.
   

  Zaagje

  • #3
  Het is een SX65M036EU/52, FD9203 00216
   

  Evenwatanders

  • #4
  De explosietekeningen van deze vaatwasser vindt je hier.
  De circulatiepomp is nummer 0450 (rechtsonder) in tekening 4/6 (te bereiken met het pijltje >).
  Dat is een onderdeel waarin circulatiepomp en verwarmigselement gecombineerd zijn, ook wel hittepomp genoemd.
  Het onderdeelnummer daarvan is 00651956. Video's die beschrijven hoe je dat onderdeel kunt bereiken zijn te vinden via google met bijv. "siemens 00651956 vervangen". Veel meer video's die van toepassing zijn op specifiek de hittepomp, vind je met de Duitse zoekterm "siemens heizpumpe ersetzen".
   

  Zaagje

  • #5
  Fijn, bedankt voor de handige links! Gezien het feit dat het geluid zeer vaak en langdurig te horen is tijdens het wasprogramma, klopt mijn aanname dat het waarschijnlijk eerder de circulatiepomp is dan de afvoerpomp?

  En is de circulatiepomp bij dit model vanaf de voorkant te demonteren of moet de hele vaatwasser onder het aanrecht vandaan worden geschoven?
   

  Evenwatanders

  • #6
  Ja ik denk dat het de circulatiepomp zou kunnen zijn, maar zeker weet ik dat niet, omdat mijn PC helaas niet voorzien is van een interface om van afstand in jouw vaatwasser te kijken. :mrgreen:

  Meer dan de links naar video's kan ik je niet bieden. Ik kan niet zeggen hoe je dit soort vaatwassers precies moet demonteren om bij de hittepomp te komen. Ben ook maar een amateur.

  Maar ik kan me haast niet voorstellen dat je de betreffende pomp kunt bereiken zonder uitbouw van het apparaat. Gewoon een aantal video's daarover grondig bekijken, dan wordt je vast wel wat wijzer over hoe het moet. :wink:
   

  Zaagje

  • #7
  :lol: Ik ben ook maar een amateur, maar ik leer graag bij in de beperkte tijd die ik heb om dingen zelf te fixen. Dank voor je tips!
   

  Zaagje

  • #8
  De reparatie is gelukt! De pomp had het nu definitief begeven, dus ik moest wel. Toegang tot de pomp was vrij lastig, omdat de wateraansluiting van de pomp achter de afvoer zit, en je er alleen vanaf de voorkant bij kunt. Uiteindelijk heb ik het transparante reservoir aan de rechterkant verwijderd (stekker en slang aan de onderkant, schroefbus aan de binnenkant). Toen kon het schakelbord (het brein) eruit worden gewrikt en had ik vanaf de zijkant toegang tot de pomp. Verder hoefde er eigenlijk niets los. Voor als iemand na mij tegen deze uitdaging aan loopt: het gaat om typenummer SX65M036EU/52. Een nieuwe pomp kostte mij iets meer dan honderd euro, dus zeker de moeite waard om zelf te doen.
   

  Evenwatanders

  • #9
  Mooi dat het gelukt is en bedankt voor de terugmelding! :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu